Annonse

Villsvinjakt i Sverige:

Slik påvirker svinepesten jakten din

Svenske myndigheter har innført omfattende innskrenkninger etter at det er påvist afrikansk svinepest i landet. Her kan du lese om hvordan det berører deg som jeger – både i Sverige og her hjemme.

Etter at det er påvist afrikansk svinepest i Sverige, er det flere ting du som villsvinjeger må vite om.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Nylig ble det påvist afrikansk svinepest hos minst ett villsvin i Sverige. Det er den første gangen det fryktede viruset er påvist i Norden. Veterinærinstituttet kaller situasjonen for alvorlig.

Det svenske Jordbruksverket har innført en rekke tiltak i området der smitten har dukket opp, se eget kart her.

Om vask og desinfisering

Klær, støvler o.l. :

Ta ikke med klær og støvler som ikke kan vaskes og desinfiseres, eller eventuelt kastes, på jakt i utlandet. Helst bør vask og desinfeksjon skje før du reiser hjem. Hvis ikke dette er mulig, pakkes alt som er brukt under jakten i tette plastposer, og vask og desinfeksjon gjøres rett etter hjemkomst.

Fjern all synlig forurensing først. Deretter maskinvaskes klær og støvler ved minst 60 grader, helst 70 grader, med egnet vaskemiddel på et vanlig program (ikke kortprogram). Hvis de ikke kan vaskes ved høy nok temperatur, kan de legges i desinfeksjonsvæske, f.eks. 2 % Virkon S eller 2 % NAOH, i minst 30 minutter.

Slakteutstyr, kniver o.l.:

Skyll av all synlig forurensing. Deretter kokes i 30 min, vask i oppvaskmaskin på 65–70 grader eller legg i desinfeksjonsløsning i minimum 30 minutter.

Våpen o.l.:

Fjern all synlig forurensing. Tørk deretter av våpenet utvendig med kluter fuktet med egnet desinfeksjonsmiddel. Puss og olje våpenet.

Kikkerter, avstandsmålere og skytestaver etc.:

Reingjøres slik at all synlig forurensing fjernes og overflaten desinfiseres med egnet desinfeksjonsmiddel. Mange desinfeksjonsmidler er korrosive, men Virkon S (2 %) er mindre korrosivt enn mange andre. Les bruksanvisningen på pakningen nøye.

Klær og utstyr som er brukt på jakt i utlandet, skal ikke komme i kontakt med norske husdyr eller tas inn i norske husdyrhold. Husk også at det skal gå minst 48, helst 72 timer, etter at du har vært i områder med alvorlige smittsomme dyresykdommer til du kan være i kontakt med norske husdyr.

Området strekker seg fra Stora Mören i nord til Ramnäs i sør, og fra Huggnora i vest til omtrent Björsbo i øst.

– Vi jobber intensivt sammen med andre myndigheter for å begrense og bekjempe smitten. Det er viktig at alle respekterer restriksjonene som nå gjelder i området, sier Lena Hellqvist Björnerot på Jordbruksverket i en pressemelding.

Av restriksjoner som svenske myndigheter innfører, er det verdt å få med seg følgende:

  • Totalt jaktforbud på alle arter i området
  • Slutt på aktiviteter i området som sportsarrangement, treff for å plukke sopp og bær og lignende
  • Forbudt å slippe hunder løs i området
  • Stans i all skogsdrift 

Ingen tiltak her hjemme, foreløpig

– Kommer Mattilsynet til å innføre innskrenkninger for jegere som jakter villsvin i Sverige?

– De innskrenkningene som gjelder for jegere i Sverige gis av svenske myndigheter, og det er så langt ikke planlagt noe spesifikt for jegere som returnerer utover vår vanlige oppfordring til alle som jakter utenlands, sier sjefveterinær Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet til Jakt & Fiske. 

Den vanlige oppfordringen Tronerud referer til, lyder som følger:

  • Alt av utstyr og klær brukt på jakt skal vaskes og desinfiseres. Dette gjelder også støvler, da fottøy brukt i områder der villsvin ferdes kan bære med seg smitte.
  • Helst bør vask og desinfeksjon skje før du reiser hjem til Norge. Der dette ikke er mulig, pakkes alt i tette plastposer.
  • Kjøtt fra villsvin skal aldri komme i nærheten av norske griser
  • Det er forbudt å fôre griser med matavfall for å unngå smitte
  • Hunder som har vært på jakt i utlandet, skal ikke komme i kontakt med husdyr i Norge

Fortsetter dagens testregime

Mattilsynet har i flere år hatt et overvåkingsprogram for villsvin i Norge sammen med Veterinærinstituttet, der felte villsvin undersøkes for flere sykdommer. 

– Siden dyr smittet av afrikansk svinepest dør raskt, undersøker vi ikke felte villsvin i Norge for viruset. Dyr som meldes inn syke eller døde, blir derimot testet for både klassisk og afrikansk svinepest, sier Tronerud.

NJFF: Følg med!

Også Norges Jeger- og Fiskerforbund følger situasjonen tett.

 – Dette er en direkte trussel mot både dyreliv og naturen. Vi oppfordrer innstendig alle norske jegere til å følge myndighetenes anbefalinger, både i Sverige og her hjemme i Norge, sier informasjonssjef Espen Farstad.

Powered by Labrador CMS