Når kvelden siger på i nordmarksvannene er det harvetid. Gode harveplasser er gjerne der hvor det er kort vei fra dypt til grunt vann. Der, i skjul av mørket, kan storfisken komme på kastehold.

Markens gjerninger

Når mørket senker seg vår og høst er det harvetid. Denne urgamle fiskemetoden har på ingen måte gått ut på dato, og fanger fortsatt mye og stor fisk. Gjør deg klar for nattlige eventyr.
27. april 2020

Ute i mørket striper en stor marktugge bortover vannflata. Den fiskes rykkvis og høres godt der den skjener bortover. Så smeller det. Som i én bevegelse senkes stanga, mens bøylen slås over.

Løssnøret løper ut fra den åpne haspelsnella. Kjenner fisken motstand er det kjørt. 10 sekunder seinere heves stanga bestemt, men i den andre enden er det bare halvt avspist duggmark som gir motstand.


Harvetips:

  • Lange myke stenger er best, men bruk det du har. Mang en stor ørret har tatt på vanlig lettspinnutstyr. Med korte stenger må du være raskere med å senke stanga og gi fisken løssnøre.
  • Snella bør være åpen haspel, så du kjapt kan gi løssnøre.
  • Hodelykt er helt nødvendig, men bruk den minst mulig. Nattsynet blir ødelagt etter få sekunder, og trenger en halvtime på å komme tilbake. I tillegg kan fisken bli skremt av uvettig lysbruk.
  • Må du sette på mer mark går du et stykke unna fiske- plassen før du skrur på lyset. Rødfilter på lykta kan beskytte nattsynet.
  • Svein foretrekker en stor håv for å håve fisken raskt. Unngå alltid unødige forstyrrelser. En stor håv er også enklere å treffe med i mørket. I tillegg kan en av de større ørretene bestemme seg for å ta marken. Lykta brukes kun på større ørret. Bruk helst mørke klær da ørreten har godt nattsyn og ser kontraster svært godt.

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Fiske

Fiskertips:

Steinbit, en grådig og sårbar lekkerbisken

Gråsteinbiten er en fascinerende og brutal fisk, som mange drømmer om å få på både krok og tallerken. Sportsfiskerne er blitt stadig flinkere til å fange den, samtidig bør beskatningen skje med varsomhet. Vi viser deg hvor og hvordan.
Syltefjordelva på Varangerhalvøya:

Sommerens heteste laksefiskedestinasjon

Syltefjordelva seiler opp som het kandidat til sommerens langtur. Den grunne elva er perfekt for deg som foretrekker fiske med enhåndsstang og små fluer …

Fire laks på fire timer

– Vanvittig! jubler Bent Johnny Bäckström fra Sogndal etter å ha kanonåpnet årets laksesesong i vakre Eidselva i Nordfjord.

På forsiden nå