Kampen om wobblerentusiastene
Å bygge sine egne wobblere har blitt den reineste farsotten siste årene. En av de mest anerkjente wobblerhåndverkerne er Martin Løvstuen fra Hol i Hallingdal.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Du har kanskje hørt om Kvinge wobbleren (Robert Kvinge), BeWa (Benny Jørum- Wahl), Innheredswobbleren (Bjørn Ivar Heggdal) eller Bitti (Kjell Ravndal)? Sistnevnte behørig presentert her i spaltene i fjor.
Da skal du vite at dette bare er et lite knippe av det totale antall wobblerprodusenter du kan finne her til vanns. Produksjonen av de små smykkene foregår nemlig i utallige kjellere og hobbyrom rundt om i det ganske land.
De kommersielle aktørene vil du som regel finne på ulike sosiale medier. Selve wobblersalget annonseres gjerne på Facebook med nummererte bilder, der salget starter på fastsatt dato og klokkeslett, og hvor du kommenterer. Første kommentar får tilslaget.
Det ryktes forresten at temperaturen i wobblerbyggemiljøet var brennhet for et par år siden, med iltre plagiatpåstander. Nå ser det ut til at gemyttene har roet seg.
En av de mest anerkjente wobblerprodusentene er Martin Løvstuen (31) fra Hol i Hallingdal, mannen bak Halling Wobblern.
Wobbleråpenbaring
Martin har fisket fjellørret i Holsfjorden siden barnestadiet med bestefar og far som læremestere.
Laksefiske begynte han snuse på i tolvårsalderen i Drammenselva. Der kom han etter hvert i kontakt med en finlender som fisket laks med håndlagde wobblere og sluker.
– Jeg kjøpte noen wobblere av finnen. De viste seg å fungere knallbra til laksen, forteller hallingdølen.
Neste wobbleråpenbaring fikk han i 2013, også det i Drammenselva. En laksefisker på campingen i Hokksund fristet laksen med hjemmelagde wobblere.
Prøving og feiling
Etter å ha fravristet campingboeren grunnprinsippene i hjemmeproduksjon, var det bare å starte selv. Våren 2015 spikket Martin de første emnene.
– I starten var det mye prøving og feiling. Jeg prøvde sikkert 60 forskjellige fasonger og kropper før det begynte å løsne, forteller han.
Utover sommeren forsket Martin mer på laksewobblere. Han tok med seg et testeksemplar til stamfisket i Drammenselva. Ville wobbleren fungere og tåle laksefighten?
Stamfiskegjengen fisket fra båt og vætet både Martins prototyp, en finsk modell og en Bomber. Av 15 lakser den dagen, ble 13 kroket på Martins hjemmelagde wobbler.
– Jeg filmet med undervannskamera på sena; så hvordan wobbleren gikk i vannet og at laksene hogg. Da jeg viste filmen til gamlekara på foreningshuset om kvelden, ville alle ha den. Jeg ofra gladelig den wobbleren, ler han.
Dødelig effektiv
Neste skritt var å sende wobblermodellen til Finland for fresing av emner. Og resten er, som man sier, historie.
Martin har også lang fiskeerfaring fra trønderfloden Namsen, «wobblerelva» framfor noen, der faren er roer i laksesesongen. I sommer var Martin hjertelig til stede på åpninga, 1. juni. På første harling-runde (dorgefiske nedstrøms) fikk han og kompisen en rugg på 12,8 kilo på en gul og grønn hallingwobbler.
Største laksen tatt på hallingwobbler i Namsen er 19,6 kilo. Andre storfisker på hallingwobbler: mjøsørret på 7,4 kilo og tydalsørret på 6,7 kilo.
– Som produsent er det veldig gøy å se at folk får fisk på mine modeller. Jeg setter utrolig pris på alle fangstrapporter jeg får tilsendt.
I dag er Martin oppe og går med Facebook- gruppen Halling Wobblern, har Instagram- konto og hjemmeside (hallingwobblern.no).
Ville auksjonspriser
På Facebook trekker han årlig vinnere av første laks, største laks, største ørret, årets bilde og fineste ørretbilde – med velkjente Tom Furuseth som jurymedlem. Premien? En hallingwobbler – selvsagt.
I tillegg pleier han å arrangere en håndfull Facebook- auksjoner årlig, der høystbydende stikker av med en eksklusiv wobbler som er foliert eller dyptgående (DD).
Høyeste budet på en auksjon sist vinter endte på 5500 kroner – for én wobbler! Til sammenligning koster en ordinær hallingwobbler 375 kroner.
Produksjonen ligger på noen hundre wobblere for salg årlig, samt noen til eget bruk.
– Antallet varierer etter hvor mye tiden strekker til, sier han.
Hallingwobblersortimentet består av fire modeller i ulike størrelser fra 55 mm til 135 mm lange trollingwobblere, med emner av tresortene svartor og abachi.
Testing, testing, testing
– Svartor er den hardeste og tyngste tresorten jeg bruker, men nå tester jeg også ut bjerk som emne til kastewobblere.
Martin bruker friske og fluoriserende farger på så å si alle wobblerne han lager. Fluoriserende farger skaper sterke kontraster, noe som er effektivt både for laks og ørret, påpeker han.
Å teste og justere wobblerne er to avgjørende og tidkrevende sysler. Vintertid låner han svømmebassenget på ungdomsskolen for å teste wobblergangen, mens den nærliggende elva fungerer som testarena sommertid.
– Jeg tester hver enkelt wobbler grundig og finjusterer øyet eller wobblerleppa for å finne optimal gange. I kaldt vann på våren er det viktig at wobbleren ikke søker for mye ut, men den kan gjerne ha kraftige spark.
– Det er nesten umulig å få fatt i en Halling Wobbler?
– De selges på sekundet. Det gjelder å følge med på Facebook. Jeg kjører etter førstemann til mølla- prinsippet, understreker han.
Papegøye og gulrumpe
Etterspørselen har eksplodert siste årene. Martin forteller at da han la ut 200 wobblere for salg i vinter, fikk han rundt 2000 kommentarer på Facebook- posten i løpet av første sekundet.
– Det er klart noen blir frustrerte, sier han.
Hva med selve byggeprosessen? Jo, han starter med sandpapirpussing av emnet, før han tilpasser wobblertråden. Etter grunning, lakkeres (airbrush) emnet med sju–åtte lag. Standardfargene oppgis å være bl.a. rødhuggu, papegøye og gulrumpe (!).
– Jeg bruker kanskje halvannen time for å ferdiggjøre én wobbler, sier Martin og fisker fram mobilen. Han har akkurat returnert fra en fjellfisketur, der han forsøkte packraft- fiske (packraft- en båt som du kan ha med i sekken. Blitt en hit. red.anm.) med hallingwobbler for første gang. Mobilbildene viser fangster av grove fjellørreter.
– Packraft-fiske i fjellet er utrolig morsomt, og du vil komme tett på fisken. Jeg kan nesten ikke vente til neste tur, smiler Martin Løvstuen.
Mer info.: www.hallingwobblern.no, Facebook: Halling Wobblern
Les også: Opptegnelser fra et kjellerdyp, Jakt & Fiske …?