Annonse

Nye bøker

Tre bøker om laks

Det glødende engasjementet for Salmo salar, truslene den står overfor og kjærligheten til elvefiske for titusener av oss, har nylig materialisert seg i tre nye bøker om laks og laksefiske.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Ingen skriver bøker om sei, røye eller gjeddefiske. Ikke om abbor heller, til tross for at tusenbrødrene, i likhet med ørreten, er en av våre vanligste, mest tallrike og populære sportsfiskearter.

Laks- og laksefiske er derimot gjenstand for jevnlig oppmerksomhet mellom stive permer. Alle laksedaler med respekt for seg selv har selvsagt bok om elva si, relativt nylig representert ved Bolstadelva og Gaula. For Altaelvas del, alle lakseelvers mor og våte drøm, snakker vi om et lite bibliotek.

I seinere tid er laksefiskelitteraturen også supplert med historisk materiell i ny drakt, brakt til torgs av entusiasten Jan Arhaug. Oppmerksomheten har utvilsomt sammenheng med laksefiskets tradisjonsrike historie og økonomiske betydning. 

Norge er verdens viktigste land for de atlantiske villaksstammene, samtidig som fetteren i merder er blitt en av våre største eksportartikler – og miljøutfordringer.

Laks – en biografi.Lars Kvamme.Pax Forlag.235 sider.

Forfatterdebutant Lars Kvamme, journalist i Bergens Tidende, spenner opp det store evolusjonskartet i sin biografi om laksen, tilbake til tidenes stjernesmell for 65 millioner år siden. Da traff en 15 kilometer bred asteroide Yucatán-halvøya i Mexico med ufattelig kraft, noe som resulterte i at mer enn halvparten av alle jordens arter ble utryddet, deriblant dinosaurene. 

Rundt 180 sider seinere lander Kvamme hos Norges miljø- og biovitenskapelig universitet på Ås, like sør for Oslo, hvor han møter forskeren Simen Rød Sandve, ekspert på den atlantiske laksens arvemateriale.

I jakten på urlaksen setter forfatteren kursen mot Loire-elven i Frankrike, før han tar for seg utviklingen i de skotske elvene. Bokas mest interessante del er sportsfiskehistorien og den voldtekt elvene på østkysten av USA har vært gjenstand for i løpet av de siste 100 årene. 

Kvamme er også grundig på den sørgelige utviklingen for mange hjemlige laksestammer, i kontrast til oppdrettsnæringens eventyrlige vekst de siste 50 årene. Boka er kun illustrert med noen kart, men forfatterens penn er engasjerende nok.

Laksefeber.Kjersti Sandvik.Kapabel Forlag.200 sider.

Engasjement mangler heller ikke Kjersti Sandvik, journalist i Fiskeribladet. Anslaget i Laksefeber er den bedrøvelige utviklingen i Vosso/Bolstadelva på Vestlandet, som hun har fulgt tett. Bortsett fra en avstikker til Island og et intervju med villaksforkjemperen Orri Vigfusson (1942-2017), holder Sandvik seg i Norge. 

Historien om Altaelva, herunder omfattende forskning på altalaksen og fotballproffen Vegard Heggems vei fra Anfield til Aunan i Orkla, tør være velkjent for mange laksefiskere. Historien Sandvik har gravd fram om lakseturismen i Opo i Odda i Hardangerfjorden, var derimot nytt stoff for denne anmelderen.

På sin farting i lakselandet havner forfatteren også i Olden, innerst i Nordfjord. Bakteppet for hvordan de første engelskmennene fant veien til denne perlen av ei lakseelv, med Anders Brynestad som tilrettelegger, er solid og viktig kulturhistorie.

Sandviks bok kan også leses som en debattbok. «Vi kan ikke snakke om villaksens skjebne uten å snakke om oppdrettsnæringen. Det pågår et fadermord. Villaksen, opphavet til oppdrettslaksen, blir drept av sine egne etterkommere, selv om den er viktig som genetisk ressurs for oppdrettsnæringen», skriver Sandvik.

Nordisk fluefiske etter laks. Øystein Aas.Cappelen Damm.264 sider.

Øystein Aas er fiskeren av de tre forfatterne. Laksefiskeren og forskeren. Kombinasjonen villaksforsker, laksefluefisker, skribent, guide, kasteinstruktør og utstyrstester, har gjort ham til en sentral stemme i villaksforskningen og det nordiske sportsfiske etter laks de to siste tiårene.

I 2008 utga Aas Fluefiske etter laks. Har du den i bokhylla, trenger du strengt tatt ikke denne, men verden går framover. Nordisk fluefiske etter laks er en utvidet, oppdatert og omarbeidet bok bygget over samme konsept. Og det har skjedd en del i løpet av de siste 13 årene, utover at Aas har notert et betydelig antall flere laks i fangstprotokollen.

Truslene og utfordringene våre villaksstammer står overfor, er ikke forfatterens anliggende i denne boka. Det handler om den rivende utviklingen på utstyrsfronten, med fluestanga som foretrukket våpen. Med forskerens grundighet, og erfaring i bøtter og spann, går Aas gjennom alt du trenger av utstyr, hovedteknikkene i laksefluefisket, taktikken, til fluer som fanger sølv. På forbilledlig vis evner han også å formidle lidenskapen og gleden ved å ferdes elvelangs gjennom noen hektiske sommermåneder.

For villaksen og bevaring av laksefiske som sport og rekreasjon er dette engasjementet gull verd!

Powered by Labrador CMS