Annonse
Plutselig kommer kviga ut av krattet, på 15 meters hold. Mats Thorsvik hever rifla …

Elgjakt

Få drevet til å swinge

Sjekk tipsene for å rocke drevjakta. Det er ikke bare på de trønderske rockescener en stakkar kan få bakoversveis …

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Båter går ned, brygger tas av havet. 42 sekundmeter hamrer mot Trøndelagskysten. Kun i kastene riktignok, men fjellduken får gjort nytta si. Jo da, jeg lever fremdeles på post – et stykke utpå dagen, 26. september det herrens værår 2018.

Spørsmålet er hvorvidt elgen vil gjøre det samme ved dagens slutt. Vindretning er kun et teoretisk fenomen. Det samme er eventuelle lyder fra elg i drevet. Regn og hagl hamrer så tungt mot hetta at trær kan gå i bakken uten å vekke nevneverdig oppmerksomhet.

Alt kan skje, og det er nettopp det: Brått kjenner jeg ei hand dunke meg på skuldra. Jeg gløtter til sida, og ser postmakker Mats Thorsvik stirre til venstre. Og der, 15 meter unna, stikker to elgører opp av krattet. Vinden brøler fra oss mot henne. Spørsmålet er ikke om vi er avslørt, men om dyret skjønner nøyaktig hvor vi befinner oss. Mats er oppe med rifla …

… og gir kviga et skudd i bogen. Dyret tegner for treff …

Drivjakt for viderekomne
Som trønderske kommuner flest har Namsos en solid elgbestand. Statistikken forteller om 4,0 felte elg per 10 kvadratkilometer. Det er dog et stykke igjen til trøndelags-kommuner som Steinkjer, med 8,23 felte elg per 10 kvadratkilometer, Trondheim, med 9,26 – og for ikke å snakke om landets ukronede elgkonge, Vikna, med vanvittige 22,21 felte elg per 10 kvadratkilometer!

En jegers gylne øyeblikk! Da kviga finnes livløs i lyngen et stykke unna, kan Mats Thorsvik slippe adrenalinet løs, med glede, stolthet og lettelse. Bak jaktleder Morten Pedersen.

Jaktlaget «Klinga elg & lavvo» disponerer fire dyr på 4000 mål by- og bygdenært terreng. I år består kvota av én voksen okse og tre ungdyr/ kalv. Lagets jaktleder er Morten Pedersen, daglig leder i Inatur. Akkurat det skal vi komme tilbake til litt seinere i saken …

Det er drivjakt som gjelder for disse gutta. Det vil si: drivjakt for viderekomne, kombinasjon av smyg og driv, slik at dyra dyttes pent mot postene. En formålstjenlig metode på et såpass lite jaktområde. Stor grad av kjennskap til dyras vaner er en fordel. Alle skal med, som det heter i et velkjent slagord. Også oksene. Driverne er utstyrt med både GPS-sendere og radio, og kommuniserer tett om utviklingen underveis i drevet. Normalt sett er det fire som driver og fire som posterer, med en viss rotasjon for hvert drev.

Insta-jeger til 12 000
Tilbake til post: Elgen fra buskene har åpenbart seg. Det er ei kvige som kommer nølende rett imot, på kloss hold. Hun lytter og værer, stopper noen sekunder før hun snur seg 90 grader mot venstre. Bredsida synes mellom to furustammer. Mats Thorsvik handler raskt, krøker fingeren og gir halvannetåringen ei kule i bogen. I kameraet ser jeg hvordan vanndråpene står av henne i anslaget. Åpenbart vitalt treff. Kviga tverrvender og setter fart i retningen hun kom fra.

Thorsvik lener seg tilbake på stolsekken, og plukker opp mikrofonen:

Kvia dras pent ut på «akebrettet»–eller en Skogspulkan Canada som den heter.

– Jeg har påskutt ei fjorårsku på 15 meters hold. Hun sprang ut av syne i sørlig retning.

Etter hvert kommer både drivere og postjegere til stedet. Sporene følges til kviga finnes livløs et par hundre meter unna. Torsvik kan løfte på labbene, mens adrenalinet får utløp i både rystelser og jubel. En jegers gylne øyeblikk!

Gutten finner fram mobilen og oppdaterer status. Men ikke bare for familie og venner: På Instagram følges Thorsvik i skrivende stund av 12 300 jegere under profilen @mittjegerliv.

Dyr overalt
Skytteren vommer kviga drevent i høljeregnet. Snart lyder brummingen fra en firehjuling. Dyret dyttes opp i et «akebrett» og slepes til gards. Vi rusler samme vei, mens de trønderske skoger bøyer seg faretruende rundt oss. Det smeller i låvedører og rister i bølgeblikk. Jaktlaget på Klinga er ikke av den tilbakelente sorten, men i dag får matpausen under tak lov til å strekke seg lenger enn normalt.

Status etter fire drev, er to elg i bakken. Den første var en morløs kalv, etter at kua ble påkjørt kvelden før, noen hundre meter unna.

Kveld og tid for planlegging av neste dags drev i en trelavvo sentralt i terrenget. Fra

Antall sett elg totalt mister undertegnede tellinga på, men det minner om hjemfylket Vestfold på 90-tallet: dyr overalt! Ingen tvil om at det er moro å være trøndersk elgjeger for tida.

Ungdommelig lag
Med en snittalder på 30 år, er jaktlaget på Klinga godt yngre enn gjennomsnittet i de fleste elgjaktlag, men noe eldre i dag enn ved oppstarten for åtte år siden.

På posten «Solo» har vi god oversikt over terrenget. Det drives fra innmarka i sør og nordover mot kysten. Her Kristian Grongstad på plass i fjellduken. Jaktlaget disponerer fire dyr på 4000 mål by- og bygdenært terreng, og elgtettheten er upåklagelig!

En ting jeg legger merke til, er det stadig dukker opp en kar som er betydelig eldre enn de andre. Han er om mulig enda mer ivrig, trippende og framoverlent spørrende om siste oppdatering. Det viser seg å være «kårkaillen», Bjørn Kåre Grongstad – jaktleder Morten Pedersens svigerfar. Det var han som i sin tid fikk samlet jaktområdet. Selv jakter han på et terreng hos Collett, ikke lange veien unna. Men siden jakta ikke har startet under vårt besøk, tripper han av jaktlyst blant ungdommen.

– Dem er frøktelig ivrig. Og flink begynner dem å bli også! skryter han.

Ny dag og ny post. Det har kommet «noen» millimeter nedbør siden i går.

Etter 48 timers jaktdeltakelse, og kanskje like mange sett elg totalt, sitter Jakt & Fiskes utsendte igjen på Widerøe i retning Trondheim. Ingen tvil: Slå en sirkel rundt Trøndelag, utvid den et stykke nordover og et stykke sørover, så har du området hvor elgjakta rocker akkurat nå.

Det er moro å være elgjeger i Trøndelag–det dukker opp elg alle veier. Her en fem-spiring som kommer inn i drevet fra endeposten.

7 tips for drivende smygjakt

En av utfordringene under drivjakt er å få elgen fram, uten at den runder driverne og går tilbake i drevet. Her er «Klinga elg & lavvos» beste tips for å få elg i bakken.

  1. God kunnskap om terrenget er avgjørende. Se på elgstier hvor elgen pleier å gå. Bruk god tid; elgen kan stå hvor som helst.
  2. Sett postrekka slik at de ikke «værsetter» i drevet. Ved vanskelige vindforhold kan bak- og sideposter være lurt.
  3. Sørg for at driverne har vinden i ryggen.
  4. Ikke ha for lang avstand mellom driverne, hold linja.
  5. Er det behov for sideveis forflytning må hele linja flyttes parallelt.
  6. Bruk jaktradio og GPS med sporing for best mulig kommunikasjon mellom driverne.

Stoppe opp og lytte med jevne mellomrom. Så lenge driverne går har elgen kontroll, men om driverne stopper blir elgen usikker–og kan ta ut.

Omgruppering til nytt drev. Fra
Powered by Labrador CMS