Annonse

Bukkejakt

Våryr i Hampshire

Titusener av fotballsupportere tar i et normalår en langweekend i England for å se favorittlaget i Premier League. Andre tar turen over Nordsjøen for å kikke etter råbukk …

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Vent! Det er en rågeit! Peter Malkin, guide for anledningen, innser tabben samtidig som jeg ser dyret i kikkertsiktet. Råbukken vi har sneket oss inn på har ikke gevir.

Peter hadde fått øye på dyret i en skråning noen hundre meter borte, der det lå og slikket morgensol i den kjølige luften. Greinene som hang ned fra det nakne asketreet over dyret hadde gitt den oppsats i håndkikkerten.

En annen geit romsterte i skogbrynet ovenfor, så vi hadde gått en omvei og forsert jordet langsomt for ikke å bli avslørt. Den spennende ansmygningen resulterer i en god latter. Rådyrjakta her, som i alle land på kontinentet om våren, handler kun om felling av gevirbærende bukker.

Slike syn får pulsen til å stige på ihuga bukkejegere. Det sørlige England har en av de tetteste rådyrbestandene i Europa.

Kalk leverer trofébukker
Vi er på vårjakt i Hampshire i det sørlige England, bare 40 minutters kjøring sørvestover fra Heathrow i London. Det er tidlig i mai og vi har et terreng på ca. 20 000 mål, som inkluderer både åkerland og spredte skogteiger, å boltre oss på.

Jakta foregår både som tradisjonell posteringsjakt i tårn og som smygjakt i jordekantene. Jordene er fulle av kalkstein og flintknoller. Kalkryggene gir landskapet i Hampshire et rullende preg, men bidrar også til å «bygge» oppsatsen på områdets fine trofébukker.

Rågeita hadde lagt seg til under et stort, nakent asketre som pyntet henne med gevir for anledningen. Da hun spratt opp, syntes hennes feminine trekk.

140 yards
Vi trekker oss tilbake fra rågeita på jordet. Jeg regner med at morgenøkta er over. Det er da det skjer. Over skulderen merker vi noe som kommer diltende nedover fra skogbrynet. Det er trolig geita vi så der oppe tidligere. Men her kommer en «gutt» med hodepryden på plass!

Vi rigger oss til i en fei, jeg med 4-beinet skytestokk, Peter med siste skrik i håndholdt optikk.

– Det er en avskytningsbukk, hvisker han. Skyt!

– Hva er holdet?

–140 yards …

Jeg finner bogen i siktet og legger fingeren på avtrekkeren. Siktebildet er overraskende rolig i den firebeinte skytestokken. Morgensola skinner i rødbrun pels der bukken skraper med forbeina i gresset. Kula flyr, bukken spinner en kort runde i åkeren før den går i bakken.

Jeg sjekker egen avstandsmåler og klokker inn 190 yards (ca. 170 meter). Sauer-rifla er skutt inn med 5 cm overhold på 100 meter, og kula sitter heldigvis der den skal sitte.

Peter Malkin med en råbukk som nesten gikk under radaren som geit.

Hjort med hjørnetenner
Også muntjac, et lite hjortevilt som ble satt ut i England for drøyt 100 år siden, kan jaktes i dette området. Reeves Muntjac, med opprinnelse i Sørøst-Asia, er et snodig lite dyr, hvor bukkene har korte gevir og lange, krumme hjørnetenner.

Også muntjac, et snodig lite hjortevilt, opprinnelig fra Asia, kan du treffe på i det sørlige England. Jakt på arten er krevende og foregår fortrinnsvis vinterstid.

I England mangler arten spesifikk yngletid på grunn av sitt sørlige opphav, og er jaktbar året rundt. Det skytes i hovedsak hanndyr, men allerede i mai blir bunnvegetasjonen i skogen så høy at dyra er omtrent umulig å oppdage. Jakta foregår derfor i hovedsak om vinteren.

Vi så et par skygger i underskogen, men kom aldri til noen reell skuddsjanse.

Kun en halvtimes kjøretur fra London finnes svært gode muligheter for attraktiv vårjakt på råbukk.

Starter i april
Hampshire-distriktet er tett befolket, men dette klassiske kulturlandskapet byr også på armslag for jegere. Jakta ledes av firmaet Cervus-UK. De driver profesjonell hjorteviltforvaltning for private grunneiere, og ikke minst guiding av jegere som ønsker å oppleve hva det sørlige England har å by på av jakt på hjortevilt.

– Vi tar imot jegere fra midten av april til begynnelsen i juni, forteller Owen Beardsmore, innehaver av jaktfirmaet som opererer på et stort antall eiendommer.

Råbukken er lovlig vilt fra 1. april til 31. oktober, men Cervus-UK jakter i to perioder. Første periode er fra midten av april til tidlig juni.

– Etter det får dyrene fred i paringstida, før vi starter 2. periode i begynnelsen av august.

Owen Beardsmore (til høyre), jaktleder og muntrasjonsråd under vårjakta på terrenget vi besøkte i Hampshire. Her Sammen med chef Pascal Proyart som varter opp med rådyrtartar.

Gjorde kamuflasjen forskjellen?
Effekten og behovet for kamuflasje, er omdiskutert i jegerkretser. Jeg er for anledningen kledd i en såkalt skogkamodress, og ved en anledning utgjør kamuflasjen trolig forskjellen.

Vi er på en smal sti mot kanten av et jorde, idet vi ser en bukk og ei geit, kun 30 meter framme. Vinden er perfekt. Jeg får langsomt rigget opp skytestokken i le av løvverket, men de overhengende greinene umuliggjør et klart skuddbilde.

Jeg tar sjansen på å bevege meg ut i full eksponering. Bukken, en fin sekstakker, stirrer intenst på meg og jeg forventer at nå går alarmen når som helst.

Det skjer ikke. Han fortsetter å stirre, før nysgjerrigheten tar overhånd, i form av et par skritt ut på jordet, klar av vegetasjonen.

Skuddet klipper av fuglekvitret. Bukken raser ut noen titalls meter før han går over ende. Om kamuflasjen skal få æren for nok en Hampshire-bukk er vanskelig å si. Men jeg hadde opptrådt alt annet enn forsiktig!

Artikkelforfatteren (t.v.) fikk sin Hampshire-bukk, tross full eksponering på 30 meters avstand.

Vårstemning

Det er en helt annen opplevelse å sitte på bukkepost i skogen en tidlig maimorgen, enn ved vår egen bukkejaktstart 10. august. Fuglesangen som starter i grålysningen er sansesprengende; et orkester av svarttrost i spann med møller, grønnfink, gjøk og ringduer i det langsomt stigende lyset.

En fargesprakende blomsterprakt understreker det lysegrønne løvet som ennå ikke har sprunget fullt ut. På jordene står hvetestråene allerede nesten en fot høyt, og de rullende åsene i Hampshire danner et blågrønt bakteppe.

De rullene åsene i Hampshire ga fin stemning en tidlig maimorgen.

Flust med jakttilbud

Det finnes et stort antall arrangører av tilrettelagt bukkejakt i England. Om du googler «roedeer stalking england» dukker det opp flere sider med tilbud. En samlet oversikt finner du blant annet på «Guns on pegs», som er en formidlingstjeneste for jakt i Storbritannia: www.gunsonpegs.com

Bukkejakt i England foregår som i Skottland og i en rekke andre land, som oftest med en lokalkjent guide. De fleste av dem er ivrige lokale jegere som har svært god kjennskap og kunnskap om viltet og terrenget. Dagen startet gjerne med en økt i jakttårnet i grålysningen, etterfulgt av forsiktig snikjakt langs stier og veier. Her er guidens lokalkunnskap helt essensiell.

Under vårt besøk var det Cervus-UK som sto bak jakta, www.cervus-uk.co.uk. Firmaet driver profesjonell hjorteviltforvaltning for private landeiere.

Jakttid råbukk: 1. april -31. oktober, men Cervus-UK gir dyra en pause når brunsten er på topp i juli.

Priser: Ligger på ca. 1100 pund (ca. 14 000 n.kr.) for tre jaktdager, inkludert overnatting. Troféavgiften begynner på 300 pund (snaut 4000 kroner) for en sekstakker, og kan runde 1000 pund for en god medaljebukk. Avskytningsbukker er inkludert i pakka.

Ps! Premier League-fotball og bukkejakt i England i april og mai, trenger ikke være noen enten eller. Fra counties (fylker) som Dorset, Hampshire, Surrey, Essex, Sussex og Kent, er det kun et par timers kjøring til London og hjemmebanen til favorittlaget ditt.

I mai er det høysesong for vårjakt på bukk i det vidstrakte kulturlandskapet i det sørlige England.
Powered by Labrador CMS