Portrett || Tonje Fuglås Kvendbø
Førstedamen
Så langt i skytterkarrieren har Tonje Fuglås Kvendbø fra Surnadal JFF sanket tittelen beste dame hele 14 ganger i NM sammenheng. – Jeg elsker å konkurrere og er glad i å vinne, sier hun.
Denne artikkelen er over fem år gammel.
Vimøter 28- åringen fra Surnadal like før finaleskytinga under årets NM- elg på Vang i Hedmark.
465 skyttere fra land og strand har vært i sving noen hektiske dager, men kun Tonje og pappa Ole Johan Kvendbø har representert Surnadal JFF.
– De flest fra Surnadal som deltar på NM er hagleskyttere. Skyttermiljøet i Surnadal er bra, og mange er aktive på lokale stevner, forklarer hun.
Da årets NM- Nordisk jaktskyting gikk av stabelen på Løten i juni, stakk Tonje like godt av med sin sjette NM-tittel i dameklassen. Og som de spør i sportsjournalistikken:
– Hva følte du da?
– Jeg ble naturligvis glad. I Nordisk jaktskyting må du som kjent beherske både rifla og hagla. Men jeg er veldig glad i den løpende elgen også. Det er den eneste greinen hvor jeg mangler gull, smiler skytterdronninga og plukker fram en Sauer fra våpenkofferten.
Valgte skyting
Tonje er oppvokst på gård i Surnadal på Nordmøre. Fritidsaktiviteter var det flust av: Håndball, fotball, ski – og skyting. Da videregående var fullført i bygda hadde fritidsaktiviteten som veide tyngst stor betydning for studiested – nemlig Rena.
Idrettslagene i Surnadal måtte se multitalentet trekke inn på skytebanen. For godt.
– Hvorfor valgte du skyting?
– Kanskje fordi vi ser skytebanen fra stuevinduet hjemme, ler hun.
Allerede som syvåring begynte Tonje så smått å skyte på rundblink. Så ble det hagle, deretter rifle. Konkurranseskyting kom hun i gang med fra tolvårsalderen. Da fartet hun rundt på stevner i Midt- Norge sammen med pappa og klubbkamerater.
– Vi må ofte kjøre bil i to-tre timer for å komme til stevner. Slik er det ikke på Østlandet, der skytebanene ligger tettere.
Tonje påpeker at på transportfronten har faren vært en enorm støttespiller.
Skytinga har blitt mer livsstil enn en hobby.
4 NM- gull
Tonje har jevnlig sanket medaljer i dameklassen siden hun tok sitt første NM- gull i leirduesti som 17- åring. Totalt kan hun nå slå i bordet med 14 NM- gull og nærmere 40 pallplasser.
Årets sesong har vært imponerende med fem NM-medaljer så langt: Bronse på jaktfelt, gull på nordisk, gull på figurjakt, bronse på compak sporting (Norges Skytterforbund) og bronse på leirduesti.
– Det var hagla jeg ble god med først. De siste årene har jeg vært like god med rifla, kanskje bedre, forteller medaljegrossisten.
– Hva med jakt?
– Jeg setter stor pris på hjortejakta hjemme i Surnadal. Jeg har til gode å skyte elg, men nå står snart gås- og bukkejakta for tur.
Konkurransemenneske
Hver helg fra februar til midten av august reiser Tonje rundt på stevner i Norge sammen med faren, alene eller med gode venner.
– Blir du aldri lei?
– Det er alltid godt når sesongen er over, for det går i ett. Det folk definerer som sommerferie, vet jeg ikke hva er. Skytinga har blitt mer livsstil enn en hobby.
Når vi spør surnadalingen om hvordan bli best mulig på skytebanen, finnes bare ett svar: Å trene og konkurrere.
– Jeg elsker å konkurrere og er glad i å prestere. Alle får nerver under store mesterskap, uten at det trenger å være negativt. For å prestere, er det viktig å ha litt spenning i kroppen.
Selv skyter hun best dersom hun ligger litt bak etter innledende skyting.
– Da slipper jeg mye av presset, smiler dama som er utdannet revisor og jobber som regnskapsfører i Surnadal.
Mil i bil
På våren er det ikke tid for mye annet enn å jobbe, sove og trene. I tillegg er det jegerprøvekurs, hvor hun er instruktør. De siste årene har hun også tatt opp igjen håndballen.
I sesongen kan det gå hektisk for seg: Da NM- leirduesti og jegertrap gikk av stabelen i Levanger for en uke siden, var Tonje på plass fra tirsdags kveld til fredag.
– Jeg dro hjem fredag på grunn av høykjøring, men måtte kjøre nordover til Levanger lørdag for omskyting om tredjeplassen i leirduesti.
– Det blir mange mil i bil?
– Jeg sliter med å holde kilometertelleren under 20 000 km pr. år.
Når status gjøres opp etter finaleskytinga på Gåsbu jaktskytebane, har Tonje kapret bronseplassen. Dermed kan hun notere seg for den sjette NM-medaljen i løpet av 2019-sesongen!