Her tar du den største laksen
Hvor er sjansen størst for å måle krefter med en storlaks i sommer? Her er veiviseren til elvene som huser de største eksemplarene …
Denne artikkelen er over fem år gammel.
Hånda på hjertet – i hjortelia er en kronhjort gjevere enn en spissbukk, og en grov skovlokse er mer stas enn en kalv i elgskogen.
Det er ikke annerledes i lakseelva. En storlaks (over sju kilo) trumfer en mellomlaks. Veier fisken 15 kilo pluss, er du garantert verk i armene – og skulle vekta passere 20 kilo, har du tatt din once in a lifetime fisk.
For visst teller størrelsen! Og aller størst blir den i Altaelva i Finnmark, når det er snakk om gjennomsnittsvekt for et større antall storlakser. Her ligger årsaken til at «Alle vil til Alta». Sjansen for en atlantisk laks på stang over 20 kilo er større her enn noe annet sted, og gjør elva til verdens mest attraktive storlakseelv. Samtidig landes det hver sommer et betydelig antall fisk mellom 13 og 20 kilo.
Lakselva utfordrer Alta
Nå gjør imidlertid Lakselva i Porsanger Altaelva rangen stridig som storlaksdestinasjon nummer en i Norge. Etter flere sesonger med et solid knippe lakser over 20 kilo, har elva blitt en magnet for både norske og utenlandske laksefiskere.
Det har ført prisen på døgnkortet opp i 1000 kroner, men her har du som søring gode muligheter til å slippe til i høysesongen. I Alta er det hvert år mer enn 1000 utenbygdsboende søkere på de 75 kortene som er i spill i den mest attraktive tiden, fra midten av juli og ukene framover.
Les også: Slik tar du junilaksen (+)
Åtte over 20 kg
I 2018 var gjennomsnittsvekta på 10,5 kg for de 577 storlaksene som ble tatt i Altaelva. Lakselva kunne slå i bordet med 420 storlakser og en snittvekt på 10,1 kg. Porsangers perle imponerer! År om annet ligger snittvekta på storlaksen over den i Alta.
Den tredje store lengst i nord er det veldige Tanavassdraget i Øst-Finnmark. Her var snittvekta på storlaks 10,9 kg, fordelt på 926 fisk.
I de øvrige 50 lakseelvene i Finnmark er både antallet storlakser og størrelsen mer beskjeden. Repparfjordelva noterte 120 storlakser over sju kilo, snittvekt på 9,2 kg, Stabburselva 91, snittvekt 9,8 kg og Neiden 128, snittvekt 9,1 kg.
Målselva stadig bedre
I Troms er Målselvvassdraget tungvekteren framfor noen, med en snittvekt på pene 9,0 kg på de 512 storlaksene som ble landet i fjor. Det er rift om fiskekortene på strekningen like nedstrøms Målselvfossen, vårt tips er å rette blikket mot den flere mil lange elvestrekningen ovenfor fossen.
Her ligger innbydende høler og slake strykparti som perler på en snor, fram til samløpet mellom Rostaelva og Divielva, ca. 47 km oppstrøms fossen. God allmenn adgang gjennom kortsalg. Selve Divielva er også en perle, kranset av et majestetisk fjellandskap.
Det er verdt å merke seg at flere tusen fisk passerer fisketelleren ved Målselvfossen i løpet av sommeren og tidlig høst, de største eksemplarene estimert til nærmere 30 kilo …
I Reisaelva, den andre store elva i Troms, ble det tatt 241 storlakser med estimert snittvekt 10,2 kg.
Les også: Slik tar du laksen på mark (+)
Eventyrlig i Beiarn
I Beiarn ble det tatt 375 laks over sju kilo, med en snittvekt på 9,1 kg. I denne elva svømmer ikke de aller største bamsene, men Beiarn er en idyllisk storlakseelv utenfor allfarvei, vel verdt et besøk, med et godt tilrettelagt fiske for folk flest. Det gjelder også naboen Saltdalselva. En perle for fluefiskere, so,m forhåpentligvis løfter seg etter en begredelig fjorårssesong med 20 storlaks med snittvekt på 8,5 kg..
Mye stort i Trøndelag
De fire store i Trøndelag; Namsen, Gaula, Orkla og Stjørdalselva, er alle storlakseelver av rang. 20-kiloslaksen sitter riktignok lengre inne enn i Alta og Lakselv, til gjengjeld er antallet storlakser på gytevandring betydelig.
I 2018 vartet Namsenvassdraget opp med 1066 storlakser (snittvekt 9,1 kg). Svært mange av dem tas i juni, hvorav et betydelig antall mellom 12 og 18 kg. Fiske fra båt dominerer i store, brede og sakteflytende Namsen. Spanderer du på deg noen døgn på et bra vald og en lokalkjent roer i kongen i Trøndelag, er du i bedre posisjon for et stevnemøte med en storlaks enn de fleste andre steder. Sjekk også vår sak om Namsen - Laksenorges sikreste kort?
Storlaksen i Stjørdalselva hadde snittvekt på 8,7 kg, fordelt på 473 storlakser. En av våre fineste elver for fluefiske, med svært godt tilrettelagt fiskekortsalg på et 50- talls vald til moderate priser.
Les også: Sterke tips for spinnvilt laksefiske (+)
Noen mil lenger sør holder både Gaula og Orkla koken som to av verdens beste storlakselver. Gaula- og Orkla-fiskerne tok henholdsvis 1140 og 888 storlakser (snittvekt 8,7 kg i begge).
Comeback for førstedamen
Bred over ryggen er også laksen i mange av de større elvene på Vestlandet, men hverken sagnomsuste Årøy eller Vosso/Bolstadelva har i dag de kjempene som tidligere var disse elvenes varemerke – og magnet overfor et internasjonalt publikum. Antallet storlakser er langt bak de beste elvene i Finnmark og Trøndelag, men ha i bakhodet at mange av vestlandselvene er relativt beskjedne elvestubber.
Lærdalselva, førstedamen i vårt lakserike, og den store comeback-elva de seinere år, er lakseførende over 22 km. Det er lengst i Sogn og Fjordane, men bare en sjuendedel av det armslaget laksen eksempelvis har i Gaula i Sør-Trøndelag. Antallet storlakser i Lærdal er desto mer imponerende. Under fjorårets ekstreme tørke lot 83 eksemplarer seg friste i løpet av noen hektiske uker, 523 av dem fikk svømme videre. Snittvekt 9,4 kg. Vi håper elva reiser seg igjen.
Utfordringen i disse elvene er å slippe til, samt stive priser. Nærøydalselva og Eidselva er mer overkommelig i så måte.
Eventyrlig i Surna
Vårt tips er å rette blikket mot Surna på Nordmøre. Her er det mye moro i vente. 197 storlakser i 2018, snittvekt 8,6 kg.
Suldalslågen er selve storlakselva på Sør-Vestlandet, og byr årlig på eksemplarer rundt 20 kilo. Fjoråret ga 275 storlakser med et snitt på 9,0 kg, men på disse kanter av landet kan Dirdalselva (89 storlaks), Årdalselva (76) og Espedalselva (91) være vel så interessante.
Mandalselva kunne protokollføre 165 storlakser i fjor, med en snittvekt på 8,3 kg, men Sørlandet er ikke storlaksens rike.
Tungt i Hokksund
På Østlandet kan det tidvis oppstå Klondike-stemning i Numedalslågen. Lågen er mellomlaks-elva (fisk mellom 3–7 kilo) framfor noen, men kan også gi fra seg et anselig antall storlaks. I fjor stoppet telleren på 502 storlaks, med en snittvekt på 8,6 kg.
Bor du i Oslo-området er du der i løpet av en time, tilgjengeligheten er god og fiskekortet rimelig.
Elvestrekningen nedstrøms Hellefoss ved Hokksund i Drammenselva er enda nærmere. Her tas det hver sommer et solid antall laks mellom 10–15 kilo, og enkelte eksemplarer opp mot 20 kilo. Fjorårssesongen var så som så, med «bare» 636 storlakser, med en snittvekt på 8,9 kg på land, men er drømmen en på 15 kilo pluss – er sjansen likevel bedre der enn i naboen i Vestfold!
Kilder: SSB, Fylkesmennene/Miljødirektoratet og Norske Lakseelver.
Juni i sør – juli/august i nord
Sør for Børgefjell er juni storlaksmåneden, mens juli og august er tiden for et besøk i Nord-Norge. En seinere vår, og oppgang av fisk, gjør at det ofte er mye og kaldt vann mellom hver storlaks i Troms og Finnmark i juni. Samtidig er vissheten om at de største kommer først, nok til å holde sportens mest lidenskapelige utøvere nordpå i gang, også før Sankt Hans. For du vet aldri …