Elg i solnedgang er laget i mange varianter. Ofte er dog ikke solnedgangen så framtredende som man kanskje skulle tro. Her er i imidlertid skogen, myra, tjernet og fjellene som alltid på plass. Bildet er malt av en viss A. Hanset, og hang i sin tid i finstua på en gård i Indre Østfold. Foto: Dag Thore Haug

Elgen som ikke ville dø

Ingen elger er blitt slaktet oftere enn Elg i solnedgang. Motivets seiglivede egenskaper er en historie om kjærlighet til naturen, nasjonalfølelse, kulturelle brytninger – elgbestandens utvikling.
06. januar 2021

Indre Østfold 1979: I finstua på en gård utenfor Rakkestad, står en 6-åring med blikket festet på et maleri av Elg i solnedgang. Bildet henger over en rokokkosofa trukket med grønn plysj. Det er nærmest blitt et ritual for gutten å tilbringe noen minutter sammen med elgen hver gang han besøker besteforeldrene.

Han kjenner en egen dragning mot bildet, som seinere skal bli som et nav i hans erindringene fra oppveksten.

Elgen sett fra sidelinjen

Stemplet som smakløst

Skjult makt

Glemt sin historie

Dypdykk i folkelig veggpryd

Fra hjort til elg

Elgbestandens påvirkning

Fra hedersplass til skammekrok

Økt etterspørsel

Neppe å se på Nasjonalmuseet

To retninger

Han som maler elgen

Ikonisk

Stengte dører

Elgen og framtiden

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

Den danske forskeren Jesper Madsen og kollegene har merket tusenvis av gjess. Foto: Jo Straube
Forskning:

Gåsbusters

Den danske forskeren Jesper Madsen har merket 5000 gjess. Arbeidet har vist seg matnyttig for både jegere og bønder i Norge og Danmark.
Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.

På forsiden nå