Hundeeier dømt til fengsel etter å ha avlivet hund med øks

En mannlig hundeeier er i Glåmdalen tingrett dømt til 75 dager ubetinget fengsel etter at han avlivet sin syke hund med øks.
12. juli 2019

Mannen, som er fra sør i Hedmark, sto tiltalt for å ha avlivet sin syke hund på en måte retten mener bryter med dyrevelferdsloven, skriver  NRK.

Den 13 år gamle hunden ble avlivet ved at den tiltalte hogde med en stor kløvøks mot hundens nakke. Tiltalte hogg tre ganger så fort og hardt han kunne. 

I retten forklarte den tiltalte hundeeieren at han hadde bestemt seg for å «la hunden slippe» neste gang den ble syk, ettersom hunden slet med dårlig syn, dårlig hørsel og stiv rygg. I tillegg hadde den aldri likt å dra til veterinæren. 

I fjor sommer ble hunden syk. Da mannen verken fikk hjelp av veterinær eller en nabo, bestemte han seg for å avlive hunden selv. Han vurderte to alternativer, der han enten kunne kjøre over den eller avlive den med øks. 

– Saken er alvorlig på den måten at det foreligger brudd på både lovens bestemmelser om håndteringen av dyr, og ikke minst forskriftene som beskriver hvordan man skal foreta avliving av dyr på en mest mulig skånsom måte, sier politiadvokat, og aktor i saken, Helge Andreas Eidsvaag til NRK.

I retten erkjente hundeeieren forholdene, men ikke straffskyld. 

Den tiltaltes forsvarer vil ikke kommentere dommen.

Emneord: 

Siste fra Hund

Fuglehundklubbens forbund fikk avslag på søknad om utsetting av fasan og rapphøns over fem år. Nå ligger klagesaken hos klima- og miljødepartementet. Foto: Andyworks / iStockphoto
Utsetting av fasan og rapphøns:

Nå må klima- og miljødepartementet avgjøre om det blir utsetting

Miljødirektoratet avslo FKFs søknad om å sette ut fasan og rapphøns over fem år. Nå ligger klagesaken hos departementet. – Blir helt feil å bruke naturmangfoldloven mot oss når vi prøver å skaffe mer kunnskap, sier leder.
Arbeiderpartiets Sverre Myrli mener hundens rettssikkerhet er styrket i den nye hundeloven. Foto venstre: Stortinget / Foto høyre: Jo Straube
Hundeloven:

Mener NJFF kom med gode innspill til ny hundelov

Sverre Myrli (Ap) mener jakthundens rettssikkerhet er styrket i den nye hundeloven.
Rasmus Hansson (MDG), fremmet forslag om å presisere at kommunene må holde seg innenfor lovverket når det skal lages en veileder til den nye hundeloven. Forslaget, som ble fremmet etter innspill fra NJFF, ble sablet ned i Stortinget. Foto venstre: Jo Stra

Fremmet NJFF-forslag – ble sablet ned i Stortinget

Etter innspill fra NJFF, fremmet Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Venstre (V) forslag som skulle få kommunene som hyppigst bruker utvidet båndtvang til å skjerpe seg.

På forsiden nå