Annonse

Jaktutstyr:

Norske jegerinnovatører

Norske Nordic Cab lanserer i disse dag første versjon av en villmarksvogn som retter seg mot jegere. Med det er tunge skuldre etter kjøttbør kanskje en saga blott? Selskapet føyer seg i rekken av produsenter som lager smarte løsninger for jegere.

Utstyrsmarkdet friluftsfolk er under stadig fornyelse. Vi tok en prat med tre innovatører, som lager alt fra små ladeklips til store traller for jegere.

Publisert Sist oppdatert

To av dem som har tatt ideene sine et steg videre fra 3D-printing på kammerset, er Ronny Engblom og Carl-Fredrik Grünert. Begge har utviklet duppeditter for bedre jaktopplevelser, som nå er tilgjengelig på markedet.

Engblom har jaktet fugl hele livet, og var lei av situasjoner der etternølere tok til vingene mens han sto med tom hagle.

– Jeg kom på ideen om å lage noe som kunne lade hagla raskere da jeg var ute på trugetur. Trugene hadde nemlig noen klemmer jeg var sikker på at burde passe til patroner, sier Engblom.

Jonny Engblom var lei tapte skuddmuligheter, og tok bokstavelig talt saken i egne hender. Nå selger han produktet «Quick Reloader» for full skala.

Kjapp hanske

Skaperlysten ble tent, og etter to år med mye prøving og feiling så Quick Reloader dagens lys i samarbeid med Pinewood. Siden har produktet blitt videreutviklet.

– Ikke nok med at plastblandingen skal være sterk og tåle både kulde og varme, den skal også være så bærekraftig som mulig, sier han.

Etter en tøff tid grunnet covid-pandemien, er Engblom nå i gang med å utvikle en tredje, enda mer allsidig, versjon av hurtigladeren.

Les mer:

Printer karbon

Også Carl-Fredrik Grünert startet med 3D-printing for å forbedre jakthverdagen. Nå selger han en multiadapter med navnet Strapfix, som blant annet lar deg feste GPSen til sekken, hoftebeltet, sykkelen eller skulderreima.

– Det er lett å utvikle og lage produkter i moderat skala med 3D-printing. Fort går det også. Vi bruker karbonfibre i plastikken for økt slitestyrke på produktene våre, sier han. 

Han brukte et snaut år fra idé til ferdig produkt takket være 3D-printeren.

Festet passer blant annet til Garminenhetene Alpha, Astro og inReach. 

Lager robust jaktvogn

Det er ikke alltid innovasjon for jegere starter i jegerstanden selv. På Hamar har det norske selskapet Nordic Cab produsert sykkel- og turvogner i en årrekke. Men etter en noe i overkant krevende telttur der 60 kilo bagasje, ble ideen om en slitesterk «tralle» for jegere, fiskere og friluftsfolk født.

– Vi var to mann som måtte dra vogna, og det var jeg først fikk ideen om å lage modellen Hunter. Målet er å lage en vogn som gjør det enkelt å frakte utstyr eller dyr opp mot 150 kilo alene gjennom terrenget, forteller utviklingssjef AtleHøiåsen.

Prototyper av vogna har vært testet en stund allerede, nå står en forsiktig produksjonsstart for tur.

– Hva er målet?

– Vi håper å gi mange jegere en mer behagelig jaktopplevelse og muligheten til å ta med seg mer utstyr. Tiden for grovpartering i felt og tunge pakkrammesekker er forbi – om du ønsker. På sikt vil vi videreutvikle vogna til å kunne feste kajakk, tarp og telt og lignende. Forhåpentligvis gjør dette produktet også friluftslivet mer tilgjengelig for mennesker som ikke kan bære så tungt, sier Høiåsen.Powered by Labrador CMS