To hunder som spiser av samme skål, er en situasjon som kan føre til slåsskamp og skader. Foto: Audun Hageskal

Slik gir du hunden førstehjelp

Det er ikke bare vi tobeinte som kan få behov for akutt førstehjelp. Også din firbeinte jaktkamerat kan få skader, som i verste fall kan stå om livet. Her er guiden for livreddende hjelp i en kritisk situasjon.
12. juli 2019

I en nødssituasjon kan kunnskap om førstehjelp, og hjerte-lunge-redning, redde liv. Dette gjelder også hvis noe skulle skje med hunden din.

– Skader og akutte situasjoner kan både oppstå i hjemlige omgivelser og ute i skog og mark. Hvis du kan gi hunden førstehjelp, kan du lindre smertene og begrense konsekvensene av sår og skader. Hvis det står om hundens liv og helse, kan din evne til å gi akutt hjelp være helt avgjørende, sier jaktkonsulent Roar Lundby i NJFF.

Tren kondisjon og styrke
NJFFs samarbeidspartner, Gjensidige, har tall som viser at bruddskader hos jakthunder er sjeldne. Kun én prosent av sakene selskapet mottar, dreier seg om dette. Sår- og poteskader står for sju prosent av skadetilfellene, mens skader som følge av matforgiftning eller fremmedlegemer hunder får i seg, står for ti prosent.

Lundby framhever at man kan gjøre mye for å forebygge skader på jakthunden. Det viktigste tiltaket er å trene kondisjon og styrke, slik at hunden er godt rustet før jakt- og prøvesesongen starter.

I sekken
– Vi anbefaler at du holder jaktkompisen i form hele året. Det reduserer risikoen for skader betraktelig. Hvis hunden er uheldig og blir skadet i løpet av jakta, anbefaler vi å ha med litt utstyr i sekken slik at du kan hjelpe den, sier han, og fortsetter:

– Du bør alltid ha med deg potesokker, øyebadevann og et lite førstehjelpsskrin med tape, kniv/saks, potesalve og stretchbandasje.

På langtur
Skal du være ut på lengre tur, eksempelvis i rypefjellet, anbefaler NJFF i tillegg:

 • Skalpell med blad
 • Pinsett
 • Avbitertang
 • Enkeltmannspakke
 • Smertestillende tabletter til hund (menneskepreparater er giftige for hund)
 • Sårsalve
 • Sårpulver
 • Stiftemaskin eller nål og tråd til nødhjelp
 • Sterilt vann til å rense sår

Hjertestans
Veterinær Sasja Elisabeth Rygg i AniCura forteller at det ikke er uvanlig med hjertestans hos hund. Dette rammer ikke nødvendigvis bare i situasjoner med aktivitet, men kan også skje i rolige omgivelser i hjemmet.

– Symptomene er at dyret sliter med pusten og kan miste bevisstheten. Ofte kan slimhinnene i munnen bli blåaktig og pupillene store. Sjekk om hjertet slår og om hunden har puls. Hvis hunden er livløs, kan du starte med hjerte-lunge-redning, sier Rygg.

 1. Du kontrollerer hjerteslagene ved å bøye albuleddet litt bakover og oppover. Hjertet ligger da rett under albuen til hunden.
 2. Legg hunden på høyre side og plasser hendene litt bak og over hjertet. Gi 30 kompresjoner i en hastighet på ca. 100 kompresjoner i minuttet. Dersom hunden er liten eller mellomstor, skal kompresjonene skje noe raskere enn hos en større hund. Etter 30 kompresjoner gir du oksygen ved å blåse to ganger.
 3. Tilføring av oksygen skal skje via munn-til-nese, ikke munn-til-munn som på mennesker. Hold rundt snuten med hånden slik at du lukker munnen og blås inn i nesen. Husk å blåse mindre luft i hvert pust om hunden er liten og har små lunger.

Kvelning
Mat (inkludert bein) og løse objekter, som for eksempel leker og nøkler, kan sette seg fast i halsen. Dette kan i mange tilfeller løses ved å trekke ut hundens tunge og deretter trekke ut det som blokkerer luftveiene.

– Pass på at du ikke dytter gjenstanden lenger ned i halsen. Hvis du ikke får tak i det som blokkerer, kan du prøve Heimlichs manøver: Legg armene rundt den fremre delen av buken, og press oppover, forklarer Rygg.


Som medlem i NJFF kan du få inntil 34 prosent rabatt på NJFF Jakthundforsikring hos Gjensidige. Les mer på gjensidige.no/njff eller ring 915 03100.

Forgiftning
Hvis hunden er blitt forgiftet, skal man som regel ikke utføre førstehjelp, men kontakte veterinær. Ikke prøv å provosere fram oppkast. Prøv å finne ut hva hunden har fått i seg, og få tak i helsepersonell, sier Rygg. Hun påpeker at forgiftning ofte oppstår fordi hunder har fått tak i noe i hjemmet. Derfor bør man være påpasselig med å rydde bort gjenstander som kan være skadelige.

Heteslag
Hver sommer dør mange hunder av overoppheting i bil, noe som bør være helt unødvendig, mener Rygg. Hun understreker at hunden ikke skal etterlates i bilen når det er sol og varmt.

– Hunden kan ikke regulere sin kroppstemperatur på andre måter enn å pese, så det går ikke lang tid før den blir kraftig dehydrert. Blir en hund overopphetet, vil den etter hvert kunne dø en smertefull død, advarer veterinæren.

Skal du hjelpe en hund som har heteslag må du:

Få hunden ut av bilen og tilby vann om hunden er ved bevissthet, og hjelp den å få i seg væske hvis den ikke vil drikke. Hunden må kjøles ned ved å legge våte håndklær/annet på bryst og buk. Ta deretter hunden til veterinær

Øyeskader
Rifter og kutt i hornhinnen, samt pinner som har satt seg fast i øyeeplet, er ikke uvanlig på aktive hunder som springer i skog og mark. Rygg forklarer at en øyeskade alltid er akutt og derfor må vurderes av veterinær umiddelbart.

– Venter du, risikerer hunden å miste synet. Det er også store smerter involvert. Det man kan gjøre på stedet er å sette på krage eller potesokk, som forhindrer at hunden klør det skadde øyet og dermed gjør vondt verre.

Henning Ottarsrud er prosjektutvikler i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Hund

Fuglehundklubbens forbund fikk avslag på søknad om utsetting av fasan og rapphøns over fem år. Nå ligger klagesaken hos klima- og miljødepartementet. Foto: Andyworks / iStockphoto
Utsetting av fasan og rapphøns:

Nå må klima- og miljødepartementet avgjøre om det blir utsetting

Miljødirektoratet avslo FKFs søknad om å sette ut fasan og rapphøns over fem år. Nå ligger klagesaken hos departementet. – Blir helt feil å bruke naturmangfoldloven mot oss når vi prøver å skaffe mer kunnskap, sier leder.
Arbeiderpartiets Sverre Myrli mener hundens rettssikkerhet er styrket i den nye hundeloven. Foto venstre: Stortinget / Foto høyre: Jo Straube
Hundeloven:

Mener NJFF kom med gode innspill til ny hundelov

Sverre Myrli (Ap) mener jakthundens rettssikkerhet er styrket i den nye hundeloven.
Rasmus Hansson (MDG), fremmet forslag om å presisere at kommunene må holde seg innenfor lovverket når det skal lages en veileder til den nye hundeloven. Forslaget, som ble fremmet etter innspill fra NJFF, ble sablet ned i Stortinget. Foto venstre: Jo Stra

Fremmet NJFF-forslag – ble sablet ned i Stortinget

Etter innspill fra NJFF, fremmet Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Venstre (V) forslag som skulle få kommunene som hyppigst bruker utvidet båndtvang til å skjerpe seg.

På forsiden nå