Annonse
Artikkelforfatteren med sin største spinnerfangst fra Beiarelva. Den røslige laksen beit på rundt 3 meters dyp. Etter en intens fight, fikk den friheten tilbake.

Fiskertips

Sterke tips for spinnvilt laksefiske

Da fiskerne begynte å kaste spinnerne oppstrøms elva, begynte laksen momentant å ta. Dette ble starten et lite lakseeventyr. Spinnerfiskerne utnytter ofte elvene bedre enn andre, og får oftere fisk på håpløse dager.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Stadig flere laksefiskere har ryddet plass til disse store metallspetaklene i slukboksen. Det moderne spinnerfisket bryter kanskje med en del trauste tradisjoner, samtidig åpner det nye dører og gir fisk på områder i elva hvor knapt noen har funnet det bryet verdt å fiske tidligere.

Teknikken er ikke ny, og spesielt i statene er oppstrøms spinnerfiske etter laksefisk populært. Det er samtidig interessant å merke seg at det er nordmenn som har designet mange av våre mest populære spinnere, også de som distribueres av internasjonale utstyrsprodusenter. Disse er gjerne større, mer strømlinjeformede og tyngre enn andre spinnere, og de kan veie helt opp til 40 g.

Spinnerparadis! Elvestrekker som dette kan være utfordrende å fiske effektivt. Derfor velges de gjerne bort, og sluk, - spinner- og markfiskere får områdene for seg selv.

Oppstrøms kastefiske
Kombinasjonen av spinnerens intense lydbilde og spinnerbladets urytmiske gange rundt egen akse, har vist seg å friste eller irritere på seg mang en laks. Selv laksen som ville latt ei strøken flue, ei sprellende markklyse eller en blafrende skjesluk passere, ser ut til å gi etter for spinnerne.

Hvorfor laksen tar, vet vi ikke med sikkerhet. Men når du kaster en ruvende spinner, med lette og lekende spinnerblad, delvis eller rett oppstrøms elva, sier det seg selv at både gutta i gapahuken og laksen må sjekke ut hva som skjer.

Ditt fortrinn er at du kan du fiske over områder andre overser, og fiske over laks som ikke har studert lakseutstyr i ukesvis. Men kanskje viktigst av alt; du fisker dypt og styrer spinneren din inn mot byttet med stor treffsikkerhet. Varierende vinkel på kastet, gir også forskjellig presentasjonsmønster og gange på spinneren.

Spinnerne får kjørt seg etter en dag på jobb. Denne har akkurat landet en flott laks, men er klar til bruk etter noen små justeringer. Krokene bør slipes opp eller byttes ved jevne mellomrom.

Fiskere mot strømmen
Når jeg og fiskekompisene mine går motsatt vei av de fleste andre i elva, er vi fullt klare over at vi må respektere det rullerende fisket som ofte er påbudt i elvene. Derfor må vi planlegge fisket nøye, slik at vi aldri er i nærheten av andre fiskeres utstyr.

Selv om det faller seg naturlig å gå oppover, og kaste over uforstyrret fisk, går det fint å fiske rullerende om nødvendig. Men noe av fortrinnet med oppstrømsfiske, er nettopp det at man kan fiske der andre ikke kan eller vil fiske.

Man kan fiske langs krokete stier, i innersving og yttersving eller kaste inn og opp i fosser og stryk. Har man en plass å lande fangsten forsvarlig, kan man fiske nesten over alt.

Nedstrøms presentasjon
Selv om den «nye» spinnerstilen handler like mye om å kaste oppstrøms, som spinneren i seg selv, betyr det ikke at man slavisk skal følge dette prinsippet. De største laksespinnerne blir imidlertid enorme om de sveives inn mot strømmen.

Velger du denne mer klassiske tilnærmingen, bør du gå for mindre spinnere med små skjeer. De får ikke den enorme diameteren som de største spinnerne, og ser ut å fange mer laks.

De såkalte kondomspinnerne, med små skjeer, lange kropper og gummihale har i så måte blitt populære i mange elver. Disse har ofte også vist seg å fungere utmerket til oppstrømsfiske. Savage Gear Flying Eel 23 g (se oppslagsbildet) er en god representant.

En laks har tatt en spinner i den klare lakseelva. Legg merke til krokene, som går litt innover. Det gir færre bunnapp, og krokspissene holder lengre.

Urytmisk rotering frister
Helt siden slukfiske ble oppfunnet, har spinnere og sluker som spinner rundt sin egen akse vært populært til laks og storørret i elv. Tidligere var det «Devon»-sluker og mindre og mer klassiske spinnere som ble brukt.

Nå er spinner-slukene mer eller mindre borte, og spinnerne er blitt større og mer tilpasset den nye stilen. Nesten uavhengig av modell, er det vesentlig at skjeen spinner helt eller delvis urytmisk.

Dette får man til ved å sveive akkurat den hastigheten spinneren trenger for å rotere, for så å variere innsveivingshastigheten frem og tilbake rundt dette punktet.

For nedstrøms fiske, må man kanskje gjøre et spinnstopp eller rykke litt i stanga, for å skape samme effekt. En jevnt innsveivet «spinnerball» er det siste du vil presentere.

Thor Arild Larsen har vært med på å utvikle en rekke spinnere.

Presisjonskast og raske sneller
Når du skal kaste oppstrøms, er det en fordel å kaste langt og presist, ikke minst i en grunn eller steinete elv. Kalkuler gjerne også spinnerens drift før du kaster. Vil du fiske dypt, sveiver du bare saktere, slik at spinneren går dypere. For mindre justeringer kan du heve og senke stangtuppen.

For å få til den gode presentasjonen, og samtidig ha full kontroll over spinneren, må stanga tilpasses elvestørrelsen for å kunne styre og kontrollere spinnerens ferd. Følsomme stenger er viktig, for man bør kjenne spinnerbladets bevegelse for å hindre statisk innsveving. Raske sneller med høy utveksling er ofte best, for spinneren går fortere enn elvestrømmen, og når den kommer rett mot deg, sier det seg selv at du må sveive fort!

Farge og størrelse
Mange har suksess med å skjele til fargekombinasjoner som brukes av de lokale fiskerne. Slikt endres som kjent med lysforhold, årstid og vannstand. Laksefiskere har lett for å være trauste, og selv om kobber, rød, sølv og blå er populære spinnerfarger, skal man ikke glemme de sterkt fluoriserende fargene.

Mine favorittfarger på wobblere og spinnere er fluor-oransje og gull eller rød og gul. Dersom sikten er dårlig, er det ingenting som er lettere for laksen å se, høre og finne enn en stor spinner i sterke fargekombinasjoner.

Mange av oss har store spinnere som Mepps, Droppen og Vibrax i slukboksen. Selv om de i utgangspunktet er tiltenkt ørret, kan de fint oppgraderes med dobbel splittring og sterkere kroker. Da vil de også fungere ypperlig i små og mellomstore lakseelver.

Her er et knippe gode laksespinnere som alle har vist seg verdig en plass i slukboksen. Fra

Sjekk reglene

Det «nye» spinnerfisket etter laks har særlig utviklet seg i vestlandselvene, men brer seg til stadig nye deler av landet. Vær klar over at bruk av spinner ikke er tillatt i alle elver, så sjekk ut regelverket der du skal fiske.

Pioner

Mange har lært mye om spinnerfiske etter laks av Thor Arild Larsen. Han er en av pionerene i dette fisket, og utviklet den første nordiske laksespinneren (Elbe Laksespinner) på 90-tallet. Målet hans har vært å finne balansepunktet mellom kroppssform, vekt og bladtykkelse, slik at spinneren spinner selv når man skal fiske medstrøms. Etter et liv i sportsfiskebransjen, har han vært med å utvikle flere av spinnerne på markedet.
– Det handler om balanse, vekt og et godt design, fastslår han.

Powered by Labrador CMS