Annonse

Månedens ytring

Gullrush på Tolga

– Utbygging av Tolgafallene vil utrydde Glommas siste store strykparti, skriver Ketil Skogen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

I DET siste har lokalavisa brakt to nyhetssaker fra Tolga, som får det til å gå kaldt nedover ryggen. Først fikk vi se et bilde av en gjeng staute karer foran en framtidig byggeplass. De så ut som praktiske menn, klare til å ta spaden fatt og kjøre fram maskiner.

Bildet oser av nyttig, produktiv virksomhet, man tenker på industri og arbeidsplasser i fjellbygda.

MEN HVA skal de bygge? Jo, det skal etableres en ny serverpark for et russisk selskap som skal drive med «Bitcoin mining». Alle vet hva Bitcoin er, selvfølgelig? Ikke det? Jo, det er den mest populære av de såkalte kryptovalutaene.

I utgangspunktet et påfunn for å drive handel uten penger utstedt av sentralbanker, men nå noe det på mystisk vis går an å tjene ordentlige penger på. Altså slike som er utstedt av sentralbanker, og som selvsagt er det alle egentlig er ute etter. Noen av dem som begynte tidlig har blitt skikkelig rike.

NESTEN INGEN andre skjønner hva det går ut på, og selv om jeg har forsøkt å sette meg litt inn i det, er jeg like langt.

Det som imidlertid er åpenbart, uavhengig av hva slags dataoperasjoner som er involvert, er at dette er toppen av moderne spekulasjonsøkonomi – som en del internasjonale banker og investeringsfond. Og ikke minst noe russiske oligarker etter hvert har fått øynene opp for. Det produserer absolutt ingen verdier for andre enn de som driver med det.

Som om de skulle bygge landet. De synes de har vunnet i Lotto.

Men virksomheten trenger enorm datakraft og derfor også enorme mengder strøm. Til å produsere noe som i utgangspunktet er tullball, og som beriker skyggefulle eksistenser i innog utland.

FØR ELLER siden kollapser det selvsagt. Kanskje helst før. Det er nemlig ingen mangel på advarsler: Norges Bank og Bank of England har gått hardt ut mot den nye bobla. Det har også den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs, som flere kanskje husker fra boliglånskrisa i 2008. De skulle vite litt om bobler.

De sammenligner Bitcoin med velkjente lureprosjekter opp gjennom historien, slike som har betydd ulykke for både småsparere og finansinstitusjoner. Pyramidespill, sier mange økonomer.

Men Tolga kommune og lokale entreprenører «jubler», ifølge lokalavisa. Som om det var et aluminiumsverk de skulle få. Som om de skulle bygge landet. De synes de har vunnet i Lotto.

OMTRENT samtidig kunne vi lese at Opplandskraft nå tror at det vil lønne seg å bygge ut Tolgafallene i Glomma likevel. De har fått konsesjon til utbygging av det verste alternativet, mot rådene fra alle faginstanser (inkludert Fylkesmannen) og organisasjoner som NJFF og Naturvernforbundet.

Lokalt reiseliv, som er bygget opp rundt harrfisket i Glomma, blir hardt rammet. Til og med NVE gikk for et mindre alternativ, men Olje- og energidepartementet sa ja til det største. Som vil utslette Glommas siste store strykparti.

JEG VET ikke om Bitcoin-prosjektet på Tolga har påvirket Opplandskraft, men det er sikkert at bygging av slike datasentre gir kraftbransjen vann i munnen. Og det er i hvert fall en skjebnens ironi hvis det bygges ut både et megakraftverk og en «Bitcoin-gruve» (som det faktisk kalles) noen få hundre meter fra hverandre.

Store datasentre trenger ufattelige mengder strøm, og det går mot enda en runde med kraftutbygging i Norge. Det er vel det grønne skiftet. Kommunene er selvsagt overlykkelige.

SELVESTE NVE har gått på limpinnen: Deres prognoser tilsier stor økning i strømforbruket, blant annet på grunn av nye datasentre. For selv om Bitcoin-bobla sprekker, kan man jo håpe at andre kommer og kjøper noen milliarder watt:

Google lagrer flere gigabyte informasjon om hver og en av oss. De trenger også store serverparker som bruker strøm som en middels norsk by. Det de holder på med er ikke bare unyttig, men svært skummel overvåking. Slik det nettopp har blitt avslørt at også Facebook gjør i stor stil (med serverpark i Nord-Sverige og høyt forbruk av vindkraft).

MEN DET spiller kanskje ingen rolle for Opplandskraft og kommunestyret i Tolga. Eller for andre kommunestyrer, kraftselskaper og entreprenører som er lovet gull og grønne skoger.

Det kommer til å spille stor rolle for norsk natur når det skal bygges ut enda mer vann- og vindkraft, kraft det ikke er noe som helst behov for. Annet enn til å drive en ny svindeløkonomi og halvkriminell overvåking av nettbrukere.

Har du sterke meninger?

Jakt & Fiske ser det som sin oppgave å være en arena for debatt og meningsutveksling om forvaltning, jakt, sportsfiske, forskning, naturtap og andre temaer som berører jegere, fiskere og friluftsfolk.

Vi tar imot leserinnlegg og kronikk til vurdering på redaksjon@njff.no.

Redaksjonen forbeholder seg retten til å redigere og avvise innsendte bidrag. Bidrag kan også publiseres i bladet Jakt & Fiske.

Omfang

Kronikk: 4500 tegn

Leserinnlegg, halvside: 1300 tegn

Leserinnlegg, helside: 2500 tegn

Powered by Labrador CMS