Annonse

Oppskrift | Blåskjell

Fiskerens trøst

Skal man først svelge unna skuffelsen over ikke å få fisk, er blåskjell en venn i nøden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Sesongen er i full gang. Fiskerne har ladet veska med sluker og fluer, på jakt etter vannlevende virveldyr med gjeller og et beskyttende slimlag; fisk. Mange har allerede testet lykken på sjøørreten. På gode dager kan man sveive inn den ene premiefisken etter den andre.

Å fiske handler like mye om de mange dagene uten napp. Da gjelder det å heve blikket, eventuelt vende det ned mot tang og tare. For saltvannsfiskeren finnes trøsten ofte like i nærheten.

Opera og blåskjell

Jeg vokste opp på Løten på Hedmarken, med granskau, elg, innlandsfisk, skogsfugl og sopp. Det er så langt fra blåskjellenes verden du kan komme. Tilfeldighetene gjorde likevel at en boks med hermetiske blåskjell med jevne mellomrom havnet på min tallerken.

Broren til mormor, Magnar, så ut som en tro kopi av Gorbatsjov. Dressen og den politiske innflytelsen manglet, men han hadde samme magemål og samme fødselsmerket i panna. Dessuten elsket Magnar opera og blåskjell, noe han trolig var helt alene om i Løten. Jeg var nysgjerrig på alt av smaker og Magnar lot meg smake. Det satte sine spor.

Mange muligheter

Som kokk er blåskjell en favoritt, og med tilgang til sjøen er det lenge siden jeg sveivet opp en boks hermetiske skjell. De er best når de er ferske og selvplukkede. Blåskjell er søte i smaken og tåler røff behandling. Her kan du velge å dra på med asiatiske smaker, som kokosmelk, chili, hvitløk, koriander og soya. Eller du kan gå for en delikat klassisk fransk variant, med fløte og urter. Supplerer du med fritert potet får du en moules frites.

Er du riktig heldig, finner du ramsløk, skjørbuksurt eller en annen sjønær urt ved fiskeplassen. Blåskjell er alt annet enn eksotisk. Den finnes fra Barentshavet i nord til Middelhavet i sør, og skjellene er spesielt utbredt langs norskekysten, hvor fjorder, viker og sund gir tilstrekkelig ro til at skjellene får klamret seg fast til land med byssustrådene.

Det er funnet blåskjell i norsk farvann som er 9400 år gamle. Vi får bare håpe at våre forfedre visste å nyte smaken. Blåskjell er helt fint å spise rå, som østers. Jeg har prøvd. De er hakket søtere, men også hakket mer slimete. Blåskjell er aller best når de er kokt.

Utsøkt erstatning

Som mye annet spiselig i fjorden er blåskjellet under press. Mange har observert en nedgang i bestanden, og forskerne prøver å finne ut hva som er årsaken. Men det er rikelig med skjell til et trøstemåltid for en ivrig fisker. Blåskjellene til mitt måltid ble tatt etter en lang dag på Hvitsten ved Son, hvor makkeren min fikk sjøørret, ikke jeg. Men jeg sto for det beste måltidet.

Mens rypejegeren har sin trøstetrost, har saltvannsfiskeren sine trøsteskjell. Og alle som tappert har spist sin trost og sitt blåskjell, vet at smaken ikke står tilbake for verken rype eller fisk.

Så neste gang du ikke har fått napp, men derimot funnet blåskjell på en grunne, et moringstau eller på et skjær: Det er bare å gratulere, for middagen er servert.

Fiskerens trøstesuppe

Ingredienser

  • 1/2 kg friske blåskjell
  • 2 dl fløte
  • Et par fedd hvitløk
  • Urter
  • Salt og pepper

Denne suppa er ment for tilberedning på primus eller bål, og er den enkleste oppskriften på blåskjell jeg klarer å lage. Hvitløk er imidlertid uunnværlig. For et måltid blåskjell beregner du 250 gram pr. person. Oppskriften over er altså beregnet for to personer. Sjekk alltid blåskjelltelefonen eller blåskjellappen for å være sikker på at skjellene er spiselige.

Slik gjør du

Varm kjelen, ha i kuttet hvitløk og så blåskjellene. Rør rundt eller ta på lokket og rist forsiktig, så skjellene varmebehandles og åpner seg. Ha i fløte og eventuelt urter, og la det trekke i ca. fem minutter. Både ramsløk, skjørbuksurt og andre havnære urter gir et ekstra plaster på såret. Husk å plukke bort skjell som ikke åpner seg etter varmebehandling. Trøstens blåskjellsuppe er servert.

Prøv gjerne også en neve hakket ramsløk i blåskjellgryta.

Skjellfest hjemme

Hvis du vil lage en mer kompleks variant, for å servere hjemme til et lite selskap på fire personer, kan du prøve denne oppskriften:

Ingredienser

  • 1 kg friske blåskjell
  • 5 ss olje
  • 2–3 fedd hvitløk
  • 2 stk finhakket sjalottløk
  • 1 dl hvitvin eller syrlig eplemost
  • 2 dl kremfløte
  • Persille
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Varm opp oljen og fres hvitløk og sjalottløk i et halvt minutt før blåskjellene tilsettes sammen med vinen. Ha på lokk til blåskjellene er åpne. Tilsett fløte og la det koke inn i rundt fem minutter.

Dersom du foretrekker tykkere og mer kremaktig saus, kan du ta blåskjellene ut av kjelen før du tilsetter fløten, legg så blåskjellene tilbake til slutt. Det skader heller ikke med en skje crème fraîche eller to hvis du vil.

Tips

Blåskjell med asiatiske smaker er en favoritt. Da bytter du fløte med kokosmelk, og freser litt rød chili og ingefærrot sammen med hvitløken. Bruk gjerne da koriander som urt. Poenget er at blåskjell tåler mange ulike smaker, og at fiskerens trøst lett kan forvandles til lørdagens festmåltid.

Powered by Labrador CMS