Guide || Apper for jakt, fiske og friluftsliv

Smarte apper for veidefolk

Om du synes alt var bedre før, er ikke denne saken for deg. Er du derimot litt nysgjerrig på gode apper for jegere, fiskere og friluftsfolk, anbefaler vi deg å følge nøye med ...

Meningene om tekniske hjelpemidler er mange. Men er det noen apper du bør ha på smarttelefonen som gjør veidelivet enklere? I vår lille guide finner både friluftsmennesket, fiskeren og jegeren noen gode forslag.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Jegernes og fiskernes avhengighet av moderne hjelpemidler blir jevnlig diskutert. Med unntak av fluepuristene, omfavner svært mange av oss moderne teknologi for å løse ulike utfordringer i felt.

Navigasjonsappene florerer, og mange naturfotografer har for lengst lært seg å bruke telefonen for å finne de beste lysforholdene. Selv om både «mindfulness» og «digital detox» sikkert kan være riktig så sunt, går vi derfor ikke inn i diskusjonen om hvorvidt jegere, fiskere og friluftsfolk er mer eller mindre til stede i naturen med et knippe hjelpemidler i smarttelefonen.

Derimot serverer vi en liten oversikt over apper det kan være lurt å kikke litt nærmere på.


Apper for jegere

Om du ikke skyr tekniske hjelpemidler som pesten, er det flere gode apper du som jeger kan vurdere å ha på telefonen din.

Tracker – for dogs and outdoor

Plattform: iOS, Android

Beskrivelse: Denne appen lar deg spore hunder på jakt, og den er en klar favoritt blant mange storviltjegere på lik linje med konkurrenten «WeHunt». Du kan enkelt skille mellom kart og flyfoto, lagre interessante veipunkter som jakttårn, fallplass, ferske spor og mer.

Du kan også bruke det innebygde kompasset i appen for å vise ruten til et angitt veipunkt, eller sjekke avstanden til et gitt veipunkt. Visste du at du også kan be Trackerappen gi deg informasjon om stedet du har markert i kartet?

Slik finner du enkelt GPS-koordinater, soloppgang- og nedgang, temperatur, vindretning og -styrke med mer.

Pris: Finnes både i gratis- og betalversjon. Fullversjon koster i skrivende stund 745 kroner på iOS.

Offline: Karten krever nettilgang

Integrasjoner: Hundepeilere fra Tracker, B-bark og Ultracom.


WeHunt

Plattform: iOS, Android

Beskrivelse: Denne appen deler mange av de samme funksjonene som konkurrenten «Tracker», og lar deg spore hunder på jakt, ha kontroll på resten av jaktlaget, vær, vind og mer. Sjekk avstander til poster og hva som er trygg skytesektor på posten du sitter. I tillegg har WeHunt en chattefunksjon, der medlemmene i jaktlaget kan sende hverandre meldinger og dele bilder.

Også her kan du enkelt skille mellom kart og flyfoto, lagre interessante veipunkter og sjekke om du er innenfor eller utenfor jaktterrenget. Visste du at du også kan koble viltkameraer sammen med WeHunt?

Pris: Finnes både i gratis- og betalversjon. Fullversjon koster i skrivende stund 509 kroner på iOS. OBS! Du har ikke lenger rabatt som medlem i NJFF.

Offline: Må ha telefondekning

Integrasjoner: Hundepeilere fra Tracker, B-bark, Garmin og Ultracom.


MinJegerdokumentasjon

Plattform: iOS, Android

Beskrivelse: Miljødirektoratet har steg for steg digitalisert jegernes dokumentasjonsbehov, og denne appen er helt sentral i dette arbeidet.

I «MinJegerdokumentasjon» får du opp jegeravgiftskortet ditt, våpen du har registrert på «Min jegerside» i Jegerregisteret, hvorvidt du har avlagt storviltprøven og de obligatoriske treningsskuddene dine.

Sistnevnte blir enkelt validert på skytebanen av standplassleder, som bruker sin egen versjon av appen for å bekrefte at du har fyrt av de skuddene du skal.

En relativt ny funksjon lar deg også få opp dokumentasjon på egen ettersøkshund, samt ettersøksavtaler du har inngått. Også registrerte lisensjegere får opp sin dokumentasjon.

Pris: Gratis

Offline: Registrering av våpen, skyteprøve og lignende krever nettilgang.

Integrasjoner: Nei


Hønsefuglportalen

Plattform: iOS, Android

Beskrivelse: Denne appen er først og fremst et arbeidsverktøy laget for alle taksører, men fortjener likevel en plass på denne listen da dataene som rapporteres i appen er helt sentrale i forvaltningen av rype og storfugl. Brukere som er registrert for å gå taksering får enkelt tilgang til sine linjer, samt at det spores hvor lang tid det tar å gå linja.

Har du sett fugl, er det lett å registrere art, antall, GPS-posisjon og mer. Linja kan gås selv uten dekning, da «Hønsefuglportalen» lagrer en sporlogg som så sendes når du har internettilgang igjen. Du kan også velge å skru av denne funksjonen.

Pris: Gratis

Offline: Ja


Applied Ballistics

Plattform: iOS, Android

Beskrivelse: Noen ganger kan avstanden bli over 100 meter, kanskje særlig på toppjakt eller smygjakt på hjort. Om du er godt kjent med egen børse og kikkertsikte, kan du justere kikkertsiktet ditt tilsvarende mens du «er på farta». Men vet du hvor mange centimeter eller moa ett klikk tilsvarer på hundre meter?

Tar du med deg denne appen på skytebanen, kan du enkelt få en fasit på hvor mye du må kneppe for å få riktig treffpunkt på ulike hold. Du må få målt prosjektilhastigheten på ammunisjonen du bruker, vite avstanden mellom løp og kikkertsikte og ha kontroll på kulevekta.

Deretter kan du kalibrere appen og få et ballistisk fasitsvar. Som alltid ellers, bør du også gjøre deg kjent med dine begrensninger som skytter.

Pris: 329 kroner på iOS, 235 kroner på Android

Offline: Nei

Tips!

De fleste produsenter av rifleammunisjon og kikkertsikter har sin egen gratis balistikkapp. Vi noterer oss at man f.eks. i Normas versjon ikke trenger å forholde seg til kaliber, og at du kan legge inn verdier på alle typer rifleammunisjon. Appen er også skalert for norske forhold.

Clay Hunt

Plattform: iOS, Android

Beskrivelse: Det er ikke alltid man kommer seg på leirduebanen så ofte som man ønsker. Godt da at det finnes apper som «Clay Hunt».

Selv om denne lille skytesimulatoren i utgangspunktet ligner på et spill, gir den gode indikasjoner på foranhold og linjer. Bladets egen våpenekspert er i alle fall ikke i tvil om at appen bidrar til forståelsen av å «dra gjennom» med hagla. I den dyreste utgaven kan du velge hagle, løpslengde, choker med mer, og prøve deg på en rekke ulike skytedisipliner.

Jaggu kan du jakte due, ender og fasaner også. Med denne appen får du tidsfordriv og skytetrening i pose og sekk.

Pris: Begrenset gratisversjon, 55 kroner på iOS for PRO-utgave

Offline: Nei


Storvilt

Plattform: iOS, Android

Beskrivelse: Om du jakter hos landets største grunneier, erstatter denne appen behovet for å bruke Miljødirektoratets «Sett og skutt». Du logger inn i Statskogs egenutviklede «Storvilt» med jegernummeret ditt og fødselsdatoen din. I appen registrerer du observerte og felte dyr, og får en oversikt over resterende kvote.

Du kan også søke om tilleggsdyr på kvota dersom du har mulighet til det. Du får også opp kart over jaktfeltet ditt og hvor mange jaktdager du har igjen på tilbudet ditt.

Pris: Gratis

Offline: Nei


Apper for fiskere

Hvilke apper bør den ivrige sportsfisker ha i lomma?

Fritidsfiskeappen

Plattform: iOS, Android

Beskrivelse: Fiskeridirektoratet har laget en brukervennlig app som alle stangsvingere og båteiere bør installere.

Her finner du en oversikt over fiskeartene vi har i Norge, hvilke som er delvis eller helt fredet, samt gjeldende minstemål. I tillegg kan du melde fra om både mistet og funnet fiskeutstyr, lese om hvilke ruser, teiner og garn som er lov å bruke og hvilke krav som gjelder ved bruk av slikt utstyr.

Du kan også melde inn bifangst av sjøpattedyr og hai. I appens kart vil du noen steder se lokale begrensninger der du vil fiske. Som et eksempel er Oslofjorden rødmarkert på grunn av torskefredningen. I tillegg finner du enkelt maksmål for hummer.

Pris: Gratis

Offline: Nei


Fishbrain

Plattform: iOS, Android

Beskrivelse: Söta brors fiskeapp er verdens største og mest brukte. Fiske- hjernen har mange unike funksjoner for vær og vind, og appen foreslår beste fisketider basert på maskinlæring. «Fishbrain» byr på gode sjøkart fra Navionics eller C-Map Social.

Appen har en database med enormt antall fiskelogger fra brukere og den har blitt lastet ned rundt 14 millioner ganger. Da sier det seg selv at det er lett å vise fram i et kart hvor andre fiskere tidligere har fått fangst på kroken.

Vær klar over at gratisversjonen viser færre dybdekart og mindre fangstlokasjoner enn premiumversjonen. Du kan også kjøpe fiskeutstyr rett fra appen.

Pris: 849 kroner per år, iOS

Offline: Nei


Fishbuddy by Fiskher

Plattform: iOS, Android

Beskrivelse: Den norske appen byr på 100.000 håndregistrerte fiskefelt i salt- og ferskvann i Norge, Sverige, Danmark og Tyskland. Feltene er i sin tur fordelt på 29 arter; 18 arter er tilgjengelig for gratisbruk, resten låses opp med et abonnement.

«Fishbuddy» er en oppgradert versjon av Fiskher-appen, og bruker maskinlæring for å kjenne igjen fangsten og AR-teknologi for å anslå mål og vekt på fisken. Fiskekonkurranser driftes direkte i appen i samarbeid med NJFF, samt at du kan finne og kjøpe fiskekort fra inatur.no.

Du finner også informasjon om vær og vind, samt en oversikt over mange butikker som selger fiskeutstyr, båtramper og fiskeplasser for funksjonshemmede. Appen har også et dybdekart laget av satellittbilder for omtrent 19.000 innsjøer i Norge.

For ordens skyld; Bladets faste skribent Tommy Egra jobber i Fishbuddy.

Pris: 249 kroner per år, iOS


Offline: Nei

Fish Deeper – Fishing App

Plattform: iOS, Android

Beskrivelse: Om du allerede har kjøpt det lille ekkoloddet Deeper, testet i flere omganger i Jakt & Fiske, så kjenner du trolig til denne appen fra før. Men visste du at appen også har detaljerte dybdekart laget av brukere i både sjø og vann som fungerer uten internettilgang?

Du kan loggføre fangsten din, markere interessante fiskeplasser og få et detaljert værvarsel som også inneholder luftfuktighet og atmosfærisk trykk. Dybdekart kan lastes ned til offlinebruk.

Pris: 209 per år, iOS

Offline: Ja

Integrasjoner: Brukes best sammen med Deepers ekkolodd.


Fishing Points – Fishing App

Plattform: iOS, Android

Beskrivelse: Appen har sjøkart fra hele verden, om du har premiumabonnement vel å merke. Sjekk værvarselet, informasjon om vanntemperatur, vind- og bølgedata, eller når det er størst sannsynlighet for at fisken er aktiv.

Du kan også lagre fangsten din i en loggbok, og bruke GPS for å spore fiskeruten din når du kaster, fisker vertikalt eller dorger.

Pris: 199 per år, iOS

Offline: Ja


Fishing Knots Mp-Fish

Plattform: iOS, Android

Beskrivelse: Hvis du slekter på undertegnede, er du ikke helt stø på fiskeknuter. Godt da at det finnes enkel hjelp å få der du steg for steg lærer deg å knyte ulike typer knuter.

Vet du hvilken knute som er best for tynne multifilamentsnører? Eller til å feste senen til spolen? Det hjelper «Fishing Knots» deg med.

Kanskje du får ditt neste napp med Lindemann, Penny eller Pitzen-knuten?

Pris: Gratisversjon med reklame. Finnes i betalversjon uten reklame, 55 kroner.c

Offline: Ja


Apper for friluftsliv alle har glede av

Det finnes mange smarte apper til friluftsliv. Scroll lenger ned for å lese om kartapper, værvarsel, skredvarsel og mer.

TPE

Plattform: iOS

Beskrivelse: Landskapsfotograf William Neil sa en gang at de beste bildene oppstår når fotografen kjenner stedet hen vil fotografere til alle tider på døgnet og i alle årstider. Du kan riktignok knipse et blinkskudd av sola i perfekt vinkel mens trærne speiler seg i vannet, men for de aller fleste krever det mye planlegging.

De tre appene fra TPE (The Photographers Ephemeris) hjelper deg med nettopp denne planleggingen. Sjekk hvordan lyser faller på et gitt sted til ulike tider på døgnet, følg med på når månen eller andre himmellegemer er synlige og mye mer.

Du kan også lagre dine favorittlokasjoner og planlegge fotograferingen med 3D-modellerte kart. Fiffig!

Pris: Pris per app varierer, men pakka med tre planleggingsapper for fotografer koster 219 kroner på iOS.

Offline: Nei


Norgeskart

Plattform: iOS, Android

Beskrivelse: Et godt kart skjemmer ingen, og «Norgeskart» byr på veldig detaljerte kart både på land og på sjøen. Velg om du vil se vanlig topografiske kart, sjøkart eller satellittfoto. Du kan også se hvor du befinner deg i forhold til eiendomsgrenser, samt fargekoder som indikerer bratthet.

Du kan også måle avstanden mellom punkter du setter i kartet. Skal du ferdes et sted uten dekning, kan du laste ned kartutsnitt for offline-bruk. Det krever en lisens som koster penger. Det er ganske smart at du kan bruke samme app på tur med kajakk, båt eller annen farkost på jakt etter fisk eller fugl.

Du bytter enkelt fra topografisk til sjøkart med dybdeangivelse.

Pris: Gratis. Nedlastning av kart koster 99 kroner per år, iOS

Offline: Ja


Skanobs

Plattform: iOS, Android

Beskrivelse: Rovvilforvaltningen i Norge er avhengig av informasjon fra alle som ferdes ute i naturen. Appen «Skanobs» er verktøyet som gjør jobben. Her kan du legge inn dine observasjoner av jerv, gaupe, ulv og brunbjørn.

Observasjonene kan være både spor, avføring, hi, et dødt rovdyr, eller hvis du har sett en av de fire store med egne øynene. I ettertid kan du se om Statens naturoppsyn skal reise ut og undersøke observasjonen din eller ikke.

Appen er laget av Rovdata i samarbeid med svenske Naturvårdsverket. Norsk institutt for naturforskning (NINA) står for den daglige driften.

Pris: Gratis

Offline: Nei


Yr.no

Plattform: iOS, Android

Beskrivelse: Selv om det bare finnes dårlige klær, sjekker alle seriøse friluftsfolk været. Det er tross alt greit å vite om du må regne med snøstorm eller ei når du skal ut på en lengre tur.

Vær og vind har også mye å si for ruten du planlegger inn til posten eller hvilken fiskeplass du skal satse på. Ved siden av det klassiske værvarselet, kan du blant annet se informasjonen i kartform, hvordan lav- og høytrykk trolig bever seg gjennom terrenget og sjekke om det finnes noen kameraer som viser det aktuelle været på ønsket posisjon.

Visste du forresten at Yr også kan by på et nordlysvarsel?

Pris: Gratis

Offline: Nei


Varsom

Plattform: iOS, Android

Beskrivelse: Ferdes du i fjellet? Da er denne appen nesten påkrevd. Norges vassdrags- og energidirektorat samarbeider med Statens vegvesen og Metereologisk institutt for å gi en god oversikt over fare for snøskred, jordskred, flom og utrygg is i appen «Varsom».

Funfact; denne appen bruker flere forskjellige kart, og her kan du laste ned kart til offlinebruk gratis. Men vær klar over at du da ikke har oppdaterte farevarsler.

Tilleggskartlagene om is, flom og lignende er heller ikke med i offlinemodus.

Pris: Gratis

Offline: Ja, delvis


Artsorakel

Plattform: iOS, Android

Beskrivelse: Lurer du på hva slags fugl du egentlig har tatt bilde av? Hva den soppen eller planten heter? Da er dette applikasjonen for deg.

«Artsorakel» bruker maskinlæring og er et samarbeid mellom Artsdatabanken og Naturalis Biodiversity Center. Det lønner seg å laste opp flere bilder fra litt forskjellige vinkler for å få en sikrere gjenkjenning.

Vær bare klar over at denne appen kun gjenkjenner ville dyr og arter. Den kan ikke hjelpe deg med husdyr, hageplanter og liknende.

Pris: Gratis

Offline: Nei


Én app skal samle dem

NJFF har en fyldig app for smarttelefoner for både jegere og fiskere.

NJFF

Plattform: iOS, Android

Beskrivelse: Vi kommer selvsagt ikke unna å nevne Norges Jeger- og Fiskerforbunds egen app i denne oversikten.

Den Tolkieninspirerte tittelen er treffende, fordi appen virkelig har litt av hvert å by på. Her får du enkelt oversikt over månefaser, soloppgang og solnedgang, samt flo og fjære på ønsket posisjon. I tillegg er appen delt inn i to underkategorier; én for jegere og én fiskere.

Jegerne kan sette opp mørningsvarsel, der du angir gjennomsnittstemperatur på stedet du har hengt opp kjøttet, samt ønsket antall døgngrader. Forutsetningen for korrekt mørning er selvsagt at du har god utlufting og hygieniske slakt.

I tillegg finneren jegeren en omfattende ammunisjonsguide, et knippe lokkelyder du kan bruke på post, oversikt over skytebaner tilknyttet NJFF, en guide til sportegn og mer informasjon om jakttider og gevirbedømming.

Fiskerne får på sin side tilgang til en stor informasjonsbank med artskunnskap om 39 fiskeslag fordelt på saltvann og ferskvann. Ikke nok med det, du kan også beregne kondisjonsfaktor på laks og ørret ved å angi lengde og vekt. Har du ikke med deg en fiskevekt? Også det kan appen hjelpe deg med.

Om du angir fiskens lengde og hvorvidt fisken ser slank, normal eller kraftig ut, får du en estimert vekt. Fiskedelen av appen har også kart over båtramper og fiskeplasser som er tilrettelagt for handikappede

Pris: Gratis

Offline: Delvis

Integrasjoner: Nei

Powered by Labrador CMS