Annonse

Stortest av dunsoveposer

Stortest av vintersoveposer

Dette er de beste dunposene for kalde vinternetter

Alle som har hutret seg gjennom en kald vinternatt vet å verdsette en god og varm sovepose. Når sprengkulda setter inn, er det store, lodne dunposer som gjelder. Jakt & Fiske har testet ni poser med komforttemperaturer fra 10 til 25 minusgrader.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Slik er testen gjennomført: Jakt & Fiskes testteam har bestått av tre kvinner og tre menn, hvorav fem erfarne uteliggere, og en som aldri har ligget ute en vinternatt. Soveposene er blitt brukt på flere vinterturer med varighet fra to til sju dager.

Alle posene har minimum 15 bruksdøgn og er testet i et temperaturspenn fra -5 til -35 grader. Der det har vært mulig og hensiktsmessig har posene rotert innad i teamet. Samtlige modeller er testet av begge kjønn.

Vekt med soveposetrekk, og reelt pakkvolum (diameter/høyde) er målt av oss på samtlige soveposemodeller og vil avvike noe fra det produsentene oppgir.

Testkriterier:

Isolasjonsegenskaper og komfort, 40 prosent: Passform, liggekomfort, opplevd pusteegenskaper, varmekrave, hette, dunklaff-isolering ved glidelåser, innerstoff, opplevd dunsspenst (loft) posens evne til å holde dunet på plass, fotpose (romslighet og isolasjon).

Funksjonalitet og praktiske detaljer, 30 prosent: Hemper for oppheng til tørk, slitestyrke og vanntoleranse i ytterstoff, tørkeegenskaper, pusteegenskaper, forsterkninger i hette og fotpose, komprimeringspose, hemper, lommer, vaskbarhet og tørking.

Pris, 30 prosent: Veid opp mot volum, vekt, isolasjonsegenskaper og funksjonalitet. Til syvende og sist koker soveposevalget for den enkelte ned til hvor mye varme og funksjonalitet man kan få til lavest mulig pris, vekt og pakkvolum.

Passform

Soveposens passform er svært viktig. Prøv posen i butikken og sørg for å ha en sovepose som passer deg. 

Unødig mye ekstra plass og luft i posen krever ekstra energi for å varmes opp, samtidig er det viktig med en viss bevegelsesfrihet og blodomløp gjennom natta.

Mange verdsetter romslighet nok til å ha et ekstra klesplagg på kroppen, sko eller lobber på beina eller rom for å skifte i posen. 

Med ekstra romslig passform er det kritisk at spensten i posen er svært god, slik at posen former seg behagelig rundt kroppen i bruk – også med bare ullundertøy på.

Test: Rab Mythic Ultra 180

Ei god hette og en velfungerende varmekrave er et must på en vinterpose.

Hette og varmekrave

Hode, hals, skuldre og nakke er utsatte områder for varmetap og er eksponert mot selve hodeåpningen. Hette og varmekrave er følgelig en svært kritisk funksjon.

Varmekraven bør være formet slik at den sitter tett, men naturlig og komfortabelt inn mot skuldre, nakke og hals og både gir varme og hindrer kald luft å trenge inn. 

En liten glipp i kravepartiet er potensielt nok til å kjøle ned hele posen og ødelegge nattesøvnen.

Hetta bør forme seg komfortabelt rundt hode og kunne strammes uten å komprimere spennet i duna.

Glidelås

Også en kritisk kilde til potensiell varmelekkasje. Glidelåsene bør generelt være så korte som mulig for å forhindre varmetap uten at det går på bekostning av brukervennligheten.

Nesten alle posene i denne testen har ¾ dels glidelåslengde, et fornuftig kompromiss for de fleste forhold. Skulle man være heldig å få ei natt i en åpen bu eller hytte i løpet av turen, er det også en fordel å ha mulighet til å benytte soveposen som dyne.

Glidelåsen bør være kraftig, lettbetjent, toveis, og av god kvalitet. Innvendig må hele glidelåsens lengde være beskyttet av kraftig enkel eller dobbel dunpolstring. 

Dunpolstringen bør være forsterket i innerstoffet mot glidelåsen, slik at glidelåsen ikke kiler seg fast.

Dunklaffen langs glidelåsen bør også overlappe eller være integrert mot varmekrave uten glipper. Glidelås-enden bør i tillegg være beskyttet av tekstilklaff, slik at man slipper å sove med en iskald glidelåshempe mot ansiktet.

Alle soveposer i denne testen har tatt disse lekkasjepunktene på alvor.

Helsport Svalbard X-Trem falt svært godt i smak hos testpanelet.

Vanntetthet og pusteegenskaper

Soveposekonstruksjonen er offer for et evig kompromiss mellom å skulle transportere fuktighet fra kroppen og ut av soveposen, samtidig som den helst skal ha vannavvisende egenskaper som hindrer fukt utenfra å trenge inn.

En voksen mann fordamper 750 ml vann og en kvinne 500 ml i løpet av en natt.

Les også: Therm-A-Rest Oberon -18°C er en fantastisk dunpose!

Denne fukten er det viktig å i størst mulig grad få ut av posen. Posene i denne testen har en kombinasjon av ulike varianter membraner og eller vanntett eller vannavvisende ytterstoff, som skal beskytte mot fukt og kondens utenfra.

Flere av posene har antifuktbehandlet (hydrofob) dun for å unngå at de suger til seg fukt.

Det er ulemper og fordeler med alle løsningene. I praktisk bruk har vi i ikke klart å påvise store forskjeller eller ulemper med de ulike løsningene. Ingen poser i denne testen har hatt fuktproblemer.

I den grad fuktig luft innenfra møter kald luft, har isen lagt seg på utsiden av posene.

Therm-a-Rest Polar Ranger er testens mest innovative pose.

Skal du velge dun eller syntet?

Dunposer er lette, puster og komprimerer svært godt, og gir mye varme/isolasjon/komfort i forhold til vekt og volum. 

Behandles dunposen riktig, bevarer de normalt de gode isolasjonsegenskapene vesentlig lengre enn syntetiske alternativer.

Ulempene med dun er høyere pris (naturprodukt) og at dun eksponert for fukt isolerer dårlig. Under kalde og tørre forhold, og på turer fra et par dager til ca. 14 dager er dunpose et svært godt valg.

Men det er viktig å kjenne dunas begrensninger, pakke den vanntett og unngå å utsette den for unødig fukt.

På turer i sterk kulde uten tørkemuligheter, som varer lengre enn 14 dager, vil dunposer kunne slite med fukt fra innsiden som etter hvert setter seg i duna og forringer isolasjonsegenskapene.

Syntetisk fyll isolerer bedre dersom det blir utsatt for fukt. Sammen med lavere pris er dette fiberposenes hovedfordeler. Fiberposer er tyngre, har dårligere kompresjonsegenskaper og krever vesentlig mer pakkvolum.

Et godt valg i røffe og fuktige omgivelser og på de aller lengste turene.

Dunkvaliteter: Hva betyr 750+, 850+ 90/10 etc.?

Fyllkraften eller dunspensten, sier noe om dunets evne til spenne seg ut og holde på luft. Dunets kvalitet angis med måleenheten Fill Power (dunspenst) eller cuin, som sier noe om hvor mye spenst/bæreevne/fyllkraft det er i dunet.

Selve tallet kommer av hvor mange cubic inches en ounce dun fyller en sylinder når et vektet stempel ligger oppå duna.
Jo høyere tall for dunspenst, desto høyere andel dun og lavere andel fjær, gir soveposen desto bedre isolasjon.

Dunspenst på over 500 regnes som god kvalitet, over 550 som svært god kvalitet og over 750 som utmerket kvalitet. Fill Power 900+ er den beste verdien som er mulig å oppnå. Til sammenligning gir de beste kunstfiberne ca. 500 cuin.

Vær obs på at i USA måles dunspenst annerledes enn i Europa. Omtrent gir 700 EU fyllkraft det samme som 800 US.
Du kan få samme isolasjonseffekt med f.eks. dunspenst 650 som med 850, men da trengs mer dun, slik at posen blir tyngre og større.

90/10 betyr blandingsforholdet mellom dun og fjær. Desto større andel med dun, desto mindre blir pakkvolumet til soveposen og desto bedre isolerer den.

Etikk (dun)

Samtlige leverandører i denne testen tar dyrevelferd på alvor og benytter dun som er produsert på en etisk forsvarlig måte. 

Samtlige poser inneholder dun som er sertifisert i henhold til de strenge kravene i RDS-standarden (Responsible Down Standard).

Tilbehør

Til alle dunposene i testen medfølger et kompresjonstrekk og et oppbevaringstrekk.

Vask og vedlikehold

Riktig oppbevaring og vedlikehold er en vesentlig forutsetning for å ivareta isolasjonsegenskapene på en dunpose. 

Tørk godt etter bruk, oppbevar alltid i oppbevaringstrekk. Ved behov kan dunposen vaskes i vaskemaskin. Følg leverandørens anbefalinger.

TemperaturskalaEN 13537 (seinere erstattet av ISO EN

Temperaturgrensene i standarden er basert på målinger i kuldekammer med en termostatregulert dokke i soveposen og måler fire temperaturvurderinger.

T-UPPER/MAX: Øvre temperatur for en voksen mann uten overdrevet svette.

T-COMFORT: Temperaturen som en voksen kvinne kan forvente å sove komfortabelt i en avslappet stilling.

T-LIMIT: Temperaturen som en vanlig mann kan sove i åtte timer i en fosterstilling uten å våkne.

T-EXTREME: Her er det snakk om overlevelse: minimumstemperaturen der en vanlig kvinne kan ligge i seks timer uten fare for død av hypotermi (selv om frostskader fremdeles er mulig).

Opplevd varme i posen

Hvor varm posen oppleves er høyst individuelt og påvirkes av en rekke faktorer, som kjønn, fysikk, underhudsfett, fysisk form etc. Både mellom kjønn og fra person til person vil varmeproduksjonen variere.

Legger du deg sulten og dehydrert er sjansen for å fryse langt større. Et godt måltid og nok væske sørger for at kroppen har drivstoff til varmeproduksjon gjennom natta. 

Soveposens oppgave er ikke å varme deg opp, men å hjelpe deg med å fange og holde på den varmen du selv produserer gjennom natta.

Les også: Soveposen Warmpeace Viking er et skikkelig vinterhi

Sammen med en god sovepose er et godt liggeunderlag kritisk for en god natt i kulda. Selv den beste sovepose i verden kommer til kort om ikke du har et godt liggeunderlag.

Vi anbefaler to lag underlag. Nederst; et tykt tradisjonelt skumplastunderlag eller mer moderne foam-underlag. Over dette gjerne et oppblåsbart underlag med høy R-verdi (isolasjonsverdi) fra 4,5 og oppover.

Dagens oppgitte temperaturangivelser er, takket være felles målestandard (EN 13537) både den mest presise pekepinnen vi har og er samtidig sammenlignbart mellom de ulike produsentene. Det er lurt å notere seg at temperaturangivelsene som oppgis, forutsetter at du ligger med tynt ullundertøy og lue på.

På soveposer for de kaldeste forholdene (+800 g dunfyll) er temperaturangivelsen noe upresis, og derfor gjerne basert på en blanding av EN13537-måling, Thelma/Sintef eller produsentens egne målinger, og er videre justert ut fra erfaring, historikk og mer subjektive felt-tester.

I praksis er det T-Comfort, ofte kalt «kvinnegrensa» eller T-Limit “mannegrensa” som er relevant.


Rab Expedition 1200

Rab Expedition 1200

Vurdering: Komfortabel og varm pose for de kaldeste vinternettene. Romslig passform gjør det mulig å sove komfortabelt med dunjakke eller andre ekstra plagg på kroppen. Det er også god plass i fotboks til ekstra klær eller store lobber.

Tross den romslige passformen oppleves spensten i duna og posen svært god, og posen former seg godt rundt kroppen i bruk med bare ullundertøy på. Varmekraven sitter behagelig der den skal og den ekstra kanalen rundt ansiktet gir ekstra beskyttelse.

Godt polstret hette som sitter godt og enkelt lar seg snurpe igjen ved behov. Slitesterkt og vannavvisende ytterstoff. 

Kjekk, men litt liten innvendig lomme som er litt vanskelig å finne. Både dun, innerstoff og ytterstoff er impregnert uten at det går på bekostning av pustegenskapene.

Pluss for forsterket ytterstoff under fotenden. Vanntett pakksekk med klassisk pakksekk, rullestengning i topp uten kompresjonsremmer. Lett å stappe, men oppnår ikke optimal kompresjon. Meget varm og svært god pose for de kaldeste vinternetter. Trekk for drøy pris.

Info om soveposen

Leverandør: Equip Norway AS

Kontakt: info@equip-norge.no, tlf. 984 02 505

Produktnavn: Rab Expedition1200

Pris: 10 999,-

Dun: Gåsedun. Impregnert

Dunspenst: 850FP US

Fyllvekt: 1200 g

Fyllforhold: 90/10

Ytter/innerstoff: Pertex Quantum Endurance yttermaterial, innvendig i hetten og fotenden

Vekt: 1994 g (m/trekk)

Pakkvolum: D28, H37 cm

T-Comfort: Ikke oppgitt

T-Limit: -35 (Rab)

Glidelås: Toveis YKK 3/4 av posens lengde

Størrelser/personlengde: En str, max 195 cm

Karakter: 4


Rab Ascent 1100

Rab Ascent 1100

Vurdering: Passformen er romslig og komfortabel. Litt vel romslig i fotenden, hvor det blir litt mye luft å varme opp. På den andre siden gir det mulighet for ekstra store lobber, sko på eller klær i bunnen av posen.

Moderat spenst og løft i posen, og kunne med fordel hatt noe mer spenst/fyll i kamrene. Funksjonell nakkekrave med innvendig snøring, som med fordel kunne vært noe fyldigere. Vi opplever noe kaldtrekk.

Hette som sitter godt og lar seg justere rundt hodet slik den skal. Solid utvendig hempe for oppheng etc. Kjekk, men litt liten innvendig lomme. 

Pakksekk-prinsipp med rullestenging i topp uten kompresjonsremmer. Lett å stappe, men ekspanderer lett etter forsøk på maks kompresjon.

Info om soveposen

Kontakt: info@equip-norge.no, tlf. 984 02 505

Produktnavn: Rab Ascent 1100

Pris: 4399,-

Dun: Europeisk andedun (impregnert)

Dunspenst: 650FP US

Fyllvekt: 1100 g

Fyllforhold: 90/10

Ytter/Innerstoff: Inner- og yttermaterialet er laget av slitesterk Pertex Microlight

Vekt: 1838 g (m/trekk)

Pakkvolum: D29, H27 cm

T-Comfort: -19 (EN 13537)

T-Limit: -25C (EN 13537)

Glidelås: YKK 3/4-lengde på venstre side

Størrelser/personlengde: Reg: 185 og XL 200 cm

Karakter: 4


Warmpeace Viking 1200

Warmpeace Viking 1200 (Mest for pengene) ⚄

Vurdering: Gjennomtenkte detaljer og løsninger. Utmerket komfort. Dunkvaliteten er god, med fornuftig kammerfordeling og overaskende god spenst. Slank mumieform med silkemykt innerstoff gir god liggekomfort.

Eneste pose i testen med sort innenfor, hvilket er en fordel ved mulighet for soltørk. Beskjeden, men grei justerbar kuldekrave som ligger der den skal. Juserbar hette med god spenst som former seg fint rundt hodet.

God kvalitet på glidelås, men litt liten hempe, og kniper litt lett i innerstoffet. Kjekk, men litt snau nettinglomme i bryst. 

Praktiske hemper for tørk og oppheng både utvendig og innvendig. Tynt, silkemykt og til dels vannavvisende yttertrekk. Savnet forsterkning i ytterstoff mot fotenden.

Velegnet for turer med moderat vinterkuldene ned mot 20 minus. Prisgunstig dunpose, som gir overraskende mye varme og komfort for pengene.

Info om soveposen

Leverandør: Hekta på Tur AS

Kontakt: www.hektapatur.no, tlf. 974 75 536

Produktnavn: Warmpeace Viking 1200 (regular)

Pris: 3499,-

Dun: Europeisk andedun

Dunspenst: 600 FP EU

Fyllvekt: 1200 g

Fyllforhold: 90/10

Ytter/Innerstoff: Loft Nylon DWR+

Vekt: 1775 g m/pakkpose

Pakkvolum: D25, H32 cm

T-Comfort: -10 (EN-13537)

T-Limit: -18 (EN-13537)

Glidelås: YKK 3/4 lengde (høyre eller venstre side)

Størrelser: Short 170, Reg 180, Large 195 cm

Karakter: 5 - Mest for pengene


Sea to Summit Alpine III

Sea to Summit Alpine III

Vurdering: Slank mumiepassform perfekt for en slank mann med ullundertøy på, men ikke noe mer. Damene i testpanelet opplever posen som i trangeste laget fra hoftepartiet og nedover, hvilket gir begrenset bevegelsesfrihet. 

God spenst i duna samtidig som posen spenner seg raskt opp etter komprimering.

Ekstra dunpolstring i fotenden gir ekstra varme for kalde føtter. Lettbetjent, justerbar og kraftig nakkekrave som tetter og isolerer. Tettsittende og god justerbar hette som sitter som et skudd.

Utvendig hempe for oppheng. Liten innvendig lomme, som er litt vanskelig å finne i mørket. Savner forsterkning av ytterstoff i fotenden. Sterkt vannavstøtende effektivt kompresjonstrekk med fire kompresjonsremmer.

En svært varm og komfortabel vinterpose. Litt snau passform, men dette er til gjengjeld den posen i testen som gir mest varme med lavest pakkvolum.

Info om soveposen

Leverandør: Cirdan AS

Kontakt: www.cirdan.no, tlf. 22 02 50 00

Produktnavn: Sea to Summit Alpine III

Pris: 7999,-

Dun: Gåsedun (vannavvisende)

Dunspenst: 850FP US

Fyllvekt: 1250g (regular)

Fyllforhold: 90/10

Ytter/Innerstoff: Vanntett og pustende NanoShell ytterstoff

Vekt: 1999 g m/trekk

Pakkvolum: D25, H40 cm

T-Comfort: -29 (Cirdan måling)

T-Limit: -40 (Cirdan måling)

Glidelås: Toveis YKK 3/4 lengde

Størresler/personlengde: Regular opp til 183 cm, Long opp til 198 cm

Karakter: 5


Helsport Svalbard X-Trem (Standard)

Helsport Svalbard X-Trem (Testvinner/Beste kjøp)

Vurdering: Solid dunpose som raskt falt i smak hos testteamet. Sammenlignet med de andre posene i testen med sammenlignbar dunspenst og fyllmengde, framstår posen vesentlig mer voluminøs, og spenstig (loft). 

Svært komfortabel med ekstremt god spenst i duna i hvert bidige kammer.

En nytelse å ligge i og gir en luksuriøs og komfortabel liggekomfort. Omkranset av 11 cm dunfyll hadde selv den mest lettfrosne kvinnetester komfortable netter ned i -35. 

Testens kraftigste varmekrave, med kammerfordeling som fyller der det trengs rundt nakke og skuldre.

Romslig nok til at man kan bevege seg eller skifte i posen og ha på ekstra klær/sko. Spensten i posen former seg behagelig inntil kroppen i bruk med bare ullundertøy på. Ytterstoffet er sterkt vannavstøtende. Generelt svært gode og gjennomarbeidede løsninger.

Stort pluss for lite lag med fiber i fotenden, som effektivt bidrar til å unngå at duna blir komprimert/fuktig mot telduk. Svært tykk dunklaff langs hele glidelåsens lengde, godt forsterket mot glidelåskanten slik at ikke glidelåsen kniper i innerduk.

Damenes storfavoritt i sprengkulda. Litt liten glidelåslomme på innsiden. Lett å stappe, praktisk/effektiv komprimeringpose med fire kompresjonsremmer.

Skal du ha en skikkelig vinterpose som også presterer når tempen kryper ned mot og under 30-tallet, mener vi Svalbard leverer best på våre testkriterier. Samtidig kommer den svært godt ut når det kommer til vekt, volum og pris.

Info om soveposen

Leverandør: Helsport Norge AS

Kontakt: www.helsport.no, tlf. 72 87 83 00

Produktnavn: Helsport Svalbard X-Trem (Standard)

Pris: 7999,-

Dun: Gåsedun

Dunspenst: 800FP (EU)

Fyllvekt: 1183 g (regular)

Fyllforhold: 90/10

Ytter/innerstoff: Yttermateriale: Pertex Quantum Pro 30D Nylon Ripstop.

Innermateriale: Pertex Quantum Pro 30D Nylon Taffeta. (Vannsøyle på 1000 mm)

Vekt: 2017g m/trekk

Pakkvolum: D27, H37 cm

T-Comfort: -29

T-Limit: -40

Glidelås: Toveis YKK, ¾ lengde

Størrelser/personlengde: Standard 185 / Long 200

Terning: 6 - Testvinner og beste kjøp!


Mountain Equipment Glacier Expedition

Mountain Equipment Glacier Expedition

Vurdering: Slank mumiepassform, akkurat passe til at en slank mann med ullundertøy kan ligge komfortabelt. Noe ekstra bredde i overdel for ekstra tøy på, men det er ikke mye å gå på. Damene i testpanelet opplever posen som i trangeste laget.

Posen fungerer veldig bra, isolerer godt, og har generelt gode og gjennomtenkte løsninger. God og varm hette som former seg fint rundt hodet, men kunne med fordel hatt litt mer dunfyll i bakhodet. 

Lettbetjent, myk og komfortabel krave, med praktisk magnetisk lås som enkelt smetter på plass.

Dunklaffen på glidelåsens innside isolerer der den skal og er forsterket slik at glidelåsen ikke kniper. Savner utvendig hempe for oppheng til tørk, i tillegg til innvendig lomme. Svært gode isolasjonsegenskaper og god dunspsenst som former seg komfortabelt rundt kroppen.

Slitesterke og vannavstøtende materialer. Vanntett pakksekk med rullestenging i topp uten kompresjonsremmer. Lett å stappe, men ekspanderer lett etter forsøk på maks kompresjon.

Info om soveposen

Leverandør: XC Sport

Kontakt: www.xcsports.com , tlf. 400 01 916

Produktnavn: Mountain Equipment Glacier Expedition

Pris: 7499,-

Dun: Andedun

Dunspenst: 700FP (US)

Fyllvekt: 1288

Fyllforhold: 90/10

Ytter/innerstoff: Slitesterkt vannavstøtende yttertrekk

Vekt: 2023 g m/trekk

Pakkvolum: D32, H33 cm

T-Comfort: -20 (Produsentens måling)

T-Limit: -35 (Produsentens måling)

Glidelås: Toveis YKK ¾ lengde

Størrelse/personlengder: Short/165, Reg/185, XL/200

Karakter: 5


Rago Down Extreme

Rago Down Xtrem

Vurdering: Varm og komfortabel dunpose med gode og gjennomarbeidede løsninger. God spenst i duna, som fyller hvert kammer til randen og gir en pose med svært god spenst.

Overraskende tjukk og komfortabel nakkekrave som isolerer og er enkel å stramme. Hetta sitter godt rundt hode og lar seg enkelt justere med en hånd. Ekstra dunpolstring i fotenden.

Utvendig stoff i slitesterkt og vannavstøtende nylon. Hemper til oppheng til tørk i bunn av sovepose. Kjekk, men liten innvendig glidelåslomme. Glidelås ned til fotsonen som ikke kniper med godt isolert glidelåsklaff.

En svært god vinterpose til oppgitte temperaturgrenser, men faller igjennom i denne testen når det kommer til isolasjonsegenskaper opp mot volum, vekt og pris.

Posen finnes også i egen damemodell med ekstra dunisolasjon i fotenden og skulderparti, hvor kvinner har større varmetap enn menn. Denne har T-Comf: -21 og T-Lim: -30.

Info om soveposen

Leverandør: Helsport Norge AS

Kontakt: www.helsport.no, tlf. 72 87 83 00

Produktnavn: Rago Down Xtrem (Standard)

Pris: 5999,-

Dun: Gåsedun

Dunspenst: 750FP

Fyllvekt: 975 g

Fyllforhold: 90/10

Ytter/innerstoff: 100% Pertex Microlight 30D Nylon miniripstop/

Innermateriale: 100% Pertex Quantum 30D Nylon taffeta

Vekt: 1718g m/trekk

Pakkvolum: D23, H37

T-Comfort: -16 (EN-13537)

T-Limit: -25 (EN-13537)

Glidelås: Toveis YKK ¾ lengde

Størrelse / personlengde: Standard 185 / Long 200

Karakter: 4


Altitude down 5 season

Altitude down 5 season

Vurdering: Svært komfortabelvinterpose med meget god dunspenst og løft i hele posen. Romslig og god passform. Former seg rundt kroppen. Godt dunbeskyttet toveis glidelås beskyttet av solid dunklaff med kraftig dobbelt hempe, som glir godt og ikke kiler seg fast.

Solid og slitesterkt ytterstoff med gode pustegenskaper og vanntoleranse. Dunfyllet framstår tørt også etter en uke på tur. Kondens og is legger seg utenpå yttertrekk. Stort pluss med ytterligere forsterkninger i ytterstoffet ved føttene og i nakken.

Skal vi pirke litt, kunne også oversiden av føttene vært ytterligere forsterket. Stor justerbar nakkekrave som sitter godt rundt skuldre og nakke, men kanskje en anelse glissen i halsen.

Testteamets kaldeste føtter ble fort svært glade i den ekstra polstrede fotboks-konstruksjonen med innlagt avtakbar fotfleecepose.

En fantastisk varm ekstrempose for de kaldeste forhold. Vannavstøtende kompresjonstrekk med fire remmer som gir moderat kompresjon. Trekk for drøy pris.

Info om soveposen

Leverandør: Mammut Ajungilak AS

Kontakt: www.mammut.com, tlf. 997 16 961

Produktnavn: Altitude down 5 season

Pris: 10 999,-

Dun: Europeisk gåsedun

Dunspenst: 800FP EU

Fyllvekt: 1150 g (regular)

Fyllforhold: 90/10

Ytter/Innerstoff: Vanntett og pustende ShelterTX-membran

Vekt: 2187g m/trekk

Pakkvolum: D32, H32

T-Comfort: -30

T-Limit: Ikke oppgitt

Glidelås: ToveisYKK ¾ lengde

Størrelse/personengde: Kun en str. maks lengde 200 cm

Karakter: 4


Therm-a-Rest Polar Ranger

Therm-a-Rest Polar Ranger ⚄

Vurdering: Med sentrert hovedglidelås, glidelåsåpning til begge armene og klargjort for festeanordning til liggeunderlag, utvilsomt den mest innovative posen i testen. Behagelig mumiepassform med ekstra bredde til overkroppen.

Dunklaff på begge sider av glidelåsåpning isolerer og beskytter godt. Vi stusset først over fravær av justeringsmuligheter på varmekrave og hette, men i praksis var det befriendee å slippe. 

Den godt polstrede kraven folder seg naturlig rundt nakke skuldre og hals uten behov justering. Fluffy hette som former seg fint rundt hodet og kun lar seg snurpe igjen i åpningen.

Positivt praktisk med sentrert glidelås, blant annet når man sitter i posen. Genialt med glidelåsåpning til armene, som i tillegg til lufting åpner for å spise og drikke eller håndtere annet utstyr uten å måtte delvis gå ut av posen. Åpningene er svært godt beskyttet med doble kraftige dunklaffer.

Den sentrerte toveis glidelåsen kiler seg fast iblant da det er mye løst ytterstoff tilgjengelig i forbindelse med dun klaffen. Innerstoffet er behagelig men oppleves litt klamt mot huden.

En rekke hemper på undersiden av posen gjør posen klargjort for Therm-a-Rest sin løsning for feste av pose til liggeunderlag. (Tilbehør som kjøpes separat er ikke testet, men burde fulgt med i denne prisklassen).

Godt polstret duntåboks som gir ekstra komfort og isolasjon til kalde føtter. Varm og god, innovativ pose som holder deg varm ned mot -30. Hempe til oppheng. Lett å stappe, men tynt trekk. Stiv pris.

Info om soveposen

Leverandør: Varri AS

Kontakt: www.varri.no, tlf. 22 71 92 00

Produktnavn: Therm-a-Rest Polar Ranger

Pris: 9999,-

Dun: Gåsedun (hydrofob)

Dunspenst: 800FP US

Fyllvekt: 970 g

Fyllforhold: 90/10

Ytter/Innerstoff: 20D polyester. Taffeta/20D polyester ripstop med DWR-behandling

Størrelser: Reg/183 Long/198

Vekt: 1756 g m/trekk

Pakkvolum: D29, H32

T-Comfort: -20

T-Limit: -30

Glidelås: Sentrert toveis YKK. 3/4 lengde

Karakter: 5

Powered by Labrador CMS