Laksestenging og oppdrettsnæring:
Miljøministeren kaller inn til laksemøte – havminister er fornøyd over nye oppdrettstillatelser
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) skal møte lokale aktører i Stjørdal for å diskutere situasjonen i norske lakseelver. Dager i forveien solgte Nærings- og fiskeridepartementet nye oppdrettstillatelser for 5.3 milliarder kroner.
Klima- og miljøministeren skal torsdag besøke Hembre gård ved bredden av Stjørdalselva, hvor han blant andre skal møte representanter fra Stjørdalselva elveeierlag og Norske lakseelver. Miljødirektoratet deltar også på møtet.
Forrige uke stengte Miljødirektoratet laksefisket i 33 elver og begrunnet beslutningen med rapporter om svært lite laks hittil i år. Stjørdalselva er én av elvene som ble stengt for fiske.
Denne uken solgte Nærings- og fiskeridepartementet nye tillatelser for oppdrett av laks, ørret og regnbueørret for vel 5.3 milliarder kroner. Dette skjer etter at årets oppdaterte trafikklysmodell ga grønt lys for økt vekst i havbruket i flere av landets produksjonsområder.
Havminister: Verdifull og bærekraftig
Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) er fornøyd med auksjonen og sier at det har vært stor budvilje.
– Oppdrettsnæringen er verdifull for Norge. Den bidrar til bærekraftig matproduksjon, arbeidsplasser og aktivitet langs hele kysten, og er en bærebjelke i mange lokalsamfunn, sier hun.
Miljøminister: Stor trussel
Bjelland Eriksen påpeker at oppdrett og klimaendringer er de største menneskeskapte truslene mot villaksen.
– De tallene vi nå ser for villaksen, er en alvorlig påminnelse om de dramatiske endringene som allerede har skjedd og fortsetter å skje i våre egne havområder. Dersom denne trenden fortsetter, kan dette bli den svakeste laksesesongen som noensinne er registrert i Norge, sier han.
– Diltende etter
Prosjektleder villaks i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) Alv Arne Lyse er oppgitt over uttalelsene fra havministeren, og håper møtet fører til mer politisk handling.
– Noen må be Sivertsen Næss definere hva hun mener med ordet «bærekraftig». Er det én ting oppdrettsnæring ikke er slik den foregår i dag, er det nettopp bærekraftig. USA har allerede forbudt åpne anlegg, Canada har nå fulgt etter. Vi liker å tenke på Norge som et foregangsland, men i denne saken henger vi langt etter, sier Lyse.
NJFF har lenge krevd at næringen skal bytte til lukkede oppdrettsanlegg for å få bukt med lakselusproblematikken.
– Vi er selvsagt ikke imot arbeidsplasser langs hele kysten. Folk må få lov til å tjene penger. Men det kan ikke gå på bekostning av villaksen eller de andre artene som berøres.
– Må ta grep
– Vi har skrapt helt i bunn av villaksbestanden. Myndighetene må ta grep. Ja, klimaendringer er en del av bildet. Men allerede her og nå er det mulig å gjøre noe med både åpne merder og utfordringene fra vannkraften. Situasjonen vi har nå går utover alle som ønsker å forvalte villaksen på en forsvarlig måte, grunneiere og sportsfiskere, sier kommunikasjonssjef Pål Mugaas i Norske Lakseelver.
Han håper regjeringen tar innspillet fra næringskomiteen på Stortinget om en «innbytteordning» av oppdrettstillatelser til følge. Enkelt sagt er det foreslått at en oppdrettsaktør kan bytte inn én tillatelse for et åpent anlegg mot to tillatelser i et lukket anlegg.
Hva mener NJFF?
Norges Jeger- og Fiskerforbund har lenge krevd politisk handling for å bedre situasjonen for villaksen. Les mer på forbundets egne nettsider.