Et norsk eksportevendyr

Neste gang du ser en bever, kan du sende en takk til sørlandsbygda Åmli.
05. mai 2021

Den kalles gjerne dyreverdenens ingeniør, men ikke alle er like begeistret for byggeprosjektene beveren står bak. Enkelte hadde nok helst sett at bestanden ble redusert, men slik har det ikke alltid vært. I store deler av Europa ble beveren utryddet mellom 1200- og 1600-tallet. Pelsen var svært ettertraktet, men også kjøttet og bevergjelet, en konsentrert, illeluktende væske fra to punger ved halen. Dette ble hyppig brukt i folkemedisinen, og skulle kurere alt fra tannverk til hysteriske damer. I tillegg ble det brukt som potensmiddel.

Nær utryddet i Norge

Utryddet i Sverige

«Beveren er Åmlis bidrag i verdensarven! Det gir håp og viser at det faktisk er mulig å gjøre en forskjell, selv i situasjonen vi er i med masseutryddelse av en rekke arter i verden»

Den første reisen

Åmli på verdenskartet

Miljøhistorisk gjennombrudd

Millionbestand

«Der beveren kommer, blir det liv. Beveren er en såkalt nøkkelart fordi dambygging og hogst bidrar sterkt til å skape nye og bedre levesteder for en lang rekke plante- og dyrearter.»

Beverfakta

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

Trippel-NM i Målselv:

Fortsatt mulighet for påmelding til trippel-NM

Det var lenge tvil om regjeringens koronatiltak tillot å arrangere NM i Målselv også i år. Men nå blir det NM, selv med få påmeldte. Siste mulighet for påmelding er fredag 18. juni.

Håper fortsatt å bli kvitt skrantesyke

Høyt bukkeuttak og generell bestandsreduksjon er blant de viktigste tiltakene som anbefales for å bekjempe skrantesjuke på Hardangervidda. NJFF ønsker ordinær jakt og lokal involvering.

Droner finner rådyrlammene

Droner med varmesøkende kamera har vist seg som et effektivt hjelpemiddel for å redde rådyrlam i slåtten. Og lokalforeningene har fått øynene opp for det nye hjelpemiddelet.

På forsiden nå