Annonse
Fiskeidyll på Sørlandet
Sørlandet byr på godt fiske og minner for livet, selv om det et ryktes at torsken er borte, havet er dødt og at alt er krise i sør.

Reiseguide | Fiskeferie på Sørlandet

Om bløde konsonanter og fiskeidyll

Det ryktes at torsken er borte, havet er dødt og at alt er krise i sør. Men Sørlandet byr fortsatt på godt fiske og minner for livet.

Publisert Sist oppdatert

Jeg er oppvokst på et lite øysamfunn ute i havgapet på utsiden av Tvedestrand. Barndommens somre besto stort sett av is, fotball, bading, fiske og mer is. Både lokale og turister svingte stanga fra svaberg, brygger eller båt. Kvartetten makrell, sei, lyr og torsk sto på menyen.

Når mine egne smårollinger løper rundt på brygger og holmer mens de lærer seg å fiske krabber med håndsnøre, fange småfisk fra brygga eller trekker en større fiske over ripa, kommer de gode minnene om egne sørlandssomre. Men turistene later til å utebli i økende grad ...

Ta med barna både på planlegging og pakking av utstyr.

Full aktivitet

Artskvartetten har riktig nok skrumpet til en trio etter torskefredningen. Men det finnes likevel store mengder fisk i sjøen, og fisket egner seg godt for hele familien.

Selv om det er artig å fiske året gjennom, har sommerfisket sin egen sjarm. Hjemme står tilbehøret å godgjør seg, noe kaldt henger i nettingen under brygga og det eneste som mangler, er noe å ha i fiskesuppa eller på grillen.

I denne guiden får du tipsene som både sikrer fangst og en barnevennlig ferie på Sørlandet.

Makrellen er sommerfisk nummer én langs sørlandskysten. Den er latterlig enkel å fange fra land, brygger eller båt og smaker himmelsk.

Action

Fra midten av mai trekker et økende antall arter mot kystnære farvann, drevet av økende temperatur, kåtskap og jakt på mat. Nå er arter som lyr, sei, laks, havabbor, sjøørret, makrell og horngjel i full vigør. Også flatfiskene er tilgjengelige og bitevillige, mens kysttorsken og steinbiten sliter. Men husk, pelagiske torsk fra havet vandrer i den ytre skjærgården om sommeren. Her kan du også ganske lett fange delikatesser som blåkjeft (uer), brosme og lange, dersom du serverer røslige agnfileter fra 80 til 300 meters dyp nær bratte fjellsider og topper du finner på sjøkartet.

Barnevennlig

Ferierer du med barn, er det smart å legge opp en rute med overnatting i gangavstand til vann, og i nærheten av utleiebåter eller badestrender med gode fiskeplasser. Variasjon er viktig for motivasjonen, så husk at det er lurt å planlegge litt andre aktiviteter innimellom fiskingen.

Ikke la dere stoppe av en regnværsdag. Det kan ofte få fart på fisket, bare husk å kle deg etter forholdene.

Fiskertips:

Styr unna dårlig og billig fiskeutstyr, det er drepende for fiskegleden.

Lær deg en god fiskeknute og bruk multifilamentsnøre. Velg skjesluker eller gummijigg over tunge sildesluker

til pelagisk fiske.

Bunnfisken biter best på agn med søkke. Disse fiskene er barnas soleklare favoritt. Husk akvarium!

Makrellen hogger på svarte kroker som opphengere over sluken.

Vis begeistring for barnas fangst, uansett hva de trekker opp.


Reiserute på Sørlandet for fiskeglade familier:

Bruk kart, digitalt eller på papir. Se etter topper, dyprenner og legg opp en rute før du drar. Start lengst ute, og fisk deg innover. Det er tryggest og gir ofte mest fisk. Her er kart fra Tregde Feriesenter.

Ydderst

Et virkelig fint sted å starte ferien, er på idylliske Korshamn Rorbuer. Det lille øysamfunnet ytterst i havgapet byr på salt sjøluft og ro i sjela. La barna fiske kutlinger, leppefisker, lyr, sei og flyndrer til fiskebaljeakvariet, eller til middag, rett fra brygga. Leie av båt er enkelt, og det ramsalte havet frister med flotte holmer for dagsturer, bading og rekelunsj. Om været slår seg helt vrang, er Sørlandsbadet i Lyngdal ikke langt unna.

Bruk kart, digitalt eller på papir. Se etter topper, dyprenner og legg opp en rute før du drar. Start lengst ute, og fisk deg innover. Det er tryggest og gir ofte mest fisk. Her er kart fra Tregde Feriesenter.

Træg pit-stop

På tur østover, bør du ta en stopp ved en av Sørlandets største fiskecamper, Tregde Marina. Her har du sjøutsikt, sauna, badebasseng, egen restaurant og heftig havfiske utenfor døra. Spesielt i den ytre skjærgården finner du mengder av fisk, og du kan regne med torsk, sei, lyr, makrell, horngjel og berggylte i stort monn.

Det er viktig å fiske variert og søke opp fisken i fjordsystemene i og rundt campen. Skjernøya er et must.

Lyren svikter nesten aldri sommerstid. En tilreisende fisker jubler over sin første.

Aktivitetstips:

Sørlandsbadet, Badeland i Lyngdal

www.sorlandsbadet.no

Aquarama, Badeland i Kristiansand

www.aquarama.no

Dyreparken, Kristiansand

www.dyreparken.no

Overnattingstips:

Korshamn Rorbuer, Lyngdal

www.korshamn.com

Tregde Feriesenter, Tregde

www.tregdeferie.no

Arendal Herregård Spa & Resort, Arendal

www.arendalherregaard.no

Raet Camping, Arendal

www.raetcamping.no

Julius må med

Jobb deg sakte oppover kysten, og legg inn et stopp i Dyreparken. Her venter både Julius, Kaptein Sabeltann, hele Kardemomme by, og vel så det. Blir fiskesuget for stort, byr Kristiansand på artig streetfishing fra en av de mange bryggene i byen.

Arendal – et sentrum for opplevelser

Arendal er et naturlig stoppested videre nordover. Den som liker spa, SUP-brett eller strandlek vil finne seg til rette på Canvas Hove og Arendal Herregård Spa & Resort.

Fiske i sentrum er populært, og de to store øyene Tromøya og Hisøya er en tur verdt.

En av sommerens høydepunkt for den erfarne fisker, er å jakte etter havabbor og sjøørret i skumring og grålysning på de endeløse strendene rundt på Hove. Med båt kan du også fiske deg hele veien til Lyngør og tilbake – på en dag! Husk piratluer og sverd!

Powered by Labrador CMS