Annonse

Jakthundguide || Spanielrasene

Clumber spaniel

Hunden som ikke viker for tette kratt.

Spanielrasene vi omtaler i denne guiden, er clumber spaniel fra Nottinghamshire i England. Men stammer rasen egentlig fra godset Clumber Park, slik navnet antyder? 

Det har lenge vært opphavshistorien til rasen, som kalles aristokraten blant spanielene, at hundene enten ble utviklet her eller sendt hit fra Frankrike rett før den franske revolusjonen i 1789.

Adelig

I boken «Rebirth of the Royal Spaniel: The Clumber in the field», nyanserer oppdretter og forfatter James Darley historien noe. Hans undersøkelser tyder på at noen eksemplarer av rasen ble sendt over kanalen i tidsrommet rett etter sjuårskrigen (1756–1763).

At rasen har vært populær blant den britiske adelen, er godt dokumentert. Både mannen til dronning Victoria (hun som har satt navnet sitt på en hel tidsepoke), Edward VII og George V skal ha holdt rasen. 

Sistnevnte skal ha satt særlig pris på clumberens egenskaper til å gå inn i tette kratt for å støte opp vilt, en egenskap som kommer til sin rett den dag i dag i den massive hunden som veier mellom 28 og 35 kilo.

Liten rase

Her hjemme dukket de første clumberne opp på 1970-tallet, importert av norske retrieveroppdrettere fra Storbritiannia. Tilhengerskaren må kunne kalles meget liten, det registreres få valper her til lands per år. Rasen har hvit pels, med røde eller brune tegn på hodet, ører og enkelte flekker på beina.

Hva sier entusiasten?

I skrivende stund har Nina Hagen-Johnsrød fire clumber spaniels i hus, og hennes tispe Ingrid forsvarte rasens ære under forrige NM i blodspor på Dovre. Det har hundene hennes også gjort tre ganger tidligere.

– Det var min første clumber som fikk meg interessert i blodspor, siden har jeg trent dette med alle mine hunder, sier hun.

Positiv hund

Hagen-Johnsrød er for øvrig blodspordommer og sitter i raserådet for de antallsmessige små spanielrasene i Norge.

– Jeg vokste opp med spaniels, og har selv hatt newfoundlandshund og cockere. Men da den siste cockeren min døde, ble det en impulstur til en clumberoppdretter i Uppsala. Da var det gjort.

– Hva er det med clumberen som tiltaler deg?

– Rasen har den samme positive innstillingen som de andre spanielene, samtidig er den litt mer avmålt, litt sær. Du må ha litt humor for å holde på med clumber, og nesten lure de til å tro at det er deres egen ide å gjøre det du egentlig ønsker.

Selv går Nina mest spor, mens mannen bruker hundene til å støte opp fugl og rådyr.

– Det er ganske kult å se to clumbere kryssøke foran deg og støkke opp viltet som er 10–12 meter fram og ut til sidene, sier Hagen-Johnsrød, og utdyper:

– Hundene er bygget for å gå på i tette kratt, både med tanke på den tunge kroppen og «gå på»-mentaliteten.

Bruk tid på å bli kjent

– Hva er ditt viktigste råd til potensielle valpekjøpere?

– Ta kontakt med spanielklubben, og få hjelp til å komme i kontakt med både oppdrettere og andre folk som har rasen. Dette er litt spesielle hunder man må bli kjent med.

Kort om rasen

Familievennlig: Glad i egen flokk, kan framstå som reservert mot fremmede. En sosial hund, som ikke nødvendigvis vil trives veldig godt alene.

Aktivitetsbehov: Utholdende hunder som ikke er bygd for fart. Trives med å bruke hodet og særlig nesa. Tenk blodspor, nosework og lignende utenom sesong.

Samarbeid: En noe mer selvstendig spaniel, med egne meninger. Kan kreve litt av fører å bygge en god relasjon, regnes ikke som en opplagt førstegangshund.

Helse: Rasen utredes for hofteleddsdysplasi grunnet tyngden. Er også disponert for inn- eller utoverrullede øyelokk på grunn av mye hud på hodet. Har noe lavere forventet levealder enn andre spanielraser.

Registrerte valper hos NKK

År Antall
202316
202222
20217
20204
20192

Powered by Labrador CMS