Annonse

Havbruksmeldingen:

Lusekvoter erstatter trafikklys

Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss er tydelig på at utfordringene i havbruksnæringen må løses raskt. Meningene er delte om grepene som foreslås i havbruksmeldingen vil være nok.

Regjeringen vil regulere påvirkning fra lakselus med et kvotesystem for utslipp av lakseluslarver. – Et fornuftig grep, mener NJFF.

Publisert Sist oppdatert

Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) la 10. april fram Stortingsmelding nr. 24 «Fremtidens havbruk – bærekraftig vekst og mat til verden» under konferansen One Ocean Week i Bergen. Hun slår fast at dagens reguleringer ikke gir gode nok insentiver for bærekraftig drift.

– Regjeringen foreslår derfor et nytt forvaltningssystem som skal gjøre det mer lønnsomt å drive med lav miljøpåvirkning og god dyrevelferd, sier Sivertsen Næss.

Regjeringen legger nå opp til å regulere lusepåvirkningen gjennom omsettelige kvoter for luseutslipp.

Norges Jeger- og Fiskerforbund mener det er et skritt i rett retning, selv om det er et stykke unna kravet om nulltoleranse for lakselus, rømming og utslipp. I årevis har lusedødeligheten på utvandrende laksesmolt fra elvene vært langt over 10 prosent, ofte over 30 prosent på Vestlandet.

Maks 10 prosent dødelighet

– Innføring av lusekvoter, som erstatning for det såkalte trafikklyssystemet, med en samlet lusekvote for hvert enkelt produksjonsområde, framstår som et fornuftig grep. Kvoten settes slik at produksjonsområdet holder seg under 10 prosent dødelighet på vill laksefisk i fjordene. Dette vil tilsvare dagens grønne trafikklys, hvor gult og rødt lys blir fjernet, sier Alv Arne Lyse, prosjektleder Villaks i NJFF.

I praksis vil en så lav dødelighetsgrense på smolten tvinge mange oppdrettere over på nye teknologiske løsninger med økt skjerming mot miljøet rundt, i form av lukka anlegg, tette duker osv.

Regjeringen foreslår også kvoter og avgifter for bedre dyrevelferden i merdene.

Fortsatt trussel

Fiskeri- og havministeren fikk overrakt 16 0000 underskrifter på vegne av natur- og friluftsorganisasjonene, med krav om at oppdrett må skje i lukkete anlegg.

I en felles uttalelse skriver NJFF, Norske Lakseelver og Naturvernforbundet at fjerning av ordningen med maksimal tillatt biomasse (MTB) også kan utgjøre en trussel for biosikkerheten, da omfanget av virus, bakterier og andre parasitter enn lakselus kan øke kraftig med økning i produksjonen av oppdrettsfisk. 

Dette kan igjen gi ytterligere negativ påvirkninge på villfisken. Det vises også til at en kraftig produksjonsøkning vil medføre økte utslipp av slam og næringssalter. Organisasjonene mener det er en svakhet at havbruksmeldingen ikke adresserer dette.

– En total overgang er fortsatt målet, slik at vi ikke får noen negativ påvirkning på villaks og miljøet. Lukkede anlegg vil også sikre mot rømming, sier Torfinn Evensen, generalsekretær i Norske Lakseelver.

Powered by Labrador CMS