– Jo da, jeg begynner å få taket på det, sier Kjell Ravndal. For øyeblikket er det venteliste for den som ønsker seg en Bitti-wobbler eller to i utstyrskassa.
Opptegnelser fra kjelleren om wobblerens egnethet til laksefiske
Vi trodde vi kunne litt om laksefiske med wobbler. Det var før vi havnet i en kjeller på Ålgård.
– I strømsterke Dirdalselva her i Rogaland, hvor du fisker fra land, ser laksen wobbleren din i to sekunder. Da må du treffe med rett fart og dybde. En god kastewobbler har en relativt kompakt kropp, men jo tyngre den er, desto verre er det å få den til å gå livlig. Men med rett balanse og tilpasset leppetype er det fullt mulig. I strie elver må du ha mulighet for å justere frontøyet, som bestemmer wobblerens svøm, stabilitet og sideutslag i vannet. Mye av hemmeligheten er rett gange og at justeringen tilpasses strømstyrken. Wobbleren må kunne søke godt ut til sidene der det er nødvendig, og være stabil og kunne dykke fort under hard overflatestrøm der det trengs.
Bitti til tørk
Vi er i en villakjeller ved Kongeparken i Ålgård, en halvtimes kjøretur sør for Stavanger. Det skyller en wobblerbølge over landet og den har pågått noen år. På den surfer Kjell Ravndal (59) og bølgen ser ikke ut til å kulminere med det første.
Tiden da laksefiske med wobbler var synonymt med en amerikansk Bomber eller en finsk Rapala i enden av snøret er forbi. I dag er det håndlagde wobblere som gjelder.