Annonse
Den deilige lyden av din egen eller andres fiskestang som brekker under skoa er noe du ikke glemmer ...

Guide

13 måter å brekke stanga på

Det å brekke ei stang er ingen heksekunst, og er noe alle kan få til. Her er våre beste tips. De er godt gjennomtestet, og fungerer på alle typer fiskestenger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

De fleste som har fisket en stund har brukket ei stang. Eller to. Er det ikke en fot eller en bildør som er skyldig, så er det noe annet. Men noen fiskere har en nærmest medfødt evne til å knekke stenger.

I butikken hevder de ofte sin uskyld, men disse spesielle evnene pleier å avta proporsjonalt med lommebokas tykkelse. Leverandørene har nemlig strammet inn på kravene det siste tiåret. Tidligere kunne du nærmest få nye deler i gave for å beholde deg som kunde.

Stangklinger er som sportsbiler: De er de raskeste, dyreste og letteste som går fortest i knas. Det handler om de typisk lette og spenstige stengene, ja, slike vi alle har lyst på. Disse har sprø grafitt i seg og tåler ikke å bli klemt eller få slag.

Ferrari eller Land Cruiser?

Også i den billigste klassen er det likhet mellom biler og stenger. Vi skal ikke nevne merker. Uansett er komposittstenger bygget som en sponplate – bare i rørformat. Disse inneholder et bindemiddel og en røys av korte grafitt- og glassfiberdeler. De er ikke særlig spenstige, og tåler oftest svært lite.

Når det gjelder framkomstmiddel, så kan du jo satse på en Land Cruiser. Men finnes det et stangmateriale som ikke ryker?

Tja, da måtte det blitt en med høyest mulig innhold av glassfiber og lim.


Slik brekker du stanga – en guide:

Selv om du ikke har en medfødt evne til å brekke stenger, er det fullt mulig å bli ganske god. Her er oppskriften.

1. Hakk i klingen:

Dette er vårt beste tips. Får du ett hakk i klingen, reduseres stangas styrke betraktelig. Flere av punktene under vil kunne gi slike hakk. Særlig en toppdel vil leve farlig etter dette.

2. Brudd i dører:

Dette er også en vinner. Dører åpnes og lukkes, stenger som forflytter seg under kjøring, eller blir glemt bort i noen sekunder. Lyden av stanga som ryker, er uforglemmelig.

3. Feil oppspenning er hovedårsaken til stangbrudd. Å velge strategi som på bildet er et godt utgangspunkt for å lykkes i stangbrekk. Har du hakk i klingen fra før, ligger du enda bedre an.

3. Feil oppspenning:

Ei ny fiskestang tåler kraftig oppspenning. Blir den derimot spent opp feil, hvor bøyen kommer i toppen og midtpartiet, tåler den langt mindre, spesielt om det er hakk i klingen fra før. Dette er en gjenganger.

4. Å dra snøret ut gjennom ringene:

Har du prøvd å dra ut snøret på stanga med hard brems på snella? Det kan være for å dra ut en sluk eller et fluesnøre raskt. Stangtoppen kan da få en litt for krapp bøy, og brekke rett av. Her ligger teleskop-stenger tynt an, da de gjerne har få ringer.

5. Ledd som ikke henger sammen:

Når ei stang brekker i bunndelen eller nær et stangledd, er det oftest fordi klingen ikke satt godt nok fast. Den innvendige delen presses da i veggen på den ytre delen, og brekker. Klinger skal vris på plass – ikke dyttes rett inn.

6. Fallende stang:

Det er tusen ting som kan få ei oppreist stang til å falle ned – med hakk i klingen som resultat. Her kan du få god hjelp av barn, hunder og sterk vind.

Den som la fra seg stanga på bakken, er alltid den skyldige.

7. Stang på bakken:

Hvis du har tråkket på noen andres eller egen stang tidligere, vet du hvor herlig lyden er. For ordens skyld: Den som la fra seg stanga på bakken, er alltid den skyldige.

8. Stangledd i lås:

Når stangledd setter seg fast, kan en blanding av list og makt få dem fra hverandre igjen. For å være sikker på brudd, satser du alt på rå makt. (Hvis du derimot ønsker å beholde stanga litt til: Bygg opp med gaffa på hver del, få med deg en medhjelper, vri og dra.)

9. Sluk eller flue i klingen:

Noen ganger kan du ha flaks, slik at stangtoppen brekker nesten helt av seg selv. Dette gjelder først og fremst fluefiskerne, men både sluk- og markfiskerne har sett stangtopper brekke grunnet dårlige kast. Det som skjer, er at kroken kommer susende, og treffer stangklingen med god kraft.

10. Fall med stang: Under en landing av en sjøørret, faller fiskeren. Mannen er reddet, det samme er stanga. Seinere på dagen brekker stanga i bunndelen ...

10. Fall med eller på stang:

Har du ikke lykkes med å brekke stanga ennå: prøv med et fall. Det er ikke spesielt vanskelig. Vi kan anbefale stein, ur, glatte svaberg eller sandbanker som suger støvlene fast.

11. Busker og kratt:

En annen variant er transport av stenger i tett skog. Da kan det hende at en kvist kommer inn mellom ringene og snøret. Lat som du ikke ser det, og fortsett å gå. Alternativt kan du prøve å røske løs stanga med rå makt.

12. Reisefeber:

Skal du på langtur? Prøv å legge flerdelte stenger i kofferten eller ryggsekken. For å spare plass kan du også å stappe to eller tre stenger ned i en tube. Når stanga er i press vil dens egne ringer lage hakk som kan være til god hjelp på veien videre...

13. Stram snellebrems:

Dette kan også gi flere gode muligheter for brudd. Hvis du har storfisk på kroken/ setter deg fast i bunnen fra båt/ hekter sluken i bakslengen: Sørg for å ha brem- sen skikkelig hard. Da kan du lykkes med å brekke stanga før du vet ordet av det.

Hvem dekker skaden?

Stangbrudd skyldes feil bruk og uhell i 99 prosent av tilfellene.

De fleste som har fisket en stund, har brukket ei stang eller to. Er det ikke en fot eller en bildør som er skyldig, så er det noe annet. Og ikke sjelden stormer den ulykkelige eieren til butikken og ønsker ny stang på garantien. Hvis han møter en erfaren fisker bak disken, ligger han tynt an. Oddsen for rekla- masjon er nemlig dårlige: Antallet reelle reklamasjoner ligger trolig under fattige én prosent.

Ifølge Ola Uggen, produktansvarlig hos Seeberg AS, skjer over 80 prosent av alle stangbrudd på de ytterste 20-30 centi- meterne. Uggen mener det sjeldent er produksjonsfeil som er årsaken til brudd, fordi produsentene da ville ha sett likhets- trekk. Det som går igjen, er uhell og feil bruk.

Livstidsgaranti

Normal reklamasjonsrett på fiskestenger i Norge er to år. Noen produsenter har lengre garanti, og noen opptrer med forskjellige ordninger for livstidsgaranti. Den beste er «No questions asked» som er vanlig hos noen fluestangprodusenter. Husk kvittering.

Noen leverandører gir deg ny stang, eller tilbud om å kjøpe helt ny stang eller stangdel til redusert pris, basert på butik- kens vurdering. Andre krever bilder av hele eller deler av stanga tilsendt for vurdering.

Powered by Labrador CMS