Annonse
Storrøye som vaker tett er ikke hverdagslig. Men er du på rett sted til rett tid er halve jobben gjort med å fange den.

Røye på flue

En fisk å dø for

Noen drømmer om storlaksen og andre om kveita. Men blant tørrfluefiskere og andre selvplagere har røya en helt unik status.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Å steike sa …! Jeg sier det høyt, selv om det er ikke folk i nærheten. Det som plutselig har fått meg til å snakke med meg selv, midt inne på vidda, er synet av to hvite striper over den lyse bunnen.
Hadde jeg ikke visst bedre kunne jeg lett gått forbi standplassen, men jeg har vært her før og vet hvor jeg skal se etter dem. Nå sitter jeg krokbøyd bak et vierkratt og kan studere en kraftig bygd Salvelinus alpinus som slapper av. Med ett blir jeg veldig svimmel, glemmer nesten at fjellstøvlene har samme fuktighetsinnhold som den enorme myra jeg har passert på vei hit, og at jeg ikke har spist på seks timer.

Du kan kjøpe deg en stor vill ørret eller ti. Det er bare å sette av nok penger til en tur til Kola. Men du kan ikke kjøpe deg en stor og vill skandinavisk fjellrøye på flue.

Stanga blir i sekken. Kroppen krever sitt nå. Jeg vasser over elva uten å ta av meg de blaute fjellstøvlene og finner leirplassen fra året før. Setter opp teltet. Vrenger av meg de våte klærne og ruller meg inn i soveposen. Det siste jeg gjør før jeg sovner er å legge vadere og fiskeutstyr klart til neste dag.

To kilo muskler i ti graders vann. Når det er så kaldt er gjenutsetting av røye som regel problemfritt. Når det blir så varmt i vannet at fisken blir daff, bør man unngå å fiske på fisk man har tenkt å sette ut igjen.

Kilometerbonus

Røya er den vakreste laksefisken vi har. Den har i tillegg ganske sære krav til leveområder, som gjør at vi ofte må langt nord, høyt til fjells, eller begge deler for å finne den.

Og merk. Røyedrømmen handler ikke om å fange en blyantrøye i et overbefolkede kraftmagasin i Sør-Norge.

Drømmen handler om en fisk som kilo for kilo slår en laks i eksplosivitet og styrke, og en ørret i lunefullhet. Og som knuser all konkurranse som omhandler det ytre. Du kan kjøpe deg en stor vill ørret eller ti. Det er bare å sette av nok penger til en tur til Kola. Men du kan ikke kjøpe deg en stor og vill skandinavisk fjellrøye på flue.

Derfor har jeg allerede glemt halvannen mil i myrlendt terreng i styrtregn, at jeg kun har med frokostblanding og Real turmat for å holde sekken lett, og at whiskyrasjonen er så liten at det nesten kan kalles homøopati.

Røya er var for vind, men når det løyer på kvelden viser de seg som regel når de patruljerer langs marbakken. Her har fiskeren kommet seg foran de patruljerende røyene og fått full uttelling.

3-2-1- LIFT OFF

Oppskrift på en god morgen: kaffe på bål. Frokostblanding med tørrmelk. Tørre vadere. Et lite vassdrag med elvestubber og vann for meg selv. Verdens beste firerstang.

Noen timer og kilometer seinere har morgenen gått fra god, super til legendarisk. To røyer i håven. Sett backing flere ganger. Den største var ny pers. Den nest største var også for stor til å bli middag for en mann. Været er perfekt. Lettskyet, varmt, svak sørøst, fare for byger. Det er den første magiske varmebølgen som ruller inn. Rett sted til rett tid, humrer jeg for meg selv.
I et innos fanger jeg en røye jeg tipper veier sju-åtte hekto. Den skal bli mat. Jeg veier den etter avliving. Vekta viser 1,2. Jeg er fartsblind!

Whiskyen går ned mens sola danser over vidda. Jeg ruller inn i teltet igjen. Sliten og mett av røye.

Matrøya viste seg å være kokfisk, ikke stekefisk. Sånn går det når man blir fartsblind på storrøye.
Rett etter isløsning kan røyene søke mot tilløpsbekker med varmere vann. På sommeren er det

Når?

Den første sjansen er rett etter isløsning. Da kan de aller største sige inn på grunt og varmere vann, mens deler av vannet er islagt. Perioden kan gi kjempefangst, men er usedvanlig vanskelig å prikke inn perfekt, og varer kort. Den beste og sikreste tiden er når insektklekkingene akkurat starter, før temperaturen blir for høy. I høytliggende strøk kan august være den beste måneden.

Hvor?

De beste sjansene for å finne storvokste individer finner du i fjellvann langs hele den skandinaviske fjellkjeden, fra Innlandet og nordover til finskegrensa. Elvelevende bestander fins, men er sjeldne og i generell tilbakegang. Indre Troms er muligens det aller helligste for de som jakter de største røyene. Det ligger ofte mye research bak hvert funn av gode områder for fluefiske etter røye, og de beste plassene offentliggjøres sjelden.

Derfor er fjellstøvler og kart vel så viktig for resultatet, som fluer og vadere.

Røya kan være sær, spesielt når den beiter på mygg og knott. Men den er egentlig ikke særere enn ørret, ifølge artikkelforfatteren.

Hvordan?

Jeg kunne ha skrevet en avhandling om hvor sær og vanskelig røya er, men det er gjort av en rekke andre stangsvingende skribenter med lave krav til etterrettelighet. Sannheten er nemlig denne: røya er dum som en ørret og styrt av sult og kjønnsdrift. Er vanntemperaturen fra 8–15 grader er den veldig aktiv, og du trenger bare treffe den i en bettperiode for å ha gode sjanser. Den er litt nærsynt, og mindre sky enn ørret, så du kan ofte komme nærmere innpå, uten å skremme den.

– Er du klar over hvor lenge det er siden du har sett på meg på den måten, så kona delvis spøkefullt etter jeg kom hjem fra en lengre røyeekspedisjon i Vest-Finnmark.

Fem røyetips:

Ifjordfjellet og Laksefjordvidda, Finnmark

Området har utallige vann og stor røye i flere av dem. Vann som Dollajavri og Sommervannene er viden kjent.

Fiskekort: www.fefo.no

Informasjon: www.fefo.no

Vestfjellet, Troms og Finnmark.

Området sør for Kvænangsbotn i Troms grenser i sør og øst til Finnmarksvidda. Huser storrøye på begge sider av fylkesgrensa.

Fiskekort: www.inatur.no

Informasjon: www.statskog.no, www.kvanangen.kommune.no

Lierne, Trøndelag

Kjerdelsvatnet, Akavatnet og Holmvatnet byr på godt og variert fiske. Høytliggende småvann kan overraske stort.

Fiskekort: www.inatur.no og lokale utsalgssteder

Info: www.fjellstyreneilierne.no

Tydal, Trøndelag

Mange gode røyevann, som i hovedsak besøkes av isfiskere. Treffer du riktig periode kan Tydal levere varene som Finnmark på en god dag.

Fiskekort: www.inatur.no

Info: www.jaktogfiskeitydal.no

Femundsmarka, Hedmark/Trøndelag

Femunden- og Gutulia nasjonalpark danner det som kan anses å være Østlandets røyemekka. Her kan alle boltre seg i hundrevis av vann med stabilt røyefiske.

Fiskekort: www.inatur.no

Info: www.engerdal-fjellstyre.no og www.statskog.no

Powered by Labrador CMS