Annonse

En dronepilots erfaringer

Ut og berge rådyrlam

Fotograf og dronepilot Henrik Strømstad deler sine erfaringer med å redde rådyrlam fra slåmaskinene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Anslagsvis 10 000 rådyrlam blir årlig drept under førsteslåtten. For bonden er denne massakren både ubehagelig og meningsløs. Droneteknologien kan imidlertid berge tusenvis av rådyrlam fra slåmaskinenes knivskarpe blader.

I sine første leveuker, fra midten av mai til begynnelsen av juni, er rådyrlam ekstrem sårbare og fullstendig avhengig av rådyrgeita. Lammene veier ikke mer enn knappe to kilo når de blir født, er ikke spesielt raske til beins, så de har ingen mulighet til å unnslippe hvis de blir oppdaget av en rødrev.

Rådyrgeitas strategi er å skjule lammene, og det perfekte skjulestedet er ute i den tette og frodige gressenga. De første par ukene flykter ikke lammene om de føler seg truet, uansett hvor nære vi mennesker eller rovdyr måtte komme. De satser alt på et kort; kamuflasjen, trykker mot bakken, slutter nesten å puste, og avgir ikke lukt.

Dreper 1/3 av lammene

Den gang slåtten foregikk med ljå, ble rådyrlammene i det høye gresset som regel oppdaget. I dag er slåttejordene færre, men til gjengjeld langt større, og gårdbrukerne har raske traktorer, utstyr med store slåmaskiner, opptil 12 meter brede. Rådyrlammene er sjanseløse, maskinkjøreren har ikke mulighet til å oppdage dem.

I Sverige er det gjennomført en undersøkelse med radiomerkede rådyrlam, hvor dødeligheten som følge av engslått ble estimert til et sted mellom 25–44 prosent av produksjonen!

En annen faktor er at varmere klima har resultert i at førsteslåtten i dag skjer tidligere, og i større grad sammenfaller med den tiden rådyrgeita skjuler lammene i gressenga.

Termiske kamera

En rask teknologisk utvikling, gjør at du i dag kan kjøpe droner med termisk kamera (varmesøkende kamera) til rundt 35 000 kroner. Disse kameraene er utrolig effektive og fintfølende, og kan med rett innstilling lett skille små temperaturforskjeller, som det å finne små rådyrlam i høyt gress.

Da jeg som autorisert dronepilot fikk forespørsel fra Fet grunneierforening om å delta på et prøveprosjekt for å redde rådyrlam i Lillestrøm kommune, var jeg ikke vond å be.

Tidlig morgen og sein kveld

Etter en våt vår kom varmen brått på Østlandet i 2021. Da gror det godt, og plutselig var tiden inne for førsteslått. Drone ble leid inn for anledningen, men med kun tre dager forut for slåtten til rådighet, ble læringskurven bratt.

Hvor fort og hvor høyt kan man fly med dronen uten at det termiske kamera mister kontrollen? Hvor store temperaturforskjeller trengs for å utslag på skjermen? Spørsmålene var mange, men her var det bare å la det stå til.

Det vi visste var at termisk kamera fungerer best når det er størst mulig temperaturforskjell mellom det du leter etter og luft/bakketemperatur.

Er det varmt på dagtid, må dronesøkene foregår fra det lysner av dag og fram til rundt 08.00, før det blir for varmt. Eller også seint på kvelden. Det er også viktig at søket foregår tettest mulig opp til det tidspunktet bonden akter å slå jordet. Skal enga slås på formiddagen, bør den være «skannet» av en drone på morgenkvisten.

For å gjøre en lang historie kort. På tre dager gjennomførte vi fem økter med dronesøk over slåt- teenger, tre på morgenen og to på kveldstid. Vi fant åtte rådyrlam, deriblant et nyfødt tvillingpar som vi fikk berget i sikkerhet for slåmaskinen.

Lysende flekker

Vi erfarte at det var mest effektivt å være tre personer for å gjennomsøke områdene. Undertegnede konsentrerte seg kun om å fly dronen, gjerne med en hjelper som står bak for å se på skjermen. Med rett innstilling på det termiske kamera, vil dyr som gjemmer seg i åkeren framstå som lysende flekker.

Med litt trening lærte vi fort å skille mellom voksne rådyr og lam. Når et lam var funnet, lot vi dronen stå stille over dyret, mens medhjelper gikk ut i enga, hanket inn dyret, og bar det til skogs. Rådyrlam som «har fått litt kjøtt på beinet» vil prøve å stikke av og gjemme seg annet sted i åkeren. Man bør derfor være to personer til å jage dyret, ute av åkeren.

Uten dronen med det varmesøkende kamera er det tilnærmet umulig å finne de små lammene. Vi opplevde flere ganger at letemannskapene passerte lam på kun en meters avstand, uten å se dem. Det til tross for at de var klar over at lammet måtte ligge like i nærheten.

Powered by Labrador CMS