Portrett || Halvor Sveen
Slegga fra Rendalen
Han brølte seg inn i de norske hjem, og fortsetter å glefse mot miljøorganisasjoner og forskere. Halvor Sveen er trolig en av få som greier å snakke mens han biter.
Denne artikkelen er over fem år gammel.
”Ingen skal kødde med bjønn´ fra Østerdalen!”, brølte Halvor Sveen, mens fjeset fylte norske flatskjermer på TV2s ”Farmen” i fjor høst. Da hadde bamsen fra Rendalen først blitt trukket ut blant 9000 søkere, og deretter brølt seg gjennom tvekamper og diskusjoner i småbruket ved Arendal helt fram til en seier oppunder jul.
Gårdsdrift og naturbruk var tross alt det han kunne best, ja aller best av samtlige deltakere, skal vi tro Halvor selv. ”Nå er jeg faktisk jævlig stolt tå meg sjøl”, ”Jeg syns den tala je holdt va´ veldig bra”, ble uttalt foran tv-kameraet uten blygsel.
At mannen er betydelig mer nevenyttig enn en gjennomsnittlige realitydeltaker er det liten tvil om; rendølingen slo sammen pram, tønner og røykeovn så svetten sprutet.
– Jeg er veldig løsningsorientert. Det blir man av et liv på gård, sier han.
Året 2017 begynte bra for Sveen. Han startet med å gi Stein Lier-Hansen noen reale bjørnelabber i ulvekrangelen på ”NRK Debatten” i vinter, etter at miljøminister Vidar Helgesen hadde stoppet den pågående jakta. Det var med samme kraft Sveen dundret nagler i en bjelke under en tvekamp på ”Farmen” seinere på året, slik at bjelken sprakk.
Foredragsholder
Da Jakt & Fiske ankommer Sjølisand, er Sveen high speed i gårdsarbeidet. Han har tross alt noen måneders jobb å ta igjen. Han og broren Magnar har nettopp plukket 7000 egg, og har unnagjort stell av 100 kjøttdyr som han kaller det.
Han vinker meg inn i traktoren, og sammen ruller vi bort til en skogteig han skal avvirke. Der fyrer han opp skogsmaskinen de to brødrene kjøpte for noen år siden.
Siden maskinen er nedbetalt, er hogstoppdrag bra butikk for brødrene. I tillegg er Sveen en svært så ettertraktet foredragsholder om dagen. Han anslår at de jobber to årsverk hver, og klager ikke over inntekten.
Den eneste fritida han etter eget utsagn bevilger seg, bruker han på jakt, på det meste det opp imot 100 dager i året, dog mindre de siste åra. Antall felte elg nærmer seg 200. Han jakter det meste, men det er løshundjakt med jämthund på bjørn og elg han setter høyest.
Følte seg jaktet på
Bonden fra Rendalen passer overhodet ikke inn under merkelappen ”sindig hedmarking”. Han synger stadig ut; sist da Tine meierier plasserte en ulende ulv på melkekartongen før jul.
– Jeg har aldri vært redd for å si det jeg mener. Jeg skulle selvsagt aldri ha skutt den jævla … jo, det skulle jeg ha gjort, men jeg skulle bare ikke ha sagt noe etterpå!
Det Sveen sikter til, er bjørnen han ble dømt for å ha skutt i 2009. Selv hevder han at han handlet i nødverge, for å forsvare sauene på gården. Han meldte dessuten selv fra til politiet om fellingen. I samme dom fikk han smekk på fingeren for å ha forfulgt en ulveflokk med bil.
– Det at jeg ble straffet for å kjøre etter disse ulvene, var bare piss! Det har ingen ting med dyreplageri å gjøre. Jeg kjørte etter fire dyr i 30 km/t i åtte minutter på en brøytet skogsbilvei. Det var for å filme og dokumentere at det var flere ulver i området enn offisiell statistikk. Jeg har med egne øyne sett forskere som har forfulgt dyr mye lenger enn jeg selv gjorde. Anmeldelsen var kun for å ta meg! hevder Sveen.
Norsk mat ikke dyrt
Hvis bamsen fra Sjølisand jobber mye og raskt, prater han enda raskere. Det går på inn- og utpust mens skogsmaskinen feller, kvister og kapper. Sveen snakker om flere temaer samtidig: Om egen bakgrunnshistorie, om rovvilt- og landbrukspolitikk, og om folks misnøye med matprisene.
– Det som er gærent her i Norge er at det er dyrere å kjøpe vann på flaske enn melk. Folk trur vi har dyre matpriser her i landet, vi har ikke det, ikke i forhold til hva vi tjener!
Han foredrar også om hvordan det er å være på alles lepper. Etter Farmen-seieren har det vært «helt vilt» med opptil 70 telefoner om dagen.
– Jeg har aldri hatt noe mål om å være kjendis, men det gjør meg ikke noe å være det, hehe. Det er ingenting som vil forandre meg, jeg kommer til å være Halvor Sveen fra Sjølisand så lenge jeg lever!
Husfar for rådyrkillinger
Kjent for norske tv-tittere ble Halvor Sveen første gang i 2015, da han opptrådte som reservepappa for rådyrkillingene «Knoll og Tott». TV2-reporteren Asbjørn Øyhovden filmet ham i bare underbuksa mens han matet killingene nattetid. Seinere er filmsnutten vist over 22 millioner ganger på canadiske CBC.
Nettopp denne reportasjen ble et vendepunkt for Sveen, siden han inntil da bare var kjent i riksmedia som straffedømt bjørneskytter og ulveplager. Nå ble han den ”barmhjertige jegeren”.
– Det som er så håpløst er at hvis du sier at du er jeger, så er det liksom dyremishandler med én gang, sier han og rister på hodet.
Viraken etter Farmen har han ikke noe imot. Han mener at han er blitt veldig godt tatt imot av publikum.
– Folk setter pris på at noen har folkeskikk og oppfører seg bra. Der er jeg gammeldags. Jeg klarte heldigvis å holde meg langt unna drittprat. Det trur jeg også ble lagt merke til. Underveis fikk jeg også meldinger fra folk som skrev at de var veldig uenig med meg i sak, men at de likevel ønsket at jeg vant Farmen! humrer han.
Temperament
– Halvor Sveens temperament er også blitt godt kjent for det norske folk, eksempelvis da han eksploderte over det han antok var urin fra en av de andre Farmen-deltakerne i senga hans. I NRK-debatten mot Stein Lier- Hansen derimot, var det sistnevnte det kokte over for, mens Sveen forholdt seg mer kontrollert.
– Jeg fikk en godt råd fra venner i forkant: Vær rolig og saklig, og ikke la deg provosere, sier han. Reaksjonene etter sending lot ikke vente på seg: Det var helt vilt, jeg fikk flere tusen henvendelser, hvorav kun to negative! Mange har kalt min opptreden for ”et vendepunkt i rovviltpolitikken”. Det er f.eks. mange som tidligere har trodd på WWFs påstander om at størrelsen på ulvebestanden. Men de serverer ”alternative fakta”, fordi unnlater å ta med de individene som tilhører grenseflokkene, sier han.
Han kritiserer miljøorganisasjonen for kun å forholde seg til offisiell statistikk basert på registreringer i perioden 1. oktober til 31. mars, og mener de reelle tallene for hele året er høyere.
Unike filmopptak
Halvor Sveen inviterer på en kaffekopp i stua, og rigger til tv og videokamera. Han vil vise oss sjeldne opptak av bjørn og ulv.
– Det er ikke mange i Norge som har sett flere store rovdyr mer enn meg, anslagsvis 150–160 ganger. Jeg har filmklipp som jeg er aleine i verden om å ha, sier han.
Sveen spiller næropptak av en voksen hannbjørn på et elgkadaver.
– Se, her sitter jeg på 25 meters hold, ivrer han. Mens filmen går, øker Sveens verbale volum:
– Grunnen til at jeg er så sikker i ulvedebatten, er fordi det som har skjedd der ikke tåler dagens lys. Norge er et korrupt land, og bare du har det rette navnet får du det som du vil, sier han. Sveen hevder eksempelvis at informasjon om ei bjørnebinne med unger ble unnlatt rapportert videre i systemet av Høgskolen i Innlandet, Evenstad, i 2017.
– Du hevder altså at Evenstad bevisst underrapporterer antallet store rovdyr?
– Ja, i alle fall i dette tilfellet.
Rovdata anslo per 8. desember i fjor at antall ulv ligger på 88–92 ulver innenfor landets grenser, men at de samtidig forventer at tallet vil stige utover registreringsperioden. Hva mener du om denne statusrapporten?
– Den viser i alle fall at det aldri har vært så mye ulv i starten av vinteren, sier han.
Sveen synes ellers Rovdata gjør en god jobb, og roser dem for opprettelsen av ”ulvetelleren”, der man får oppdatert ulvestatus på individnivå.
«Ulven klarer ikke å lese»
Samtalen blir avbrutt da det piper i Halvor Sveens mobiltelefon.
– Hei, det er Halvor? … Å, faen! Nei, jeg har ikke mulighet, det er en journalist her.
Sveen bryter av telefonsamtalen, og vender seg mot meg:
– Nå fikk jeg akkurat melding om en synsobservasjon av ulv tre mil unna.
Sveen svitsjer over på det han mener er sterke indisier på at den skandinaviske ulvestammen ble grunnlagt på utsetting av svenske ulver. Han leser fra en rapport fra den svenske Naturskyddsföreningen fra 1976, som pekte på at ”norra Svealand og sydligaste Norrland” var de mest ”lämpliga områden for återinnförsel av varg”. Sveen mener det er mer enn påtakelig at det også var nettopp her de første ulvene ble observert på 80-tallet.
– Det er greit at ulven er klok, men ikke så smart at den klarer å lese dokumenter! Det er dessuten dette som er grunnen til at ulvene i Norge og Sverige er sterkt innavlet, fordi de nedstammer fra tre-fire dyr.
– Sveen, hvor forbannet er du på Oslo, fra 1 til 10?
– Nei, jeg er ikke forbannet på Oslo, men noe av grunnen til at jeg ble med på Farmen er at de som bor i byene har fjernet seg noe så inni helvete fra det som er grunnleggende i samfunnet. Da jeg fortalte de andre deltakerne at jeg aldri har kjøpt et kilo kjøtt i butikken, så trodde de ikke det var sant, men det er det selvfølgelig. Vi som lager mat er faktisk den viktigste yrkesgruppa. Hadde det ikke vært mat, så hadde det ikke vært noe samfunn!
Mistet broren
47-åringen har tidligere fortalt i media om da broren ble drept av farens skogsmaskin, da brødrene var to og tre år gamle. Halvor sto ved siden av og så broren ble drept.
– Hvordan har dette tapet påvirket deg?
– Det har gjort meg til den jeg er.
– På hvilken måte?
– Jeg tror ikke det er så mange mennesker i Norge som kjenner seg selv som jeg, på godt og vondt. Det er derfor jeg klarte å takle Farmen også. Det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere.
– Hvis du skulle beskrive deg selv med fem ord, hvilke ville du brukt?
– Det første jeg ville sagt er uredd. Deretter ærlig, rettferdig, sosial og frittalende.
– Ingen negative sider altså?
– Nei, du kan ikke se på deg sjøl som noe negativt, hvorfor skal du det?
Huslig diskusjon
Underveis i intervjuet har Halvors mamma, Gunnveig Sveen, kommet innom. Vi ber henne karakterisere sønnen på samme måte.
– Da må det bli ordene snill, omgjengelig og trivelig. Der´n Halvor er, der blir det liv!
Men at han er et rotehue, det kommer du aldri bort fra, sier hun og skotter bort på sønnen.
– Det er jo din skyld! Hvis jeg har lagt fra meg en sokk, så tar du den med det samme og putter den i vaskemaskinen. Dermed har jeg blitt bortskjemt! parerer gutten.
Dermed utvikler det seg en høylytt diskusjon, antakelig helt dagligdags på Sjølisand, mellom mor og sønn, inntil moren setter ham ettertrykkelig på plass med det siste av sine fem ord: Du er jævlig påståelig!
– Noen tv-tittere ville kanskje lagt til ordet sjølopptatt? spør vi.
– Ja visst! skyter mor inn.
For første gang i intervjuet blir bamsen stille noen sekunder.
– Jo … det er klart, jeg er sikkert det. Det er sånn jeg er. Hvis jeg ser at noen gjør en ting feil, så klarer jeg ikke å la være å si fra. Hvis du ikke er litt egen, så kommer du ingen vei her i livet. Jeg er nok ganske spesiell, sier bjønn´ fra Rendalen.
Evenstad beklager sein rapportering
Høgskolen i Innlandet, Evenstad, har fått lese dette intervjuet før trykking. Ass. dekan/ førsteamanuensis Kristin E. Gangås har gitt følgende kommentar til de av Halvor Sveens uttalelser som handler om høgskolen:
”Forskere fra Evenstad har et tett og godt samarbeid med Statens Naturoppsyn (SNO) om innsamling av data til Rovbase. Av DNA-prøver på bjørn i Sør-Norge, kommer hele 224 prøver – 49 prosent – fra Evenstad. I det nevnte tilfellet ble en binne med unger rapportert til SNO fra lokalt hold, og observert fra flere lokale forbipasserende før feltpersonell fra Evenstad fikk sendt inn sine observasjoner fra et viltkamera.
Dette handler altså ikke om bevisst underrapportering. Vi har selvsagt beklaget at vi i dette tilfellet ikke fikk rapportert inn til Rovbasen raskt nok da bildene på viltkameraet ble kjent, og vi har også gått gjennom våre rutiner sammen med SNO i etterkant av denne hendelsen, for å unngå slike hendelser i seinere tid.”