Annonse

Svinepest påvist i Sverige etter funn av sju døde villsvin

Minst ett dødt villsvin funnet i Sverige har fått påvist afrikansk svinepest. Det er første gang det fryktede viruset er påvist i Norden, ifølge det norske Veterinærinstituttet. 

Publisert Sist oppdatert

Afrikansk svinepest er en alvorlig og smittsom virussykdom som rammer villsvin og griser, men ikke mennesker eller andre dyr.

Det er foreløpig ikke kjent hvordan smitten har kommet til Sverige, opplyser Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) onsdag.

Siden 25. august er det funnet sju døde villsvin i Fagersta-området, som ligger rundt 17 mil nordvest for Stockholm. Så langt er det påvist afrikansk svinepest i ett av dyrene, mens SVA venter prøver fra ytterligere ett villsvin.

Afrikansk svinepest ble først gang påvist i Europa i 2007, og i EU i 2014. Men sykdommen er hittil ikke i registrert i Norden, ifølge det norske Veterinærinstituttet. De fleste dyr som blir syk med viruset, dør.

Danmark, som er blant verdens største eksportører av svinekjøtt, har satt opp et grensegjerde i frykt for at smittede villsvin skal komme fra Tyskland.

Viruset kan spres via svinekjøtt, men også via sko, redskap og kjøretøy.

– Ennå vet vi ikke hvordan smitten har kommet inn, men det er et langt byks fra nærmeste smitteområde i Europa, og vi går derfor ut fra at det har skjedd gjennom mennesker og ikke villsvin, sier den svenske statsepizootiolog Karl Ståhl ved SVA.

– Det pågår akkurat nå en omfattende smittespredning i Europa. Det er land som har lyktes med å utrydde sykdommen, og det er vår nasjonale målsetting, tilføyer Ståhl.

Powered by Labrador CMS