Annonse

Oppskrift || Stekt sei med smak av Middelhavet

Takk for sei

Seien har aldri fått den oppmerksomheten den fortjener. Men skal du ha en saltvannsfisk med smak, hvor du virkelig kan boltre deg med krydder og tilbehør, er sei et utmerket valg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Jeg følger godt med på ekkoloddet. Flere buer beveger seg over skjermen og forteller om noe interessant, fem – seks meter over bunnen. Fram med stanga og ut med redskapen!

Ingredienser (til 4)

  • 1 kg skinn og beinfri seifilet, eller ryggfilet fra stor sei 
  • 1 ss smør og 1 ss rapsolje til steking 
  • 3 fedd hvitløk 
  • 1 kvast rosmarin eller timian
  • Grønnsaker:

  • 2 mellomstore løk 
  • 1 boks hermetiske tomater 
  • 4 stk. plommetomater 
  • 200 g eller en mellomstor grønn squash 
  • 2 stk. rød paprika 
  • 4 fedd hvitløk 
  • 1 ss tomatpuré 
  • 1⁄2 dl olivenolje 
  • Salt, pepper, rosmarin og basilikum 
  • 200 g poteter om ønskelig

Først et par kjappe røsk med den 150 gram tunge jiggen, så er det bråstopp. Jeg bruker multifilament til dette fisket. God kontakt med pilk eller jigg, og god kroking er en absolutt fordel. Knarret fra spolen bekrefter fast fisk. Jeg har funnet seistimen.

Stigende flo

Seien, den kampvillige muskelbunten, er morsom å fiske, og en utmer­ ket matfisk. På denne tiden av året har jeg sjøen stort sett for meg selv. Fartsvidundrene er tauet på land, og det er kun noen få andre livsnytere å se på blikkstille vann i frisk høstluft.

Jeg foretrekker stigende flo. Da er også sild og annen småfisk som seien beiter, på vei inn. Siden seien er en stimfisk, er dette dagen hvor fryseboksen kan fylles med seifilet, lettsalta sei og seikarbonader. Seien er som poteten.

Du kan med god samvittighet drive litt matauke på sei. Selv om fangstene har gått nedover de siste ti åra, er den overhodet ikke truet, på samme måten som kysttorsken.

Smaksrik

Seien har aldri fått den oppmerksomheten den fortjener. Den taper i kampen mot annen sjøfisk med kritthvitt kjøtt, som torsk og kveite. 

Laksen, den røde, anadrome fetteren, står også noen trinn høyere på rangstigen. Men skal du ha en saltvannsfisk med smak, hvor du virkelig kan boltre deg med krydder og tilbehør, er sei et utmerket valg. 

Det faste og smaksrike kjøttet kan brukes til alle kjente fisketil­beredninger, samtidig som det også duger til retter som du ellers forbinder med kjøtt. Seikarbonader og seibiff med løk er kjente retter.

Helstekes

En kraftig filet kan gjerne helstekes og serveres med en god brun saus, slik vi finner i gode gamle seikaker fra barndommens hermetikkbokser. Prøv deg også på en frikassé, med sei i store biter, presentert i en lys saus og sesongens grønnsaker.

Seien finner du langs hele kysten, og den kan fiskes hele året. Selv sommerstid, når folk flest går omvei rundt torsk, er sei en god matfisk. Du må kanskje ned på dypere vann, men for en sportsfisker med båt er det ingen ulempe.

I månedens rett har jeg hentet inspirasjon fra Middelhavet, i form av mye gode grønnsaker og masse smak.

Slik gjør du

Start med å kutte seifileten i passe porsjonsstykker. Er fileten stor nok, deler du den på langs ved midtfiskbeina, slik at du får fullstendig beinfri fisk. Krydre med passe mengder salt og nykvernet pepper.

Hell olje i en stekepanne og varm opp. Ha i urter og hvitløk. Fres disse i olje til den tar smak. Vær forsiktig med varmen, slik at hvitløken ikke avgir brent smak.

Legg i fiskefiletene og ha i smør. Stek fisken lysebrun. Bruk gjerne steketermo­ meter, slik at seien ikke blir overstekt. 50 grader i kjernetemperatur er nok.

Grønnsaker

Grønnsakene kan gjerne tilberedes på forhånd, slik at fisken slipper å vente. Skrell løken og del den i to, før den kuttes i skiver. Tomatene deles i båter. Squash

Tips!

Rundt Middelhavet, særlig i Italia og Sør­Spania, brukes ofte ansjos som krydder i sauser og grønnsakretter med mye tomat. Disse ansjosene er saltere og litt mindre søte en våre.

Likevel er jeg tilhenger av å bruke våre norske ansjosfileter i tomatretter. De gir mer fylde og sødme til tomatene.

deles på langs og frøhuset skrapes ut med en skje, før den deles i skiver. Paprikaen deles i to, og frøene skrapes ut, sammen med hvite skillevegger. Deles deretter i strimler. Hvitløken skrelles og feddene deles i to – tre stykker. Varm deretter opp oljen til den begynner å ryke. Tilsett alle grønnsakene og rør rundt, slik at de får rask varme, uten å brune. Tilsett tomatpuré. Hell så over de hermetiske tomatene og gi et oppkok. Legg på lokk og la blandingen putre på svak varme, i ca. 15 minutter. Etter 10 minutter tilsettes hakket basilikum og rosmarin. Grønnsaksblandingen justeres med salt og pepper, eventuelt en aning sukker. Ønsker du poteter, kan disse tilsettes i tynne skiver sammen med grønnsakene. Det gjelder også sorte oliven i ønskelig mengde før servering.

Ha en god øse med grønnsaksblandingen i en dyp tallerken, og legg fisk på toppen. Retten kan gjerne overrisles med litt god olivenolje rett før servering.

En passende rødvin, som heller ikke er spesielt dyr, er Masi Bonacosta Valpolicella Classico 2016. Vil du drikke hvitt, har jeg en forkjærlighet for smaksrike viner fra Alsace. Enten en Riesling eller Gewürztraminer.

Powered by Labrador CMS