Elg i solnedgang er laget i mange varianter. Ofte er dog ikke solnedgangen så framtredende som man kanskje skulle tro. Her er i imidlertid skogen, myra, tjernet og fjellene som alltid på plass. Bildet er malt av en viss A. Hanset, og hang i sin tid i finstua på en gård i Indre Østfold. Foto: Dag Thore Haug

Elgen som ikke ville dø

Ingen elger er blitt slaktet oftere enn Elg i solnedgang. Motivets seiglivede egenskaper er en historie om kjærlighet til naturen, nasjonalfølelse, kulturelle brytninger – elgbestandens utvikling.
06. januar 2021

Indre Østfold 1979: I finstua på en gård utenfor Rakkestad, står en 6-åring med blikket festet på et maleri av Elg i solnedgang. Bildet henger over en rokokkosofa trukket med grønn plysj. Det er nærmest blitt et ritual for gutten å tilbringe noen minutter sammen med elgen hver gang han besøker besteforeldrene.

Han kjenner en egen dragning mot bildet, som seinere skal bli som et nav i hans erindringene fra oppveksten.

Elgen sett fra sidelinjen

Stemplet som smakløst

Skjult makt

Glemt sin historie

Dypdykk i folkelig veggpryd

Fra hjort til elg

Elgbestandens påvirkning

Fra hedersplass til skammekrok

Økt etterspørsel

Neppe å se på Nasjonalmuseet

To retninger

Han som maler elgen

Ikonisk

Stengte dører

Elgen og framtiden

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

Trippel-NM i Målselv:

Fortsatt mulighet for påmelding til trippel-NM

Det var lenge tvil om regjeringens koronatiltak tillot å arrangere NM i Målselv også i år. Men nå blir det NM, selv med få påmeldte. Siste mulighet for påmelding er fredag 18. juni.

Håper fortsatt å bli kvitt skrantesyke

Høyt bukkeuttak og generell bestandsreduksjon er blant de viktigste tiltakene som anbefales for å bekjempe skrantesjuke på Hardangervidda. NJFF ønsker ordinær jakt og lokal involvering.

Droner finner rådyrlammene

Droner med varmesøkende kamera har vist seg som et effektivt hjelpemiddel for å redde rådyrlam i slåtten. Og lokalforeningene har fått øynene opp for det nye hjelpemiddelet.

På forsiden nå