Annonse

Test av IKEA Ordning «kvistbrenner»

IKEA Ordning fungerer som et enkelt og rimelig turkjøkken
Vi har testet IKEA Ordning, som fungerer ganske bra som bålbrenner, eller kvistbrenner om du vil.

Turkjøkken til under hundrelappen

Hvorfor betale dyrt for fancy utstyr når du kommer (nesten) like langt med en hundrelapp.

Publisert

Bålbrennere eller kvistbrennere er en nokså ny trend her til lands. I stedet for et turkjøkken som bruker gass, parafin eller bensin, kan du fylle brenneren med kvist eller finkløvet ved. 

De finnes i runde eller flatpakkede utgaver, som f.eks. Solo Stove, Hobo Stove, mfl. Vi har tidligere testet to kvistbrennere

Det kommer stadig flere varianter på markedet, og prisene varierer fra noen hundrelapper og opp til et par tusen kroner. Er du på jakt etter en budsjettløsning, kan IKEA sin redskaps- boks Ordning være et godt alternativ.

Kløv en kubbe

I et års tid har vi hatt IKEA-boksen med oss i sekken. Noen ganger, av latskap, fylt med ferdigkløvd ved hjemmefra. Og resultatet? Overraskende bra. En viktig grunn er hullene på siden, som gir god trekk i boksen. Varighet uten etterfylling er på 30–45 minutter.

Kløvde vedkubber, enten du kapper dem i skogen eller tar med hjemmefra, er langt bedre enn kvist som brennstoff. Da slipper du å etterfylle så mye underveis.

Hvis formålet kun er bålkosen, går det fint med normal kubbelengde på 30 cm. Men hvis du skal plassere en vann- eller kaffekjele på toppen, så må du kappe kvist eller ved ned til 18 cm.

Dette fungerer helt likt som med en Solo Stove. Ulempen med kjele oppå, er at slike brennere blir litt vaklevorne. Da blir det et must å plassere løsningen på fjell eller stor stein, og gjerne med et par-tre steiner for sideveis støtte.

Billig og godt

Men hvem vant kappløpet om å raskest å koke opp én liter vann, 2000-kronersvarianten eller den til under hundrelappen?

Solo stove: 15 min. IKEA Ordning: 17 min. Begge var full- stappet av finkløyvd, tørr bøkeved. Forskjellen var at IKEA- boksen trengte noe mer tid i starten, før ilden ga full effekt.

Vent 10–15 min fra du fyrer opp til du setter kjelen på plass, og sjekk trekken underveis. For best mulig trekk burde det vært en liten glipe mellom boks og kjele, noe du kreativt kan løse selv.

IKEA Ordning

IKEAs bestikkurv, her brukt som billig alternativ til dyrere kvistbrennere.

Vekt: 174 gram

Størrelse: 18 x 12 cm Materiale: Rustfritt stål

Pris: kr 79,-

Leverandør: IKEA, www.ikea.com

Kort oppsummert

Pluss

  • Svært billig

  • Svært lett

  • Fungerer utmerket til sitt bruk

  • Raskt kjølig etter bruk

Minus

  • Litt ustødig

  • Nokså tynn i godset, kan få litt bulker ved bruk

  • Karakter: 5

Powered by Labrador CMS