Annonse
Etter kun ett år i jobben som konsernsdirektør i Tun Media, fikk Engan også jobben som konstituert ansvarlig redaktør i Nationen.
– Jeg er fortsatt redd for å falle gjennom på landbrukstemaer, sier Jannicke Engan.

Portrett || Jannicke Engan

Tornado på høye hæler

Til daglig løper Jannicke Engan på stiletthæler mellom direktør- og redaktørstolen i Nationen. Først etter fylte 50 slo hun inn på jegerstien. Det har skapt balanse i tilværelsen.

Publisert Sist oppdatert

Du hører godt når Jannicke Engan kommer klaprende nedover gangen på høye hæler, enten hun er på vei inn i et styremøte eller skal bryte håndbak med viseadministrerende direktør.

– Jeg tror han lot meg vinne fordi at han var høflig, og det er jo skikkelig irriterende, sier Jannicke, mens hun legger fram filmbeviset på hva de ansatte i Tun Media fordriver tiden med på interne sammenkomster.

Jannicke Engan

Navn: Jannicke Engan (54)

Bosted: Holmlia, Oslo

Sivilstatus: Kjæreste

Aktuell med: Konserndirektør i Tun Media og administrerende direktør i Nationen, nyansatt som ansvarlig redaktør i Nationen, og forholdsvis ny jeger.

Boka jeg aldri glemmer: «Ut å stjæle hester» av Per Petterson.

Lytter til: Nyhetsmorgen, og alt av krim på lydbok. Perfekt når jeg kjører lange bilturer, noe jeg gjør mye.

Favorittrett: Umulig å velge, men jeg er en kjøtteter og går for norske råvarer. Alt av vilt. Eller en god ribbe servert med ramen eller buns.

Best i glasset: Hvitvin. Utfordrer gjerne de dyktige ansatte på Vinmonopolet.

Drømmer om: Å felle et rådyr, vomme det, partere det og spise det til middag.

Forbilde: Datteren min, fordi hun har kjempet så himla hardt og er så uredd.

Det er godt med alt som er fysisk, mener Jannicke. Foruten håndbak går det i vedhogst, matlaging, strikking, sanking, sying, sykling og styrketrening. Og løping.

– Jeg løper ufrivillig mye etter tog og buss, forteller redaktøren.

Når hun først har kommet seg på riktig transportmiddel, er det ikke like lett å komme seg av. Instagramprofilen hennes røper at Kolbotn stasjon stadig blir endestasjonen etter en hektisk dag på jobb, enda hun egentlig skulle gått av på Holmlia, der hun bor.

Nå har hun funnet veien til møterommet i Amedias nyoppussede mediehus i Tollgaarden ved Oslo S.

– Det hender pulsklokka piper og melder at jeg trener, mens jeg egentlig står her og presenterer noe jeg brenner for, forteller hun.

Nye høyder

Energinivået – og etter eget utsagn et sykt konkurranseinstinkt – gir resultater. Kort tid etter at Engan stupte inn i rollen som konstituert ansvarlig redaktør i Nationen i desember 2023, kunne hun vise til 40 prosent vekst i den digitale bruken av avisa.

– Vi er avisa for alle som bor utenfor de store byene. Punktum. Vårt oppdrag er å avdekke konsekvenser av store, sentrale politiske beslutninger, som påvirker arbeidsplasser, skoler, bedrifter, ja alt.

Engan blir engasjert. Hele kroppen hennes snakker om skolenedleggelser i distriktene, digitalisering, nye målgrupper, det tøffe annonsemarkedet, dyrtid, og konkurransen om folks tidsbruk. Mon tro hva pulsklokka viser nå?

– Folk bruker tiden sin på Netflix, da kan ikke vi sitte stille, sier hun og kaster på håret.

Dama med gener fra Dalsbygda ble ansatt som konserndirektør i utgiverselskapet Tun Media og administrerende direktør for Nationen i desember 2022. Ett år seinere ble hun konstituert ansvarlig redaktør i avisa. Etter seks måneder ble jobben fast, samtidig som hun fortsatte som konserndirektør.

– Hvorfor ble du ansvarlig redaktør?

– Det ble endring i ledelsen og vi trengte en redaktør med erfaring, og som folk kjente. Omstillingen ble smooth, og vi mistet ikke så mye fart. Så ble jeg utfordret til å søke fast stilling og fikk den.

– Hva gir det deg?

– Det er gøy, for da kan jeg virkelig styre. Men det er krevende. Jeg jobber både strategisk og operativt. Vi er i en utviklingsfase og skal fortsette å vokse.

Tempoet til Engan øker ytterligere.

– Hvordan merket redaksjonen at du ble sjef?

– At jeg ville lære meg ting. At jeg var engasjert og hadde ideer. Vi fikk fart. Men jeg sliter med å være til stede så mye som jeg bør og ønsker, men jeg er jo ikke alene om å lede Nationen. Både nyhetsredaktør og politisk redaktør er to bra damer som gjør en solid jobb.

– Hvordan er stilen din?

– Åpen, og jeg forsøker å være tilgjengelig. Vi deler alt som kan deles. Utfordringer, status, økonomi og planer. Vi inviterer også til diskusjon. Det er mye lettere å lede når folk faktisk har innsikt i hva som er situasjonen. Det gjør det lettere for andre å forstå hvorfor vi gjør som vi gjør, og bli med på reisen.

Spaltene har også fått kjørt seg.

– Vi er blitt bedre på bruk av sosiale medier, mer stoff ligger åpent for publikum, vi produserer flere artikler som ikke handler om landbruket, og vi jobber med å gjøre stoffet mer tilgjengelig, så flere skal forstå hvor viktig det er. Målet er å skrive så en VG-journalist skjønner det, humrer Engan.

– Det var ment som et kompliment.

Kan ta over verden

Energinivået som tillater henne å sjonglere alle rollene i jobben, har sin bakside.

– Jeg er veldig åpen om at jeg har ADHD. «Skitt, husket jeg å ta medisinene mine i dag». Det kan jeg si mens jeg står her og skal presentere kvartalstall for de ansatte. Jeg er veldig on the high, når vi får til ting. Da har jeg pågangsmot og er lykkelig. Stuper inn og kan ta over verden. Konkurranseinstinktet kikker inn.

Utenfor vinduet i møterommet har det begynt å snø små, tette filler. En måke legger seg til for å seile en stund på det hvite snødrevet.

– Jeg er et intenst følelsesmenneske. Jeg må ha det suget og suksessen. Pappa var også en sånn propell. Jeg tror jeg kan få til alt, og så er jeg ikke redd. Kombinasjonen gjør jo at jeg faktisk får til ting.

Som å hogge trær i egen hage.

– Ja, de trærne skulle jo ned. Hvor vanskelig kunne det være? Nå har jeg jo et unormalt høyt tempo med den ADHD’n, så jeg prøver å skaffe meg rom der jeg kan la hodet hvile.

Jeg er ikke redd for å si at jeg har driti meg ut. Og så har jeg et latterlig konkurranseinstinkt, som er der absolutt hele tiden.

Jannicke Engan

Jaktbobla

Det er her skogen kommer inn i bildet. Da Engan fylte 50 år i 2020, fikk den sanke- og samleglade kokken jegerprøvekurs i gave. 

– Jeg har alltid tenkt at jeg skal jakte når jeg blir stor. Har alltid drømt om det. Mamma, pappa og bestefar jaktet fugl i hele oppveksten min. Så ble jeg alene, ungene flyttet ut, og jeg kom i selvrealiseringsfasen. Nå kunne jeg gjøre hva jeg ville. Da fetteren min ga meg gavekortet og pappas gamle hagle, ble jeg utfordret, sier hun.

Da hun to år seinere tok jegerprøven, fikk hun en telefon fra en kompis.

– Hva gjør du i dag, spurte han. Tar jegerprøven, svarte jeg. Å, da blir du med i jaktlaget mitt, svarte han.

Kvinne står på post under jakt.
Klappet og klart: - Rådyr er jo sååå god mat. Jeg vil jakte for å fylle fryseren, sier Jannicke Engan. Enn så lenge handles kjøttet i butikken.

Litt flaks skal man ha.

Tre er år seinere er hun fortsatt med i det samme jaktlaget i Degernes i Østfold. Det er Jannicke og gutta.

– Her jakter vi ... nei, her jakter de andre rådyr, og jeg sitter og venter på at jeg en vakker dag skal jakte rådyr jeg også. Jeg hadde en perfekt situasjon i høst. Jeg satt og så på appen da hunden kom. Rifla var klar, sikringen av, jeg var i høyspenn. Så fikk jeg plutselig rådyret rett i trynet. Og jeg skvatt. Så smatt det litt vekk og ble stående noen meter fra meg. Perfekt positur. Rådyret nudde seg for å se om hunden kom etter. Tror ikke den fikk med seg at jeg satt der. Så begynte jeg å tenke. Kan jeg skyte gjennom busken? Burde jeg heller hatt hagle? Og så snakket jeg på jaktradioen med gutta samtidig.

– Mens du hadde dyret foran deg?

– Jepp. Rådyret tuslet videre. 

Men hjorten i Irland skal ikke få det like lett. 

– Nei, nå blir det jakttur til Irland, og da håper jeg endelig jeg får felt noe og kan bli med på vomminga og trekke dyret hjem. Hele pakka. Men jeg skal også melde meg på introkurs på rådyrjakt til høsten. Jeg misunner den tryggheten gutta har på jakt. Jeg vil bli som dem. Være trygg på alt.

Jakten gir likevel – selv uten fall – noe å ta med seg hjem. 

– Bare det å sitte på post er jo helt utrolig. Sitte i et tårn og se utover et jorde. Eller se på bålet. Ligge i hengekøye. Totalopplevelsen er bare så bra. Spenningen og samholdet. Jeg trenger «cowboy- og indianerlivet» som en balanse til all energien, sier hun. 

– Kunne du skutt et stort rovdyr? 

– Ja, Jeg har tillit til rovviltforvaltningen, som jeg mener er en naturlig del av naturforvaltningen, svarer hun kontant.

Bygda i hjertet

Jannicke Engan er ute på tur med kuer i bakgrunnen.
Jannicke Engan kan flytte på seg, men Dalsbygda forblir i hjertet, sammen med hennes favoritter, kuene.

Storfe er det verre med. 

– Kuer er jo verdens peneste dyr. De er egentlig veldig smarte, skjønner hvor de skal gå og kommer hjem for å melkes. Men jeg ser jo også mat når jeg ser på en ku. Det låret der har jeg lyst på. Du skal gi meg mat, og du skal bli til mat. 

Jannickes bestefar vokste opp på Engan gård i Dalsbygda, et lite stykke sørvest for Røros. Familien har brukt deler av gården som sommerbolig over flere generasjoner. Her deltar Jannicke i kufløttinga hver sommer, når tremenningens bøling skal på setra for å fetes opp.

– Jeg er litt by og land i ett. Jeg har flyttet en del rundt, så Dalsbygda har jeg med meg uansett hvor jeg er. Det å surre rundt på tunet der blir bare viktigere og viktigere for meg.

Kanskje har jobben i Tun Media også hatt en effekt. De som leser rulletekster, kan ha fått med seg at dama i grønn skjorte tidligere klakket sine høye hæler i TV-studioene. Etter tretten år som journalist og vaktsjef i TV2, ble hun leder av Monster Entertainment og produsent for noen av de største underholdningsprogrammene på TV, som Idol, Norske Talenter og Skal vi danse. Så fulgte jobben som regionredaktør og utviklingsredaktør i NRK, før hun var en svipptur innom Dagens Næringsliv.

Tar sin plass

– Hvordan sjonglerer du alle rollene?

Jannicke Engan bryter håndbak under en samling på jobben.
Redaktøren i håndbak-duell med viseadministrerende direktør Ole-Martin Brinchman Finstad i Tun media.
– Jeg tror han lot meg vinne for å være høflig, og det er jo skikkelig irriterende, sier Jannicke.

– Jeg stoler på meg selv, og er trygg på at jeg er god nok som jeg er, og prøver å tenke at de andre ikke er så mye bedre, selv om det ser sånn ut. Du må være deg selv med alt det rare du har, så blir ikke folk usikre på deg. Jeg lager mye lyd, jeg tar litt plass, har et litt for raust språk, banner for mye, sitter gjerne på gulvet og jobber, er ærlig når jeg ikke vet noe, åpen når jeg gjør feil. Jeg er ikke redd for å si at jeg har driti meg ut. Og så har jeg et latterlig konkurranseinstinkt, som er der absolutt hele tiden, medgir hun.

– Blir det en slags Pippi-pedagogikk?

– Jeg gyver jo løs på oppgaven med den største selvfølge. Så tar ting kanskje litt mer tid enn man trodde, og så blir det litt prøving og feiling underveis, men det må man tåle, sier Jannicke.

Gråt over tastaturet

Da flere skoler i Innlandet ble vedtatt lagt ned høsten 2024, skrev Jannicke et personlig leserinnlegg i egen avis. Hun og datteren Lotta stilte også opp på God Morgen Norge, og fortalte om egne erfaringer med skolevegring og behovet for å ha en skole i nærheten av der man bor.

– De ofret barna. De svake elevene ble valgt bort. Det gjorde så vondt inni meg. Jeg gråt mens jeg skrev det innlegget, jeg kjente på en enorm sorg over hvor jævlig det var. Det er så hinsides at man vet ikke hvordan man skal kunne leve i det, sier Jannicke.

Hun ville bruke redaktørrollen til å gi en stemme til de 10 000 skoleelevene som ifølge Utdanningsforbundet rammes av skolevegring hvert år.

I beredskap

Andre problemstillinger som diskuteres i avisa om dagen, er gjerne forvaltning og beredskap. Forvaltning av gammel naturskog – og det biologiske mangfoldet – har vært et hyppig diskutert tema i den offentlige debatten. Hva tenker hun selv?

– Vern av skog er viktig for miljøet og for å hindre at arter dør ut. Det er det vanskelig å være uenig i. Men når folk blir rasende over at trær hogges og at landskapet endrer seg, så tror jeg at de glemmer litt at skogen gir oss både trevirke og varme. Skogen er også en viktig del av næringsvirksomheten rundt om i landet. 80 prosent av skogen eies av privatpersoner, for mange er det en viktig inntektskilde i tillegg til gårdsdrift. Så skogen bidrar også til å sikre bosetting i hele landet. Men skogen må selvsagt forvaltes på en god måte, og med et langt perspektiv, sier redaktøren.

Hva med beredskapen? Egentlig kunne jo flere flyttet til bygda, hadde det vært opp til Jannicke.

– Sentraliseringen kan vi ikke stoppe, men kanskje bremse. Kanskje flere begynner å se mulighetene som finnes utenfor byene, inkludert selvberging. Men du kan ikke vente, og så sette deg i bilen og kjøre ut til bygda når krisen kommer.

– Hvordan står det til med beredskapen hjemme på Holmlia?

– Jeg har gassovn, det løser mye. Og så har jeg godt med ved, for jeg elsker å hogge ved, og vannet og hermetikken er lagret.

– Hvor skal du oppholde deg?

– Det må nok bli på vaskerommet, som ikke har vindu, hvis det virkelig skulle smelle. Men jeg mangler en batteridrevet radio. Den må jeg huske å få kjøpt.

Familien Engan deltar i påskeleker på Engan i Dalsbygda.
Familien på påskeleker på Engan. Mamma, pappa, Hege, Simen og Jannicke.
Jannicke Engan og faren hennes sitter ved et bord ute foran hytta og renser sopp.
Sanking hører med. Her renser Jannicke sopp på hytta sammen med sin far.

 

 

  

Powered by Labrador CMS