Annonse

Oppskrift | Hjerte

Av hjertens lyst

Hjertet er et sentrum for livsfunksjonene og et symbol på kjærlighet. På kjøkkenbenken bør det behandles deretter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Å servere sin kjære hjertet til et dyr man selv har skutt, må være den ypperste kjærlighetserklæring man kan servere.

Blant naturfolk tok man alltid en bit av hjertet til dyret man nettopp hadde lagt ned. Slik tok man til seg dyrets egenskaper – tapperhet, styrke og smidighet.

Pass på hjertet

Fortsatt har jaktlag her hjemme tradisjonen med at hjertet tilhører den som skjøt dyret. Men fordi mange flinke jegerkokker har forlest seg på avanserte retter med kostbare ingredienser, går hjertet altfor ofte til bikkja eller i søpla sammen med resten av innmaten. Det er en skam. Hjertet er en utsøkt råvare, som fortjener en langt bedre skjebne.

Nydelig viltsmak

Hjertet, her fra hjortevilt, er enkelt å tilberede og har en nydelig viltsmak. Det må skylles godt og man skjærer bort alt av hinner og sener. Mange har kanskje prøvd på speking av hjertet, det er utmerket kosemat til både tur og hjemlig hygge. Denne gang går vi for en fin gryte med rotfrukt og faste grønnsaker. Den er lett å lage, og kan stå lenge å godgjøre seg.

Små hjerter bruker du hele, større hjerter deler du opp, men ikke mer enn at man fortsatt kan se forskjell på bitene med høyre og venstre hjertekammer. Litt tøff må man være for at alle hjerter skal glede seg.

Hjertegryte

Ingredienser

1 del hjerte til 3 deler rotfrukter og faste grønnsaker

Alle hjerter kan brukes hulter til bulter

Velg tre–fire forskjellige rotfrukter. Du kan bruke gulrot, sellerirot, pastinakk, persillerot, kål, purre, fennikel, kålrot eller til og med potet om du må

Vann nok til å dekke innholdet i gryta

3–4 kvister timian

Salt og pepper

Slik gjør du

Del hjertet i biter om du ønsker. Men det er også fint at hele hjerter eller store biter deles på tallerkenen.

Del grønnsakene i så store biter at du må spise én og én, dette skal ikke være lapskaus.

Dekk hjertet med vann og la småputre i et par timer, før du legger i grønnsaker og timian.

Sjekk om hjertet er mørt ved å skjære av en liten bit. Hvis den lett lar seg tygge, er kjøttet ferdig. Smak til med salt og pepper. Serveres med et ekstra dryss av ferske timianblader.

Powered by Labrador CMS