Annonse

Hjemmefikserne

Med stadig flere duppeditter å holde styr på, har jegerstanden for lengst fått sine egne innovatører. Med en 3D-printer er det nesten bare fantasien som setter grenser for hvordan du kan organisere og forbedre jaktutstyret ditt.

Publisert Sist oppdatert

Det gir en tilfredsstillende følelse å ha ferdig ladet og organisert jaktutstyret dagen før du endelig skal ut og lufte børsa. Å få kontroll på ladere, GPS-halsbånd, deksler og alskens dingser kan være en tålmodighetsprøve i seg selv. 

Hva er en 3D-printer?

Enkelt forklart går 3D-printing ut på at du skriver ut lag på lag med varm plastikk, helt til du får et ferdig produkt. Det er nesten bare fantasien og størrelsen på skriveren som setter grenser, forutsatt at du har en tredimensjonal, digital modell av det du ønsker å lage.

Stadig flere jegere og skyttere tar saken i egne hender, og lager like gjerne smarte løsninger etter eget behov. En av dem som har lagt sin elsk på 3D-printing for å gjøre jakthverdagen mer oversiktlig, er Andreas Aarud Melby. Han har alt klappet og klart når jakta starter, og vet av erfaring at det krever sitt å unngå utstyrskaoset som ofte oppstår litt ut i jakta.

– Når vi er mange i familien som jakter med de to bikkjene våre, så blir det fort utfordrende å holde kontroll på alt utstyret, sier Andreas.

Hjemmefiksa

Han endte med å bestille seg en 3D-printer i august i fjor. Her printer han nå smarte småting i plast for å optimalisere og organisere jaktutstyret.

Andreas har blant annet laget et klips du fester på baksiden av GPSen, slik at enheten enkelt kan henges på veggen. Alle de forskjellige enhetene som trenger strøm i felt, lades enkelt og oversiktlig i bilen takket være en hjemmeprintet plate med spor og dedikerte plasser for alle uttakene.

– Etter at jeg hadde laget festeløsningen for GPSen, innså jeg at jeg enkelt kunne bygge en god løsning for å lade alle enheter som trenger strøm samtidig. Nå har alt utstyret sin faste plass, både hjemme og i bilen, og jeg er alltid klar til å rykke ut, sier jaktentusiasten.

Råd for deg som vil starte med 3D-printing

• Undersøk og finn en printer som passer ditt behov, kunnskapsnivå og lommebok. Du finner et stort utvalg 3D-printere i prissjiktet fra 2000 til 15 000 kroner.

• Du kan kjøpe brukt, men skaff deg nok kunnskap om maskinene. Prisen mellom ny og gammel er heller ikke så stor i det rimelige sjiktet.

• Det finnes flere grupper og klubber hvor du kan hente inspirasjon og mer kunnskap, sjekk for eksempel ut Skaperhuset.

• Før du begynner å tegne, besøk sider som Printables og Cults3d. Det meste er allerede laget og mange tegninger er gratis.

• Vær oppmerksom på at pengene flyr når du først velger å oppgradere flere deler på en billig printer.

Nøyaktighet

Før du løper til butikken for å kjøpe din egen printer, er det greit å notere seg at det ikke nødvendigvis er rein plankekjøring å printe det du måtte ønske. Om du ikke kan finne en ferdig 3D-modell på nettet, må du designe produktet selv. Alle akser og vinkler må være helt korrekte, og det meste krever som regel flere forsøk og mange timer med prøving og feiling på datamaskinen.

– Da jeg først fikk printeren, brukte jeg lang tid på å sette meg inn i hvordan 3D-printing fungerer. Det har blitt en liten hobby, sier han.

Gjenbruk

Andreas trives godt med å ordne ting selv. Hans tips er å tilpasse produkter du allerede har liggende hjemme fremfor å kjøpe nytt, om det går. Selv har han gjort om et gammelt kamerastativ til skytestokk. Løsningen ble å printe ut et grep for rifla han enkelt kan koble til festepunktet for kamera, som var på stativet fra før.

– Med en egen 3D-printer, er det kun fantasien og størrelsen på produktet som begrenser hva jeg kan lage, sier Andreas.

Bygdepraten går som kjent raskt, og det tok ikke lang tid før Andreas fikk noen telefoner.

– Plutselig var det mange som kunne tenke seg en hjemmeprintet ID-brikke til hunden.

Miljøaspektet

Men hva med miljøaspektet hvis folk flest begynner å 3D-printe sine egne plastikkdingser?

Andreas synes spørsmålet er betimelig. Selv velger han å bruke resirkulert plast, og printer på en slik at måte at det blir minst mulig avfall.

– Jeg vet ikke om noen kan rettferdiggjøre det å produsere ting i plast, men jeg printer løsninger for alt mulig rart her hjemme. Ikke bare for å forbedre eller organisere jaktutstyret vårt. I tillegg er det jeg lager kortreist. Jeg bestiller ikke lenger så mye varer som sendes jorda rundt pakket inn i mange lag med plastikk, sier han.

Reparasjon

Det er ikke bare Andreas Melby som har miljøet i tankene når han printer. Også Janne Aavik og ektemannen Ole Kristian Hatland har organisert jaktutstyret på en bedre måte, takket være 3D-printing. Men de oppdaget at printeren kunne brukes til mye mer.

– Plutselig virket ikke vaskemaskinen vår. Vi var i kontakt med mange leverandører, men ingen kunne skaffe den delen vi trengte. Så fant vi ut at vi kunne printe delen selv. Vi slapp å kjøpe ny maskin, og sparte både penger og miljøet, sier Janne.

– Ikke for pengenes skyld

Både ekteparet og Andreas selger noen av sine produkter for en billig penge. For dem er ikke målet å tjene mest mulig, men de synes det er fint å kunne produsere smarte løsninger som flere kan ha glede av, uten at det koster skjorta.

Les mer:

Powered by Labrador CMS