Lakseparasitt på dypt vann
Den såkalte PKD-parasitten er påvist i dype norske innsjøer. Den kan føre til nyresykdom hos laksefisk.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Tidligere er PKD-parasitten, som er ufarlig for mennesker, påvist i elver og grunne innsjøer.
Der er den allerede er et problem for fisken. Nå er parasitten også oppdaget i store dype innsjøer, som det finnes mange av i Norge.
– Jo varmere vannet blir, desto større er sjansen for at parasitten forårsaker sykdom på laksefisk. Dette fordi parasitten fører til sykdom først når temperaturen overstiger 12–15 grader i mer enn 14 dager, sier universitetslektor Tone J. Oredalen ved Universitetet i Sørøst- Norge (USN).
Oredalen leverte en doktoravhandling om parasitten tidligere i høst. Hun har forsket på de dype og kalde Telemark- innsjøene Fyresvatn, Totak, Møsvatn, Tinnsjå og Norsjø.
– PKD-parasitten er en klimaparasitt og kan potensielt ta livet av store mengder fisk i framtiden, sier hun.
Oppsvulmet blodrand
Ørreten i de undersøkte innsjøene hadde høyere konsentrasjon av parasitten enn røya.
– Dette kan ha med levesettet å gjøre, da ørreten lever i strandsonen, mens røya lever mer på det kalde dypet der parasitten ikke trives, forteller Oredalen.
En smittet fisk trenger ikke nødvendigvis å ha mange symptomer, men en smittet og syk fisk kan ha bleike gjeller og utstående øyne med oppsvulmet buk.
– Åpner du en slik fisk, vil blodranden være oppsvulmet og se uvanlig ut.
– Må vi leve med parasitten, eller finnes det tiltak for å bli kvitt den?
– For villfisken vil det være utfordrende, men mye tyder på at temperaturregulering vil hjelpe. I regulerte vassdrag kan man f.eks. slippe kaldt bunnvann fra magasinene i varme somrer. Det jobbes også med å utvikle vaksiner, men ingenting er kommersielt ennå, opplyser Tone J. Oredalen.