Annonse
Disse slukene har skapt rabalder både under og over vannfilmen, og et rikholdig utvalg har omsider nådd Skandinavia.

Fiskertips

Sluker med gode «vibber»

Ofte trenger man et ess i ermet. Rydder du plass i slukboksen til vibrasjonsslukene vi her presenterer, har du et godt utgangspunkt for suksess – selv på trege dager.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Moderne abborfiske er i vinden, og her vil vibrasjonsslukene garantert vinne stadig større innpass i tiden framover.

Slukene vi her tar for oss, byr på både kaos og attraksjon, noe som ofte kan være vel så effektivt som imitasjon. Det handler naturligvis om at «bråkete» sluktyper i sterke farger oppdages av langt flere fisk per kast, dermed øker også sjansen for at noen lar seg trigge til hogg.

Vibrasjonssluker påvirker fisken, enten den vil eller ei. I motsetning til en imitasjon, som i større grad er ment å vekke appetitten, vil en mer kaotisk vibrasjonssluk framkalle instinktive hogg, enten fiskens formål er å sjekke, utrydde eller utestenge en irriterende inntrenger. Det faktum at store fisker besitter de beste plassene, og er villige til å kjempe for dem, gjør at mange også får stor fisk på de fargerike vibrasjonsslukene.

Sluker som dette lager mye leven og beveger seg heftig under vann. De angripes ofte hardt og brutalt. Her har en storabbor slukt en Rapala Rippin Rap, en såkalt Lippless Crankbait-variant.

Gamle travere i nye drakter

I deler av verden har våre to sluktyper vært på markedet helt siden 60–70 tallet. Vi snakker altså om gamle travere i nye drakter. Det som skiller dem fra hverandre, er konstruksjon og materialvalg. Selv om presentasjonsform og svømmebevegelser er tilnærmet like, har det som mange kaller Vibe lures, blitt fordelt i to underkategorier. Varianten med metallplater blir ofte kalt Blade lures (eller Blade Baits), mens plastslukene gjerne kalles Lipless Crankbaits.

Slik fisker du dem

Metallutgavene har nesten ikke luftmotstand, og kaster langt. De synker fort og klarer å fiske svært dypt og rimelig raskt, uten å miste dybden. Plastvariantene er bygd opp som vanlige Crankbaits, altså stutt-tjukke wobblere, men da uten hake og med festet flyttet til ryggen. Disse fiskes rolig til middels hurtig. De hule kroppene er fylt med raslekuler, og lager mye lyd og virak under vann.

Akkurat som med spinnere, har hver sluk sin optimale hastighet. Prøv deg fram til du ser stangtuppen vibrerer. Av og til kan stanga løftes for litt variasjon i hastighet, glem heller ikke hyppige spinnstopp. Begge slukene fisker godt på de fleste dybder, og de gir seg godt til kjenne, enten du fisker i brusende elvepartier, i dønninger rundt skjær eller i grumsete vann. Det knapt noen her hjemme har fått med seg, er at slukene også egner seg svært godt på isen og under vertikalfiske fra båt. De største utgavene er tiltenkt havfiske, og fungerer nesten som balansepilker.

Sluker som dette lager mye leven og beveger seg heftig under vann. De angripes ofte hardt og brutalt. Her har en storabbor slukt en Rapala Rippin Rap, en såkalt Lippless Crankbait-variant.

Vibrasjon til abboren

Moderne abborfiske er i vinden, og her vil vibrasjonsslukene garantert vinne stadig større innpass i tiden framover. Abboren er i utgangspunktet grådig og nysgjerrig, men blir lett påvirket av ytre omstendigheter. Mange opplever at særlig de store fiskene nøler med å ta, da kan høylytte og overraskende attraksjoner som dette gjøre en viktig forskjell.

Ofte står abboren pelagisk og dypt, og mange sliter med å nå dem og få presente agnet skikkelig. Med vibrasjonsslukene blir dette langt enklere.

Det er ikke sjeldent at man hører om eventyrlig ørretfiske på Storsjøen. Vibrasjonsslukene kan være nøkkelen til suksess når fisken står dypt. Her en storørret som tok en Lipless Crankbait fra Rapala.

Det startet med ørretfiske

Selv om mange ser på dette som et typisk amerikansk predatoragn, er det innen ørretfiske de er blitt mest populære i Norge. Først ut var trolig kultsluken Cicada. Den lille bladsluken overrasket mange med sine voldsomme bevegelser og tidvis ekstreme ørretfangster i fjellheimen. Strike Pro Cyber Vibe tok stafettpinnen videre. Den ble faktisk ble enda mer populær, og er fortsatt i salg. Nå fisker tusenvis av nordmenn med slike, og det blir stadig flere av oss.

Nylig har også Lipless Crankbait av typen Rapala Rippin Rap og andre blitt populære. Spesielt på store ørretvann, hvor fisken står dypt, har de bråkete kreasjonene blitt et go-to-agn for å lokke ørret som sturer i dyp ned mot 30 meter, og som tidligere var «forbeholdt» trollingfiskere. Trolig har vi kun sett starten på en ny fiskeform etter ørret med disse slukene.

I USA har slukene blitt vanlig til isfiske. På alle testturene undertegnete hadde på isen i vinter, ga vibrasjonssluker fisk. Her ble det sågar en abbor-dublé!

Alt predatorfiske

Vi kan ikke ramse opp alle fiskeslagene disse slukene fanger, for det er stort sett all fisk som spiser småfisk. Slukene kan heller betraktes som et godt supplement til alt du ellers fisker med – eller omvendt. Får du fisk på det du serverer, så fortsett! På dager hvor predatorene ikke vil ta, har du imidlertid et ess i ermet med disse slukene.

Gode på isen

Til manges overraskelse er disse agnene også svært populære på isfiske over hele verden, men ikke i Norge. Basert på egne og andres erfaringer her hjemme, er det pussig at de har gått de fleste norske isfiskere hus forbi. Spesielt har de vist seg gode på dypt vann, og etter jagende fisk i stim. Min villeste opplevelse var da to abbor hogg til samtidig på en Berkley Powerblade, en på hver treble!

Ikke glem sjø- og dorgefiske

Mange opplever det utfordrende å fiske kontrollert på ønsket dybde. Altfor ofte dras sluken rett ut av den gode sonen, og opp mot vannfilmen – oftest uten at man tenker på det. Fisker jeg sammen med noen som sliter med å få fisk, ber jeg dem gjerne prøve en vibrasjonssluk, og samtidig passe seg for bunnapp. Det gir som regel god effekt. De fisker dypt, og så lenge stangtuppen vibrerer heftig, gjøres alt riktig.

Det samme kan man si om dorging. Mange dorger slavisk med høytgående wobblere, spinnere som surrer snøret eller skjesluker. Om fangsten uteblir, kan en Lipless Crankbait være løsningen. Er det virkelig dypt, prøv en Blade Bait.

De tre variantene

Fra

1. Blade Baits

Dette er den enkle, rimelige og robuste. De er rimelige å produsere, og er ofte langt billigere enn Lipless Crankbait og hybride varianter. De finnes i flere utførelser, hvor lengde og form skiller dem fra hverandre. Usedvanlig gode til ørret, røye og abbor i fjellheimen og i strie elver.

Fra

3. Lipless Crankbait

Wobblere av denne typen har lenge vært populære i bassmiljøet i USA. I Norge var det mange som fikk Rapalas Rattlin Rap som favoritt, før den forsvant fra butikkhyllene i mange år. Nå er den tilbake, sammen med en rekke andre “bråkemakere”. Supre allroundere til det meste.

Fra

2. Hybrider

Det finnes også mange vibrasjonssluker som er vanskelig å plassere i de to øvrige kategoriene, derfor tar vi med en hybridseksjon. Her kombineres materialene, slik at man får en hybrid av de to, mens prinsippet, altså svømmebevegelser og vibrasjonsnivå, forblir uforandret. I Norge er Strike Pros Astro Vibe et godt eksempel. Cyber Vibe er originalen, plastrommet med raslekuler på midten har gjort det til en svært effektiv hybrid, med det beste fra begge verdener.

Powered by Labrador CMS