Helt vill ungdomssatsing 

Naturen er full av godsaker, men slett ikke alle er klar over det. Derfor har NJFF tatt det høstingsbaserte friluftslivet til Youtube.  
02. februar 2022

Helt vilt heter NJFFs eget matunivers for barn og unge, som ble lansert før årsskiftet. Her er det oppskrifter, mattips, og ikke minst en YouTube-serie med en av Norges største youtubere, Herman Dahl (19), og NJFFs egen ambassadør, Maja Odden (23).  


Helt ville kjøttboller.Foto: Anine Gutubakken Byles

Med støtte fra Miljødirektoratet skal NJFF lære barn og unge om naturens høstbare goder, og da spesielt viltressursene.  

Helt vilt startet i 2020 med et matkurs med Charlotte Mohn Gaustad, som fortsatt er tilgjengelig for både lokalforeninger og andre som ønsker å bruke det.  


NJFF-ambassadør Maja Odden (23), som har vokst opp med jakt og fiske, har lært bygutt og YouTuber Herman Dahl (19) om jakt og jaktkultur. Video-still: Spoon Agency / NJFF

I utgangspunktet skulle Helt vilt være mye mer aktivitetsbasert, så kom pandemien og stakk kjepper i hjulene.  

– Som alt annet etter korona, måtte vi tenke nytt om Helt vilt-prosjektets fortsettelse, forklarer prosjektleder Anine Gutubakken Byles.  

Jakt på Youtube 


Anine Gutubakken Byles har bidratt til at NJFF satser mer på å inspirere og veilede folk – både gamle, og nå unge – i hvordan alt dette deilige og bærekraftige viltkjøttet kan brukes. Foto: Jo Straube

– Vi ønsket å være på YouTube, fordi det er der vi treffe barn og unge, fortsetter Byles.  

For å lære om jakt, fiske og viltkjøtt, ble youtuberen Herman Dahl med den ivrige jegeren Maja Odden fra Tvedestrand på jakt. Mens hun har vokst opp med jakt, er Herman en typisk bygutt. Episodene byr på mange lattermilde øyeblikk, og Herman viser seg å være en overraskende god skytter. 

I tillegg til serien med Herman og Maja, treffer vi også jakt- og fiskeinfluenserne Sebastian Bergland Rossvoll (21) og bestevennen Iver Dagsønn Hagestad (21). I sommer reiste de to landet rundt for å spre fiskeentusiasme til barn og unge for NJFF. Nå har oppgaven deres vært å forklare jevnaldrende hvordan man kan komme i gang med jakt, hvorfor det er mer bærekraftig å spise viltkjøtt fremfor industriprodusert kjøtt – og hvordan disse ville matressursen kan utnyttes på best mulig vis. Alt presentert gjennom fem YouTube-episoder på heltvilt.no

Ungt, vilt, digg og kult 

Personene som er med, er unge, men også fargebruken og tonen i språket er ungt og friskt. Oppskriftene på hvordan viltkjøtt, fisk, sopp og bær kan brukes, er enkle og gjennomførbare.   

– Det er ikke bare oppskrifter på taco og burger, men også lapskaus og tradisjonelle retter. Det beste er selvsagt å lage alt fra bunnen av, men vi legger inn noen hint om hvor det er mulig å “jukse” litt for å komme i mål, f. eks ved hjelp av posesaus, smiler Anine.   

 

 

 

 

Siste fra Mat

Hiv seien i ei tønne og spiser den om tre år.
Matoppskrift:

Gammelsaltet sei

For den som satser på å dra opp store mengder sei utover høsten, er det én oppskrift som gjelder: Legg fisken i en tønne, og spis den om tre år.

Mat

Så lett er det å lage en lekker ørretsalat med pestodressing. Foto: Anine Gutubakken Byles
Matoppskrift:

Sommerlig ørretsalat

Med deilig nystekt ørret, en frisk pestodressing, peanøtter og ristede pinje- og solsikkekjerner, er dette en rett som passer perfekt en varm sommerdag.

Mat

Har du prøvd stekt lysing med paprika og ramsløkrømme? Foto: H2W Studio
Matoppskrift:

Stekt lysing med ramsløk-rømme

Noen ganger kan man kjenne på ekte glede over andres dumhet.

Mat

På forsiden nå