Patégris

En god viltpaté er et perfekt møte mellom hjortevilt og villsvin.

Kall det gjerne et toppmøte mellom det magre hjorteviltet og det feite villsvinet, mellom det grasiøse og det brutale. Paté handler om å treffe en god balanse mellom kjøtt og fett, og ha nok fukt til at den blir saftig, grov nok til at det ikke blir postei (paté skal skjæres, ikke smøres), og den må ha sødme.

Genistrek

Kokken som oppfant pateen, ble forhåpentligvis en rik mann. Utgangspunktet var å bruke de groveste delene av dyret og innvollene. Pateen var ofte bakt inn i deig, trolig for å skjule at retten ble laget på kjøttrester fra en rekke ulike dyr, som en kulinarisk dyrehage av slintrer, fett og avskjær. Slik kunne dagens rester bli med i morgendagens meny. Alt havnet i kverna.

Godkjent av Chirac

Belønning

Viltpaté

Ingredienser

Slik gjør du:

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

Siste fra Mat

Mat:

Heit røye

Det er på de kaldeste dagene de heiteste rettene blir unnfanget.

Mat

Mat:

Skogens kongekarbonader

Kunsten med å lage elgkarbonader handler ikke om mye fett.

Mat

mat:

Gudefisken kveite

En gang, for sju tusen år siden, er det bevist at en finnmarking hadde haill på sjøen.

Mat

På forsiden nå