Et norsk eksportevendyr

Neste gang du ser en bever, kan du sende en takk til sørlandsbygda Åmli.
05. mai 2021

Den kalles gjerne dyreverdenens ingeniør, men ikke alle er like begeistret for byggeprosjektene beveren står bak. Enkelte hadde nok helst sett at bestanden ble redusert, men slik har det ikke alltid vært. I store deler av Europa ble beveren utryddet mellom 1200- og 1600-tallet. Pelsen var svært ettertraktet, men også kjøttet og bevergjelet, en konsentrert, illeluktende væske fra to punger ved halen. Dette ble hyppig brukt i folkemedisinen, og skulle kurere alt fra tannverk til hysteriske damer. I tillegg ble det brukt som potensmiddel.

Nær utryddet i Norge

Utryddet i Sverige

«Beveren er Åmlis bidrag i verdensarven! Det gir håp og viser at det faktisk er mulig å gjøre en forskjell, selv i situasjonen vi er i med masseutryddelse av en rekke arter i verden»

Den første reisen

Åmli på verdenskartet

Miljøhistorisk gjennombrudd

Millionbestand

«Der beveren kommer, blir det liv. Beveren er en såkalt nøkkelart fordi dambygging og hogst bidrar sterkt til å skape nye og bedre levesteder for en lang rekke plante- og dyrearter.»

Beverfakta

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.
Løvenskiold-Fossum har sagt opp alle leietakere av småviltjakt i Telemark. Nå er det uklart mod et er Skien JFF eller Telemark JFF som får tegne ny avtale med den store grunneieren. Illustrasjonsfoto: Torgeir W. Skancke

Løvenskiold-Fossum sier opp småviltjegerne

Alle tidligere leietakere kan vinke adjø til småviltjaktavtalene sine med Løvenskiold i Telemark.

På forsiden nå