Flueskolen
Slik binder du en fulldresset McIntyre
Flua har elementer av både mixed wing og whole feather wing, som er to forskjellige måter å binde fulldressede laksefluer på.
Denne artikkelen er over fem år gammel.
Helt fra jeg startet å binde klassiske laksefluer har McIntyre fascinert meg. McIntyre er beskrevet i boken til John James Hardy, og han er også regnet som opphavsmannen til denne flua.
1. Legg tvunnet silkegut i varmt vann slik at det blir mykt, bind den så inn dobbelt som øye på kroken. Øyet skal være ca. 2 – 3 mm stort og guten bindes et godt stykke inn på kroken dersom fluen skal fiskes med. Bind inn tag av oval sølvtinsel og gul silke. Deretter bindes halen inn. Bruk en liten halefjær i nøyaktig rett lengde, eller spissen på en større fjær. Det er kun fjærene midt på hodet til gullfasanen som er brukbare til klassiske laksefluer. Fjæra kan formes med en opp varmet nål for å få rett fasong (i vann vil den imidlertid gå tilbake til formen den hadde).
2. Bind inn en veiling av indian crow. Ha så en liten dråpe lynlim eller lakk over inn bindingen før du surrer en butt av svart strutseherl.
3. Fest inn bred oval sølvtinsel eller lace, som er tre runde sølvtinsel tvunnet sammen. Sistnevnte synes jeg gir en fin effekt på større fluer. Denne skal senere brukes som ribbing. Surr bindetråden framover 1/5 av kroppens lengde, og fest inn orange silke som surres bak til butten og fram igjen.
4. Fest inn et magenta farget hackle i spissen (fjær med tette fibre kan gjerne strippes på ene siden), dubb kroppen i henholdsvis like deler rød, orange, rød og blå selull.
5-6. Surr ribbingen i fem tørn og følg etter med hackelet som skal ligge rett bak hvert tørn av ribbing. Surr to – tre tørn med blått hackle til fronthackle, og deretter et lang fibret svart hegrehackle over der igjen.
7. Fest inn to lange jungelcockfjær rygg mot rygg. Disse skal nå litt forbi kroken. Legg en dråpe lynlim over innfestingen slik at de ikke vrir seg senere.
8. Fest inn to tippetfjær rygg mot rygg. De bindes inn slik at de overlapper jungel cockfjærene. Innbindingen bør være rett oppå innbindingen til jungelcockfjærene, ellers vil det være lett for at de vrir seg. Det er viktig å bruke to fjær som er helt symmetriske og har samme spenn.
9. Hovedvingen strykes sammen av fibre fra rød, gul og blå kalkun, påfugl vingefjær, kori bustard og gullfasan hale. Litt kunstnerisk frihet tillates i rekkefølgen av disse. Form vingen i bakkant før innbinding og bind den inn slik at den ligger rett over jungelcockfjærene.
10. Bind inn blue chatterer til kinn og bronse mallard til tak over vingen.
11. Fest inn en topping over vingen. Denne skal akkurat møte halen, eventuelt gå til enden av vingen om man har en lavere og lengre hale som er den egentlige hardystilen. Fest inn et fiber av blårød ara som horn på hver side av vingen.
12. Klipp bort resterende materialer, form hodet og avslutt med noen lag lakk.