Annonse

Fiskertips

Slik tar du vår-ørreten

Når isen trekker seg tilbake og vannet varmes opp, våkner ørreten sakte til live. Men når er de i bettet, og hvor og hvordan skal du friste dem?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

I likhet med annen fisk, er ørreten vekselvarm. Det gjør at den er treig når vannet er kaldt, og mer aktiv og glupsk når vannet blir varmere. Høyest matinntak har den når vanntemperaturen er 14–15 grader.

Etter isløsning, vil vanntemperaturen ofte ligge på 3–4 grader, og ørreten går for det meste på sparebluss. Den kan likevel ha veldig markerte bettperioder, hvor den ukritisk kaster seg over insekter, frosk, mus og småfisk. Til og med flaggermus og andunger kan leve farlig.

En sulten vårørret lot seg lure, mens bakken fortsatt var delvis hvit.

Ta natta i bruk

Etter en lang vinter er det viktig for fisken å spise seg opp, men den vil ikke bruke energi på matsøk hele døgnet. Den foretrekker å sette inn det meste av innsatsen på tidspunkt og steder hvor den får høyest avkastning.

Fisken vil ofte ha lange perioder hvor den sparer krefter på dypet. Raidene innom grunnene er raske, og er du der når det skjer er sjansene gode. Men du kan også friste fisken på hvileplassen på dypere vann.

Ørreten er på denne tiden for det meste nattaktiv, og både tradisjonell harving med mark og flueharving med store stripefluer kan gi veldig gode fangster. Det er fortsatt mørkt om nettene, og fisken våger seg gjerne helt inn mot bredden for å finne mat.

Etter hvert som våren og sola gjør sitt, og vanntemperaturen stiger til 6–7 grader, blir også bettperiodene lengre. Ørreten beveger seg mer rundt, samtidig som den blir stadig mer aktiv på dagtid.

Finner du maten, finner du fisken

Nå vil den søke mot ansamlinger av mat, gjerne i form av de første insektklekkingene som kan starte på grunt vann. Soloppvarmede, sørvendte viker er derfor gode fiskesteplasser etter isløsning. Det samme er grunner hvor sola klarer å varme opp bunnen litt mer enn de dypere partiene rundt.

Aller best er kanskje elve- og bekkeos. Bekker kan være flere grader varmere enn vannet i innsjøen, hvis snøsmeltingen er over. Det strømmende vannet leder rett og slett maten til fisken, i tillegg vil den høyere temperaturen i innoset bidra til høyere aktivitet hos byttedyrene.

Store munnfuller

Ørreten er opportunistisk, og spiser gjerne småfisk, selv om småfisk ellers ikke er en viktig del av kosten. Småfisken tiltrekkes ofte av det samme som ørreten – tilgang på mat. Relativt små klekkinger av fjærmygg på grunt vann kan tiltrekke småfisk, som igjen er gode munnfuller for en litt større ørret.

Da kan slukfiskeren gjøre reint bord, og få sjansen på noen av de største ørretene i vannet. Fluefiskere kan selvfølgelig få samme resultat ved å bruke fiskeimitasjoner, såkalte streamere.

Du trenger ikke så mange sluker. Fra venstre, Sølvkroken Aura Lillauren R/BL/D 12 g, Strike Pro Astro Vibe 9,6 g Kobber Rød (C422E), Blue Fox Vibrax UV 6 g OBYU, Daiwa Duckfin Shad 6,5 cm m/Mustad Jigghode og Rapala Scatter Rap Countdown 7cm GFR.

Fluer til vårfisket

De første insektene som viser seg, er som regel fjærmygg, steinfluer og store øyestikker- eller libellelarver. Men ikke glem store flytende stripefluer i mørket, ei heller en saftig streamer.

Når fjærmyggen står tett på vannet, finner ørreten ofte veien til matfatet. Fisket kan være frustrerende, selv om det sjelden står på antall insekter og vak.

Det kan være over 100.000 fjærmygglarver pr kvadratmeter under optimale forhold, så selv om de er små, er de viktige for fisken. Utfordringen for fluefiskeren er at de er små og tallrike, noe som gjør at din flue får konkurranse av mye ekte vare når fisken beiter på fjærmygg, derfor er utholdenhet, forsiktig presentasjon og tro på egen flue viktigere enn hyppige fluebytter.

Enkle fluer

Både hoppemøll og CDC-Mock palmer har faktisk bare to materialer i tillegg til kroken. Bindetråd og cdc-fjær er det eneste som trengs. Bruk gjerne bindetråd i klare farger, for å få gode kontraster på flua. CDC-Mock palmer likner egentlig mest på en klassisk dott med navlelo og fisker klart best når det er litt krusning på vannet. Er det blankt, prøv hoppemøll.

Må man til med en streamer, er favorittene fluer med få og myke materialer, som gir god bevegelse og liv med både rolige og raske inntrekk. Uvektet til grunne områder, kulehode til litt dypere vann.

CDC Mockpalmer

Ser ut som en klyse med insekter eller en flytende dott med navlelo. Mockpalmer appellerer mer til ørreten enn til detaljorienterte fluebindere, men når alt kommer til alt, er ørreten den viktigste dommeren.

Streamere: Du behøver ikke gjøre det mer komplisert enn dette, for å fange vårens første ørreter. Det viktigste er at du klarer å kaste flua med ørretstanga. Det er også viktig at flua ikke hekter vingen i krokbøyen. Bruk gjerne samme mønster, med og uten fortynging.
Fjærmyggen er kanskje liten og unnselig, men fordi den kan opptre i veldig store antall er den allikevel veldig viktig for fisken.



Slik binder du Mockpalmer:

Trinn 1:

Fest bindetråden og surr et jevnt smukt lag med tråd på hele krokskaftet. Det er viktig å surre seg helt bak til krokbøyen med tråden. Nå kommer fluas eneste c-moment, for nå må du splitte tråden. Det krever litt trening, men ikke gi opp. Med denne teknikken lager du fluer som blir langt mer solide.

Trinn 2:

Bruk en nål, eller spissen på en saks til å splitte bindetråden. Dette kan være litt tuklete og det er derfor svært viktig å huske på ikke slippe tråden nå for da må du splitte på nytt igjen. Nå må du nemlig gjøre to ting på en gang, du må rive fibre av fra CDC fjæra og holde splitten i tråden åpen.

Trinn 3:

Hold cdc fjæra i tuppen og stryk fibrene bakover så de står 90 grader ut fra stammen. Riv så av fibrene på en side av fjæra fra tuppen og nedover.

Hvis du ser godt etter så ser du at fibrene da får en krok i enden, det er denne kroken vi helst skal få plassert inn i splitten på bindetråden.

Trinn 4:

Legg inn cdc fibrene i bindetråden. Hold fast i tråden rett under fibrene og spinn trådholdern rundt. Det er litt vanskelig å angi antall rotasjoner, jeg bare knipser til trådholderen så den roterer styggfort.

Det viktigste trikset nå er å slippe opp grepet rundt tråden forsiktig, tråden vil nå spinne fast fibrene og gi en langt mer solid cdc bust enn du klarer å få til hvis du bare kjørver hele fjæra rundt koken.

Trinn 5:

Surr cdc busten frem på kroken, viktig å stryke fibrene bakover for hvert tørn da unngår du å binde ned mange av fibrene og du får en jevnere og finere flue.

Trinn 6:

Surr et søtt lite hode og avslutt med halvstikk.

Slik binder du hoppemøll:

Dette er en variant av en flue med det flotte navnet hoppemøll opprinnelig fra bindestikka til den mest kreative fluefiskeren som noen sinne har satt sine ben i en vadmelsbukse, Staffan Lindstrøm.

Enkel og effektiv tørrflue for myggfiske på blankt vann. Ikke like god flyteevne som mockplamer så den synker hvis det er krusning på vannet.

Trinn1:

Surr bidetråd fra krokøye til krokbøy og tilbake igjen.

Trinn 2:

Riv av en bunt med cdc fibre i ønsket farge. Bind inn fibrene med to løse tørn og juster til ønsket vinge lengde før du fester med 3-4 stramme tørn med bindetråden.

Trinn 3:

Spre ut enden av fibrene på hver side av kroken, disse vil nå se ut som beina på en ekte flue og vil bidra til flyteevnen. Surr bindetrånden i 8-talls-surringer rundt fibrene slik at de blir stående ut til hver side.

Trinn 4:

Surr et søtt lite hode og avslutt med halvstikk. Flua er nå ferdig.

Fem sluktyper og en mark

Med disse tipsene kan du helgardere under nesten alle forhold over hele landet. Suksess med sluk i det kalde vårvannet handler om å få kunstagnene til å gå sakte og forlokkende – uten å synke.

Skjesluker – Sølvkroken Aura Lillauren R/BL/D 12 gDet finnes to typer skjesluker. Runde attraksjoner, og avlange fiskeimitasjoner. Lillauren havner midt imellom, og lever godt med det. Fargen fungerer hele året, hemmeligheten er å få sluken til å «gynge» fram og tilbake, uten å spinne.

Spinnstoppene er viktige. Du klarer å holde deg på ønsket fiskedyp, og det lokker fisken til å ta.

Blade-sluker

Strike Pro Astro Vibe 9,6 g Kobber Rød (C422E)Strike Pros Cyber Vibe og Astro Vibe fra Seeberg er de mest brukte. De kaster langt, synker fort, og holder dypet sitt mens de vibrerer frenetisk. De kan gå litt fort på grunt vann, siden de hele tiden jager mot bunnen. Gode i elver og dype høler i nærheten av inn- og utos.

Spinnere

Blue Fox Vibrax UV 6 g OBYUUtvalget av spinnere er enormt, og er du erfaren, kan du også eksperimentere med forskjellige varianter. Spinnere er ofte bra i grumsete vann, i skumringen eller på fisk som skal forsvare en god standplass i inn- eller utos.

Når ingenting ser ut å fungere – prøv en spinner med lav egenvekt og god roteringseffekt på spinnerbladet. Vibrax, som lager lyd, har middels høy egenvekt og spinner godt.

Softbait fiskeimitasjon

Daiwa Duckfin Shad 6,5 cm m/Mustad JigghodeI vann med hvitfisk og krøkle, vil en Duckfin fra Daiwa i fargen Kibinag være et utmerket valg. Ypperlig til fiske midt i vannet og ned mot bunnen. Her kan du lese mer om hvordan du tar ørret på softbait.

Synkende og svevende wobblere

Rapala Scatter Rap Countdown 7cm GFR

Spesielt effektive på fiskespisende ørret. De bør være saktesynkende eller svevende. Disse vil nærmest stå stille i vannet under spinnstopp, og gir dermed ørreten tid til å ta. Scatter Rap Countdown har et frenetisk svømmemønster som trigger treig ørret. Tell deg ned til ønsket fiskedyp, og fisk fra to til sju meter. Fargen er den legendariske GFR og lengden er 7cm. Usikker på hvilke kastewobblere som virker?

Mark og søkke

Mark og søkke er en trygg og effektiv vårteknikk under alle værforhold. La den gjerne stå på litt dypere vann, mens du fisker aktivt med sluk. En flytemark er ofte veien til suksess. Du bør også prøve harving.

Powered by Labrador CMS