Annonse

Oppskrift | Sjøørret

Over bekken etter saltvann

Tiden er moden for å knipe en sølvblank sjøørret. Og du trenger ikke ha dårlig samvittighet for å nyte den i strandkanten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Er du sikker i din sak om at ørret og sjøørret ser forskjellige ut og smaker forskjellig?

Du har helt rett, selv om det er snakk om eksakt samme art. Velkommen til en ikke-binær fiskeverden der legningen handler om smaken for salt.

Ut mot havet

Sjøørretene begynner livet som ørret i ørretbekken, der den lever godt med sine ørretbrødre og -søstre fra samme mor og far. Men så begynner noen av dem å føle seg annerledes og bestemmer seg for å søke mot havet.

Ingen vet hvorfor det skjer, selv om det krever omfattende kroppslige endringer. Ørreten må begynne å drikke vann, den forandrer farge og blir til den sølvblanke sjøørreten vi kjenner som eventyrfangsten på grunt vann fra svabergene i vårmorgensolen.

Vårlig eventyr

Vi skal dyrke aktiviteter som har lav inngangsbillett og med rimelig stor sjanse for fangst. Fiske etter sjøørret er en slik aktivitet. Egentlig kan du fiske hele året, men det er på våren at det lokker mest. Du kan dra til den nærmeste kystlinjen og bruke det du har av fiskeutstyr fra land.

Har du en flytende farkost kan du prøve deg med dorg. Men du må holde deg unna fredningssonene ved elve- og bekkeløp, og følge reglene for minstemål.

Sjøørret med salsa verde

Du har vært ute siden soloppgang og nå sitter du på svaberget med en fin sjøørret. Valget er ditt. Skal du legge den i plastposen og ta den med hjem og risikere spørsmålet under middagen: «Oi, så fin! Jeg elsker Salma!»

Eller du kan være så egoistisk du vil – og som du allerede bestemte deg for kvelden i forveien: Ut av sekken tar du ferdig kokt pasta og en bunt med asparges.

Gressløken og persillen lar du ligge, fordi du fant små, unge blader av strandkvann, strandkarse og strandstjerne i fjæresteinene. Straks er gassbrenneren klar, sammen med en liten gryte og en stekepanne.

Ingredienser

1 sjøørret
500 g ferdigkokt pasta
1 bunt asparges
1 dl olivenolje
0,5 rødløk
2 ss kapers
Gressløk og persille (i tilfelle du ikke finner strandurter)
Salt og pepper

Slik gjør du

Litt krydderier må til.

Rens ørreten og fileter den. Behold skinnet på. Del file- tene i passe lengder, krydre med salt og pepper.
• Skjær/knekk av de nederste delene på aspargesene og kutt resten i 3–4 cm lange biter.
• Lag ferdig salsa verde-sausen, den skal være kald. Finhakk rødløk, kapers og urter, bland med halvparten av olivenoljen, smak til med salt og pepper.
• Varm opp pastaen i gryten med litt olje, ha i asparges- bitene de siste tre minuttene. Sett til side.
• Stek ørretfiletene i stekepannen i resten av oljen. Sats på sprøtt skinn, det smaker himmelsk. Det får du ved å steke først med skinnsiden ned på medium varme. Stek til filetene nesten er gjennomstekte, så svitsjer du rundt og ferdigsteker siste 10 prosent av steketiden med skinnsiden opp.
• Server filetene i stekepannen sammen med pastaen og aspargesbitene og ha over salsa verde-sausen.
• Nyt vårmorgenen og måltidet, fordi du fortjener det.

Powered by Labrador CMS