Annonse

Lakseparasitt på dypt vann

I de undersøkte innsjøene hadde ørret høyere konsentrasjon av parasitten enn røye.
I de undersøkte innsjøene hadde ørret høyere konsentrasjon av parasitten enn røye.

Den såkalte PKD-parasitten er påvist i dype norske innsjøer. Den kan føre til nyresykdom hos laksefisk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Tidligere er PKD-parasitten, som er ufarlig for mennesker, påvist i elver og grunne innsjøer.

Der er den allerede er et problem for fisken. Nå er parasitten også oppdaget i store dype innsjøer, som det finnes mange av i Norge.

– Jo varmere vannet blir, desto større er sjansen for at parasitten forårsaker sykdom på laksefisk. Dette fordi parasitten fører til sykdom først når temperaturen overstiger 12–15 grader i mer enn 14 dager, sier universitetslektor Tone J. Oredalen ved Universitetet i Sørøst- Norge (USN).

PKD (Tetracapsuloides bryosalmonae)

Parasitt som går på laksefisk og kan forårsake nyresykdom. Sykdommen kan bl.a. redusere dannelsen av røde blodceller, som bidrar til å ødelegge nyrene (blodranden) til fisken.


Oppdaget som et problem i engelske oppdrettsanlegg på 1970- tallet, der en stor del av fiskebestandene i anleggene døde. Parasitten finnes også i norske elver, oppdrettsanlegg – og innsjøer.

Oredalen leverte en doktoravhandling om parasitten tidligere i høst. Hun har forsket på de dype og kalde Telemark- innsjøene Fyresvatn, Totak, Møsvatn, Tinnsjå og Norsjø.

– PKD-parasitten er en klimaparasitt og kan potensielt ta livet av store mengder fisk i framtiden, sier hun.

Oppsvulmet blodrand

Ørreten i de undersøkte innsjøene hadde høyere konsentrasjon av parasitten enn røya.

– Dette kan ha med levesettet å gjøre, da ørreten lever i strandsonen, mens røya lever mer på det kalde dypet der parasitten ikke trives, forteller Oredalen.

En smittet fisk trenger ikke nødvendigvis å ha mange symptomer, men en smittet og syk fisk kan ha bleike gjeller og utstående øyne med oppsvulmet buk.

– Åpner du en slik fisk, vil blodranden være oppsvulmet og se uvanlig ut.

– Må vi leve med parasitten, eller finnes det tiltak for å bli kvitt den?

– For villfisken vil det være utfordrende, men mye tyder på at temperaturregulering vil hjelpe. I regulerte vassdrag kan man f.eks. slippe kaldt bunnvann fra magasinene i varme somrer. Det jobbes også med å utvikle vaksiner, men ingenting er kommersielt ennå, opplyser Tone J. Oredalen.


Powered by Labrador CMS