Annonse

Svarte vinger på den ytterste Ø

– Fire skarv rett mot oss! Aldri føles sekundene lenger enn når du venter på fugl på vei inn over børsepipene. Bli med på en utfordrende jakt ytterst på Trøndelagskysten

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Vi entrer båten godt utpå formiddagen sammen med frøyværingene Terje Søreng (45) og Lasse Reppe (41) ytterst på Trøndelagskysten. Kraftig vind har så langt denne høsten gjort ilandstigning på de ytterste holmene til en høyrisikosport. Nå har sjøen roet seg såpass at det er mulig å komme seg ut til Bleika.

På vei utover ser vi en god del «svartfugl», sittende på skjær og fordøye frokosten. Såframt det ikke sitter en havørn eller to på en holme i nærheten. Da er det fritt for skarv. Havørnbestanden har tatt seg voldsomt opp de siste 10-15 årene.

Med kurs for storhavet. Lasse Reppe (t.v.) og Terje Søreng kjenner disse havområdene, og hvor storskarven holder til. Utfordringen er å komme seg trygt i land på en holme.

Jo lenger ut vi kommer, desto mer skarv ser vi. Samtidig blir sjøen merkbart tyngre når vi nærmer oss Bleika, på yttersiden av øyrekka. Vi sikter oss inn på en holme med et titalls skarv som vi skremmer opp på lang avstand. Mer gass, nå har vi fri bane i noen minutter, før fuglene vil returnere til holmen. Fra en holme noe lenger ute tar også en havørn til vingene. Det vil trolig gi oss noen ekstra tid til å komme i posisjon.

Tettheten av skarv øker på, jo lenger ut mot storhavet vi kommer.

Enkle bulvaner

Holmen er noen meter over vannspeilet, med ei trang bukt, tilstrekkelig til at vi får lagt båten i skjul. Kommer fuglen rett inn for landing, mot vinden, vil de normalt ikke kunne se båten.

Det viktigste er at bulvanene står i silhuett.

– Mange jegere benytter plastfugler eller imitasjoner av finerplater, nøye skåret til med utstrakte vinger. Men dette duger, sier Reppe og finner noe plastsøppel som tvinnes rundt et par plankebiter. Det viktigste er at de står i silhuett mot himmelen med «nebbet» vendt oppover, orienterer han, i det vi er på plass i hver vår bergsprekk, med ulike skytesektorer. Nå er det bare å vente på at skarven skal returnere til godskjæret.

Det går en halvtime. Ikke en skarv på vingene. Det er en havørn som får det til å løsne, idet den «løfter» noen små skarveflokker fra de nærmeste skjærene.

En svart plastsekk og en plankebit fra fjæra blir en fullgod skarvebulvan.

Tre av fire

Skaaarv!

Terje og makker tar et fastere grep rundt hagla, klare til handling. Jegerne veksler blikk, kikker over kanten og konstaterer av begge fuglene har bøyd av. Så de båten? Spiller ingen rolle, for nå løsner det for alvor. Skarv som har sittet på skjær et stykke unna, er åpenbart overbevist om at kysten er klar. De kommer inn over posten vår som enkeltfugl eller to-fire sammen.

Fire skarv rett mot oss.

De to jegerne får nesten for god tid til å forberede skuddene. De store fuglene, med et vingespenn godt over meteren, ser ut til å komme sakte mot oss. Det er et synsbedrag, farten er langt større enn det du kan få inntrykk av. Noen sekunder seinere er de over børsepipene. Det er vanskelig å holde igjen. Endelig kommer det etterlengtede JA! Begge jegerne setter seg raskt opp, skuddene går. Skarv ser ikke spesielt godt, men reagerer likevel momentant på bevegelsene og vinkler av. For seint. To av dem går rett i sjøen, et nytt skudd får også fugl nummer tre ned. Skadeskutt.

Skadeskutt skarv dukker, men et velrettet skudd med salongrifla gjør jobben straks den kommer opp igjen til overflaten.

Den dykker umiddelbart. Terje strekker seg etter salongrifla med lyddemper og viser eminent prikkskyting straks fuglen kommer opp til overflaten. Et lite dumpt smell og skarven blir liggende og duppe i sjøen.

Tre av fire, ikke verst, smiler han.

Kvartetten inn over holmen vår resulterer i to fulltreffere.
Skutt fugl sankes raskt og effektivt inn.

Utenfor haglehold

I en periode kommer det enkeltfugl og mindre flokker jevnt og trutt over holmen. Langt de fleste vinkler imidlertid av, eller flyr for høyt for forsvarlige hagleskudd.

Vi får besøk av ørn, som parkerer på en holme et stykke unna. Deres tilstedeværelse sørger for laber skarveaktivitet.

Bestanden av havørn har tatt seg voldsomt opp på kysten de seinere årene.

Det er dags for å samle inn felt fugl, i et hyggelig antall. Terje hopper i båten, mens Lasse får oppgaven som los med fast fjell under føttene.

I kveld blir det biffstrimler med løk og sjampinjonger. Skarv er kjempemat, fastslår Terje Søreng, som livnærer seg som fisker og jaktguide. Og i morgen blir det atter en dag i storskarvens rike. Om været tillater et besøk på de ytterste holmene.

Postering på «skarveholmer» med lokkefugl en effektiv jaktform. Forutsetningen for en vellykket jakt er rådende værforhold. I motsetning til toppskarven, foretrekker storskarven holmer og skjær ytterst mot storhavet.

Tips for skarvejakt

* Avstandsbedømmelse over åpent vann er utfordrende. Det man tror er 20 meter, kan fort vise seg å være det dobbelte.

* Mange undervurderer skarvens fart. Fuglene oppdages på lang avstand, og jegeren får nesten for god tid til å forberede skuddet. Raske, impulsive skudd er ofte langt bedre enn å følge fuglen over sikteskinna i evigheter.

* Begrens skuddholdet til maksimalt 25 meter. Haglestørrelse: Fra 2 til 5.

* Sett ut lokkefuglene så nære skjulet ditt som mulig. 10-15 meter er grei avstand. Jo flere, desto bedre.

* Ved skadeskyting, følg umiddelbart på med et skudd nummer to. Fuglen er lettere å avlive i lufta enn på sjøen. Skadeskutt fugl vil ofte dykke straks den treffer vannflata, og neste gang du ser den kan den være utenfor effektivt haglehold. Et lett, flattskytende riflekaliber kan være gull verdt for å avlive skadet fugl i sjøen.

* Sjøfugl har ikke spesielt godt syn, men de oppdager bevegelser og kontraster. Søk skjul i naturlige sprekker og forsenkninger i terrenget. Noen ganger er det nødvendig å bygge kunstig skjul.

Mot kveldingen samler store mengder skarv seg på skjær hvor den overnatter.

Den frie jakta på hav og fjord

Alle norske statsborgere med gyldig jegeravgiftskort har rett til å jakte på sjøen i Norge, utenlandske statsborgere må i tillegg ha bodd i Norge det siste året. På sjøen har allmennheten rett til å jakte så langt det går vann, og det er fri jakt på grunner og skjær som overskylles ved alminnelig høyvann. På fastland, øyer, holmer og skjær, samt i ferskvann, er det grunneieren som har jaktrett.

Kilde: NJFF: Jakt på sjøfugl i Norge. 2007.

Sjøfugl på bordet

Biffstrimler, skåret ut av bryststykket og frest to-tre minutter i panna sammen med sjampinjong og løk er kjempemat! Men fjern alt det gule fettet utenpå kjøttet, det er der transmaken sitter.

En klassisk feil er å følge tradisjonelle oppskrifter for fjerning av transmak. Når du vanner kjøttet i eddikblanding, vasker du også ut mye av den særegne sjøfuglsmaken. Gjør opp fuglen raskt og enkelt ved å snitte opp brystet og skjær ut bryststykkene. Det samme gjelder lårene.

Powered by Labrador CMS