Annonse

Fotostory || Villrein

Wild reindeer (Rangifer tarandus) males in December. Forollhogna National park. Norway.
Villreinen er urdyret. Det er utrolig hvor karrige forhold arten greier å overleve. Om vinteren utkonkurrerer simlene bukkene med sine gevirer, og da er det like greit å danne egne bukkeflokker.

De utrolige

Villreinen kan overleve de utroligste forhold. Men nå har urdyret nådd grensen av hva det kan tåle.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Den som har tilbrakt en dag på fjellet i snøstorm og fått kjenne naturkreftene på kroppen, kan ikke annet en å la seg imponere over reinens valg av leveområde. På slike dager glir bakke og himmel sammen til ett hvitt inferno med piskende iskalde snøkrystaller. Gjennom evolusjonen har reinen tilpasset seg dette ekstreme miljøet. Den varme pelsen har tre ganger så mange dekkhår per centimeter som andre hjortedyr. Og for å hindre at den taper varme når den puster ut, har den en effektiv varmeveksler i nesa.

Wild reindeer (Rangifer tarandus) male in December. Forollhogna National park. Norway.
Til tross for hustrige vinterdager, er det vanskelig å tro at reinen lengter tilbake til høysommer, da hud- og svelgbremsen gjør livet surt for reinen.

Den samlede summen

Det et tankekors at en art som kan overleve en istid, kommer til kort mot noe så «smått» som turgåere på fjelltur. Reinen kommer til kort mot en vei, mot ei ny hytte, mot et alpinanlegg. Nei, ikke mot hvert enkelt av disse forstyrrelsene, men mot den samlede summen av dem.

I ytterste konsekvens kan villreinen tape i kampen for maten, og for sykdommen.

Villreinen – urdyret. Nå lyser det både rødt og gult. Hva hvis den bukker under for godt – hvem kan tilgi menneskedyret?

Wild reindeer (Rangifer tarandus) males in December. Forollhogna National park. Norway.
På dager med kraftig uvær, trekker reinen ofte lavere ned i terrenget og lar seg rett og slett snø ned.
Powered by Labrador CMS