Annonse

Villaks:

Europeisk dokumentar om laksekrisen

Tyskere elsker Norwegen! Men en ny dokumentar om situasjonen til villaksen her hjemme, endrer kanskje synet på ferielandet i nord.

Publisert Sist oppdatert

Et tysk TV-team besøkte i fjor Norge for å lage en omfattende dokumentar om situasjonen til villaksen.

Gjennom en drøy halvtime dras seerne gjennom alt fra utfordringer knyttet til oppdrettsnæringen og lakselus, til kraftkjøring, klekkeridrift og sammenblanding av gener mellom villaks og oppdrettsfisk. 

Du kan se dokumentaren med engelsk tekst i videospilleren øverst i artikkelen. 

– Taler for seg selv

– Dokumentaren taler jo for seg selv. Men det er verdt å nevne i tillegg at ARTE selv ikke klarte å få på plass et besøk til et eneste oppdrettsselskap på Vestlandet, på tross av gjentatte forsøk, forteller prosjektleder for villaks, Alv Arne Lyse, i Norges Jeger- og Fiskerforbund. Han er en av mange kilder i dokumentarfilmen.

Han ble kontaktet av tysk-franske ARTE før sommeren i fjor, fordi TV-produksjonsselskapet hadde hørt at lakseoppdrett kunne være en medvirkende årsak til at det står dårlig til med villaksen. 

– Etter flere teamsmøter og telefonsamtaler, ble vi enige om at de skulle komme til Norge sist høst for å lage en dokumentar om temaet. 

Lyse satte også TV-teamet i kontakt med Akvafuture i Brønnøysund, et selskap som driver lukket oppdrett.

– Jeg tenker at det er viktig å synliggjøre for europeere at det faktisk finnes oppdrettslaks som er reelt produsert miljøvennlig, og ikke bare merket «miljøvennlig».

– Hva tenker du om at europeisk presse lager en slik dokumentar?

– Den kommende havbruksmeldingen er kanskje den viktigste meldingen for vår ville laksefisk. All oppmerksom i forkant av dette er viktig. Jeg håper også at norske myndigheter registrer at europeisk land får med seg de store problemene som lakseoppdrett skaper for villaksen i Norge. Kanskje bidrar det også til at europeiske kunder skaper press mot norske oppdrettere.

 – Kunne det virkelig stemme?

Antje Büller (til venstre) og kollegaene på jobb i Norge i forbindelse med dokumentaren som i disse dager vises til franske og tyske TV-seere.

Filmskaper Antje Büll har ledet arbeidet med produksjonen av TV-dokumentaren på vegne av ARTE. Ideen startet etter at redaksjonen leste en artikkel om lakselusproblematikken i norsk oppdrettsnæring.

– Vi tyskere spiser veldig mye laks. Da ble det naturlig å gjøre vår egen research og undersøke hvor stort problemet faktisk er, forteller hun til Jakt & Fiske. 

Å besøke en merd, skulle derimot vise seg alt annet enn enkelt.

– Da vi begynte å gjøre research våren 2024, gjorde vi en avtale om å filme på et oppdrettsanlegg. Kort tid før vi skulle filme, avlyste næringen. Da fikk vi naturlig nok følelsen av at oppdrettsselskapet hadde noe å skjule vedrørende luseproblematikk, sier hun. 

– Spiser ikke laks mer

For Bull sin egen del, har dokumentarjobben ført til at endringer i hennes eget liv.

– Et massehold av dyr vil alltid ha sine utfordringer. Men at det åpenbart er så mange syke og døde fisker i norske merder, har ført til at jeg ikke kommer til å spise norsk laks mer, sier hun. 

TV-teamet hadde også tatt med seg undervannskamera i håp om å filme gytende laks. 

– Istedenfor å finne hundrevis av laks på vei til gyteplassene slik vi hadde trodd, fant vi bare to laks. Det har gitt meg noe å tenke på, sier Bull.

Bull ble også intervjuet i tysk radio om situasjonen i Norge. Du kan høre innslaget på tysk her.

Endringslogg
  • Klokken 07:02: Artikkelen er oppdatert med uttalelser fra filmskaper Antje Büll.

Powered by Labrador CMS