Rådyrlam funnet! Dronen står stille over stedet hvor dyret ligger. Foto: Henrik Strømstad

Ut og berge rådyrlam

Fotograf og dronepilot Henrik Strømstad deler sine erfaringer med å redde rådyrlam fra slåmaskinene.
27. mai 2022

Anslagsvis 10 000 rådyrlam blir årlig drept under førsteslåtten. For bonden er denne massakren både ubehagelig og meningsløs. Droneteknologien kan imidlertid berge tusenvis av rådyrlam fra slåmaskinenes knivskarpe blader.

I sine første leveuker, fra midten av mai til begynnelsen av juni, er rådyrlam ekstrem sårbare og fullstendig avhengig av rådyrgeita. Lammene veier ikke mer enn knappe to kilo når de blir født, er ikke spesielt raske til beins, så de har ingen mulighet til å unnslippe hvis de blir oppdaget av en rødrev.

Dreper 1/3 av lammene

Termiske kamera

Tidlig morgen og sein kveld

Lysende flekker

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

Den danske forskeren Jesper Madsen og kollegene har merket tusenvis av gjess. Foto: Jo Straube
Forskning:

Gåsbusters

Den danske forskeren Jesper Madsen har merket 5000 gjess. Arbeidet har vist seg matnyttig for både jegere og bønder i Norge og Danmark.
Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.

På forsiden nå