Annonse
Adelen Henriksen(6) og pappa Tony er som snarest innom Gåsbu i en spesialinnredet varebil. Nå venter en spennende fisketur!

Vang JFF

Vital 100-åring

100- årsjubilanten Vang JFF på Hedmarken har jakt-, fiske- og friluftslivstilbud for enhver smak. – Vi satser friskt på ungdommen, sier foreningsleder Hallgeir Henriksen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Sammen med rekrutteringsutvalgsleder Harald Trones ønsker Henriksen velkommen foran klubbhuset på Gåsbu. På spørsmål om hvilke tilbud 100-års jubilanten har til medlemmene sine, blir tospannet ivrige.

– Nei, hvor skal vi begynne? smiler Henriksen, som har vært medlem i Vang JFF siden guttestadiet, de siste 18 årene som tillitsvalgt.

Foreningslederen ønsker først og fremst å framheve barne- og ungdomssatsingen i Innlandets største forening. Vang JFF setter nemlig inn støtet mot alderssegmentet det tradisjonelt har vært vanskeligst å få fatt i nye medlemmer.

Tromsø JFF: Hardfør hundreåring

– VANG UNG er et nytt konsept der vi prøver å huke tak i barn og unge fra ungdomsskolenivå til ung voksen alder. Tilbudet vårt til ungdommene omfatter også jakt- og fiskeskole, jaktskytterskole og jegerprøvekurs, puster han og legger til:

– Foreningsarbeid er utrolig givende. Når skolene har planleggingsdager, inviterer vi til åpent hus.

Vang JFF satser friskt på kvinner og ungdom. Julie Håkonsen (t.v.) er medlem i rekrutteringsutvalget og Thea Madeleine Bøe sitter i styret i VANG UNG, samt er representant i barne- og ungdomsutvalget i NJFF.

Årets forening

Da Vang JFF så dagens lys for 100 år siden, talte medlemstallet 32 sjeler. I dag har foreningen rundt 1000 medlemmer.

– Medlemsutviklingen har vært stabil over mange år, og vi kjennetegnes av en sterk dug- nadsånd. Tillitsvalgte hos oss skal trives og ha det moro når de holder på med fritidsinteressen sin, påpeker Henriksen.

Arbeidet til den driftige foreningen gir gjenklang også utenfor Hedmarken. På NJFF- landsmøtet i 2021 ble Vang JFF og Onsøy JFF kåret til årets foreninger i Norge.

Hvem er ildsjelene som stiller opp i lokalforeningene? Vi har møtt noen av dem.

I begrunnelse heter det bl.a. at Vang JFF kan vise til den største økningen av antall kvinnelige medlemmer. Og videre:

«De har lykkes med å inkludere, engasjere og organisere alle sine medlemmer i alle aldre og kjønn, og framstår som et forbilde for andre jeger- og fiskerforeninger. I Vang er medlemmene stolte av å bære logoen til Vang JFF».

Representanter fra Vang JFF (fra v.): Marius Håkensen, Julie Håkonsen, Harald Trones, Hallgeir Henriksen, Stein Håkonsen og Thea Madeleine Bøe.

Rosinen i pølsa

– Vi har 21 prosent kvinneandel og tilsvarende andel barne- og ungdomsmedlemmer, forteller Henriksen, som framhever at foreningen har en langvarig og god samarbeidsavtale med rettighetshaver Vang Almenning.

På allmenningens grunn har foreningen ans- varet for forvaltning og jakt av småvilt, i tillegg til fiskeforvaltningen.

– Vi administrerer også salg av jakt- og fiskekort og har jakt- og fiskeoppsyn for Vang Almenning. Sju ulike hytter og koier i allmenningen vedlikeholdes og driftes av oss, med utleietilbud. Du kan også leie båter av oss, sier han.

Foreningen har ti aktive utvalg som dekker både sommer- og vinteraktiviteter. Av alle tilbud innen jakt, fiske og friluftsliv, er nok Gåsbu jaktskytterbane rosinen i pølsa. Her finnes treningsmuligheter for alle jaktøvelser.

Motiverte medlemmer

– Vi har et samfunnsansvar for de rundt 1000 jegerne i distriktet som årlig løser jegeravgift. Fra 2010 og i en tiårsperiode rustet vi opp rifleanlegget for tolv millioner kroner med midler fra Hamar kommune, lokalt næringsliv og sponsorer.

Og her møtes jaktskytterne til dyst i stort monn. Foreningen har arrangert fire norgesmesterskap i jaktskyting. Neste år står NM i leirduesti for tur. Det topp moderne klubbhuset på 220 kvadratmeter med alle fasiliteter sto ferdig i 2017. Anlegget leies også ut som selskapslokale.

– Selv om vi er gjeldfrie, er det greit med litt inntekter på bygget, blunker Henriksen.

Å være gjeldfri har sine fordeler: Hvis et medlem brenner for noe og spør om midler, så kan foreningen si ja uten å måtte drive kakelotteri. Det motiverer medlemmene.

– Velkommen! smiler tospannet Harald Trones (t.v.) og foreningsleder Hallgeir Henriksen foran klubbhuset på Gåsbu.

Vang i 100

Foreningen drar ellers inn midler fra sponsorer, annonser på elektroniske plattformer, NJFF og Sparebankstiftelsen.

I jubileumsåret har foreningen fått designet logoen «Vang i 100». Aktiviteten blomstrer: Det er bl.a. arrangert et helgestevne med hagle og rifle på jaktskytterbanen, og i sommer hadde jakt- og fiskeskolen avslutning på Bringebu, dypt inne i Vang Almenning.

– Gjengen overnattet i telt og det var tilrettelagte aktivitet for medlemmer med spesielle behov. I tillegg var det friluftsgudstjeneste i regi av den lokale kirken.

– Har du tips til andre foreninger som strever med å øke medlemstallet?

– Kvalitet på aktiviteter og motiverte tillits- valgte. Og sørg for å ha pæng på bok. Da blir livet langt enklere å leve for en forening, sier Hallgeir Henriksen.

– Vang JFF m.fl. har et spennende ørretprosjekt gående i Brumundsjøen, forteller nestleder Marius Håkensen.

Jakter «kløverørret»

Nestleder Marius Håkensen kommer direkte fra vannprøvetaking i Brumundsjøen, der Vang JFF, NJFF- Hedmark, Vang Almenning og Ringsaker Jakt og Fiskeområde har et spennende restaureringsprosjekt gående. Sjøen er den mest populære fiskedestinasjonen i Vang Almenning, ifølge Håkensen.

– Historisk sett var ørretfisket i sjøen godt, men fisket har tapt seg siste tiårene grunnet dårligere gytevilkår. Målet med prosjektet, som pågår i perioden 2021–2025, er å restaurere fiskens gyteområder.

Håkensen forteller at kartleggingen av sjøen er omfattende, med biotopundersøkelser og prøvefiske. Det finnes både ørekyte og krøkle i sjøen.

– Det ryktes at det er «kløverørret» i sjøen, som er en underart av ørret. Nå gleder vi oss til å se om vi klarer å finne underarten, smiler Marius Håkensen.

Powered by Labrador CMS