Annonse

Guide | Sjekk av kikkertsiktet

Dersom bare én skrue i kikkertmontasjen er løs, kan det gå ut over presisjonen.
Dersom bare én skrue i kikkertmontasjen er løs, kan det gå ut over presisjonen.

En skrue løs

Sliter du med sprikende skuddserier på riflebanen? Det kan selvsagt skyldes manglende trening, men av og til er en skrutrekker alt som skal til.

Publisert Sist oppdatert

En av de vanligste årsakene til varierende presisjon, er løse skruer i kikkertmontasjen. Det kan resultere i at skuddene sitter over hele skiva, eller at treffpunktet vandrer med en «klyse» skudd her og der. Prøv i så fall å stramme skruene på montasjeringene.

Problemet kan også skyldes at skruene som holder ringene i basene på rifla, ikke er stramme nok. Mange montasjer med hurtigløsning har en tendens til å løsne. Sjekk også skruene i selve basen, som gjerne sitter ned i låskassa. Dra i samme slengen til skjefteskruene som holder låskassa i skjeftet.

En momentnøkkel som her, vil sikre riktig stramming av skruene. Det går også fint med en vanlig skrutrekker og sunn fornuft.
Sjekk at alt er passe stramt. En momentnøkkel som her, vil sikre riktig stramming av skruene. Det går også fint med en vanlig skrutrekker og sunn fornuft.

Unngå maktbruk

Alle skruene skal strammes godt, men ikke stram så hardt at gjengene skades. Da kan skruen virke fast, men er egentlig uten feste. Det er også mulig å stramme så mye at kikkertrøret får klemskader. 

Vanligvis skal dreiemomentet på ringskruene ligge på omkring 2–3 Nm avhengig av diameteren på skruen. 

Følg om mulig instruksjonene fra produsenten. Du kommer dessuten langt med sunn fornuft. 

Om du vil være på den sikre siden, kan skruene festes med en liten dråpe blå Locktite skruesikring. Noen bruker litt harpikspulver (tørr kvae) på innsiden av ringene for et sikkert grep om kikkertrøret.

Også basene for kikkertmontasjen må sitte godt. Her skrus det på basene på kikkertsiktet.
Også basene for kikkertmontasjen må sitte godt.

Feil baser

Det finnes en hel rekke ulike standarder på baser til kikkertmontasjer. Noen av dem kan være så nær hverandre i dimensjon at der går an å ta feil. Da vil ringene sitte dårlig og bli jekket ut av posisjon under rekylen. 

Det samme kan skje om det er produksjonsfeil eller slitasje i basene, som fører til slark i festet. Selv om de kjennes faste, vil de kunne beveges ved rekyl og håndtering. Det er derfor viktig med solide baser og ringer som passer hverandre. 

Montasjen er en like viktig del av våpenet som kikkertsiktet, og kan fort bli det svakeste leddet. Det kan lønne seg å gå et par hakk opp i pris på montasjen for å få god kvalitet.

Skjeve montasjer

Problemene kan også skyldes skjevheter i montasjen. Hvis kikkertringene ikke er helt parallelle i forhold til hverandre, kan det gi spenninger i kikkertsiktet, som går ut over presisjonen. 

Hvis ringene ikke er parallelle i forhold til kulebanen eller senter av pipa, vil treffpunktjusteringen operere helt i utkanten av justeringsområdet, hvor det kan være mindre nøyaktig.

I begge tilfeller kan det være lurt å be en børsemaker rette på sakene.

Guide | Skyt bedre samlinger. Montasjen til kikkertsiktet kan bli slitt over tid. Det er viktig å sjekke tilstanden ved jevne mellomrom.
Montasjen til kikkertsiktet kan bli slitt over tid. Det er viktig å sjekke tilstanden ved jevne mellomrom

Kikkertfeil

Når du har sjekket montasjene grundig og de gode samlingene fortsatt uteblir, er turen kommet til selve kikkertsiktet. Deler kan løsne i treffpunktjusteringen, enten ved slag eller slitasje fra rekylpåvirkningen. 

Hvis du har gått på trynet i ura med børsa og plutselig opplever treffpunktsendring, bør du undersøke kikkerten nøye. Symptomer er gjerne treffpunktvandring, og manglende samsvar mellom antall klikk og responsen på skiva når du justerer. 

Da er det på tide å sende kikkertsiktet inn til en sjekk. I mange tilfeller kan ting fikses, men det blir en vurdering av kostnaden mot verdien av siktet.

Slike grupper kan skaper frustrasjon på skytebanen. Her ser vi en samling de fleste jegere vil kalle svak, skrur du på kikkertsiktet kan det være løsningen.
Slike grupper kan skaper frustrasjon på skytebanen.

Andre årsaker

En annen svært enkel årsak til treffpunktsendringer, er at du roter med hvilken ammunisjon du skjøt inn rifla med. Da er det jo bare å prøve å skyte inn på nytt. Hvis du skyter i benk og har anlegg direkte mot pipa, kan treffpunktet endre seg. 

Hold gjerne en hånd mellom skjeftet og underlaget. En annen feilkilde er når fukt har fått treskjeftet til å slå seg, slik at det presser mot pipa. Da trengs en overhaling av skjeftet. Det kan være mange flere årsaker til dårlig presisjon enn det som er nevnt her. 

Hvis du ikke klarer å finne feilen selv, er det best å levere børsa til en børsemaker for overhaling. Da vil du som oftest få det fikset. Et våpen du kan stole på, er viktig for jaktopplevelsen.

Powered by Labrador CMS