Annonse

Guide || Isfiske

De nye isfiskestengene

I generasjoner har vi brukt små pilkestikker på isen. Nå er det fiskestenger i miniformat som er gjelder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Isfisket har endret seg betydelig det siste tiåret, spesielt på utstyrssiden. Bruk av batteridrevne isbor, ekkolodd, isfisketelt og fiske med flere stenger agnet med hel agnfisk har økt, samtidig som korte fiskestenger har gjort sin entré.

Foretrekker du det tradisjonelle fisket, med ståsnører til matauke eller mengdefiske etter småfallen og bitevillige fisk, vil du ha større glede av de nye isfiskestengene, spesielt når storfisken skal berges. Ministengene, i kombinasjon med sneller, er overlegne de tradisjonelle, små stikkene på de fleste områder.

Fem stangkategorier

Lengde, aksjon, stivhet og evnen til å kjøre fisk, er langt viktigere enn hvilken snelletype du velger. Stengene kan, litt overordnet, deles i fem kategorier:

Utstyrskassa til dagens isfiskere: Maggotboksen har fått avløsning av gummijigger, balansepilker og vibrasjonssluker. Samtlige agn fiskes best med en god stang.

1. Rimelig og robust

Som et alternativ til rimelige plaststikker, anbefaler vi at du kjøper en passende og rimelig allroundstang. De er billige (100-300 kroner) har høyt innhold av glassfiber og er holdbare.

2. Fintfølende stenger

Kampen om de proffe fiskernes gunst handler om supersensitive stenger med nappindikatorer, som enten er innebygd eller festet på stikken.

3. Stenger for statisk fiske

Når du skal fiske med agn, med stengene liggende på isen eller hvilende i et stangstativ, er det få krav til stanga. De har høyt innhold av glassfiber, få og store ringer, og enkle snellefester. Lengde, aksjon og pris varierer, og de fleste opererer med to til fire like stenger, samt identiske sneller.

4. Allroundere til ferskvann

Dette er hovedkategorien hvor de fleste stenger hører hjemme. Mange vil ha mer enn én stang, for å gjøre raske bytter. Alt fra abborpimpel, røyeblink, softbaits, vibrasjonsagn og balansepilker er en drøm å håndtere med disse stengene, som sammen med ei solid snelle er god og trygg å kjøre fisk på.

5. Stenger på sjøisen

Sjøfisket på isen er litt som å stå i en båt på flatt hav. Mange bruker derfor båtfiskestanga på sjøisen, noe som fungerer utmerket. Fisker du mye: kjøp en rimelig og kort stang på 3–5 fot. De er bedre å fiske med og ikke minst enklere å transportere.

Slik velger du riktig snelle til isfiske

Snella er underordnet valget av stang og snøre. Mange har imidlertid fått sansen for de nye inlinesnellene, som kommer i ulike varianter.

I front: multiplikator (t.v) og haspel. Bak: centerpin (t.v) og inline.

Multiplikator

Multiplikatorsneller er topp på isen. De kan brukes til alt. At de kan frikobles helt er også et stort fortrinn ved vertikalt isfiske. Det finnes minimultiplikatorer av simpleste sort til isfisket, disse er helt ok til det letteste fiske.

Inline

Denne snelletypen er utviklet kun for isfiske og er blitt svært populær. Snellene har grei utveksling, frikoblingsknapp/spak og middels god brems. Inline betyr at snøret går ut under snella, ligger tett på klingen og gir god balanse i stanga. Snel- lene er gode allroundere, spesielt på alt lett- og lirkefiske.

Haspel

Små haspelsneller er perfekt til isfiske. Snellestørrelsen avhenger av hvilken art du er ute etter, men de fleste bruker UL-sneller og opp til størrelse 2500. Til tyngre fiske går du for ei større snelle. Til agnfisket er baitrunnerfunksjon en god egenskap.

Fluesneller

Fluesneller fungerer fint, men til isfiske er centerpinsneller enklest å bruke. Rimelig og stabilt, men ikke best.

Fem populære kombinasjoner

Det ultralette fisket

Denne svært føyelige stanga fra 13 Fishing har gjennom to sesonger overbevist oss om at mormyshkafisket og annet superlett fiske ikke trenger pilkestikker for å være effektivt. UL-snellen Shimano Nasci 500 med 0,08 mm Berkley Nanobraid er en fin kombinasjon.

Rimelig og robust

Denne robuste og «flatpressede» stangakomboen fra Rapala gir mye valuta for pengene. Stanga er god til det meste, og med den medfølgende snella i settet er dette en rimelig og god allroundkombinasjon.

Allrounder flatstick med inlinesnelle

13 Fishings toppmodell, Arc Angel, er det moderne isfiskets Rolls-Royce. Få sneller får æren av å stroppes fast til denne dyre flatsticken, og det mest opplagte er derfor Black Betty Freefall. Sistnevnte er rigget med Sufix 832 multimeter 0,13 mm, og kan frikobles ved å dra i «Freefall» spaken.

Allrounder stang med multiplikator

Abus Volatile Ice, her utstyrt med en Okuma Raw lavprofilsnelle, representerer det mange mener er den beste allroundkombinasjonen på isen. Stanga er svært sensitiv og har et behagelig pistolgrep. Snella er lavprofil med høy utveksling og tommelknapp for frikobling. Med 100 meter 0,12 mm Fireline Classic, lander du det meste som måtte bite på!

Meitestang

Den rimelige allroundstanga Yellow Predator fra Kinetic fungerer til lett pilkfiske på sjøen, eller som meitestang for storørret, gjedde og sjøfiske. Massiv glassfiber og kraftige ringer gir ei stang som tåler alt. Snella er en robust Daiwa Saltist 20H fylt med fletteline.


Powered by Labrador CMS