Annonse
Her er et bilde av en ørret som ligger i en hov.
Innsender mener det er behov for å regulere hvor mye ferskvannsfisk utenlandske turister kan fange og ta med ut av landet.

Leserinnlegg

Fiskevannene «ranes» for ørret og røye

Like sikkert som trekkfuglene kommer tilbake om våren, kommer mengder av fiskeglade finner til Finnmark om sommeren – for å drive matauke.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et leserinnlegg. Meningene i innlegget står for skribentens egen regning.

Det er intet problem å få seg fiskekort, da det knapt er noen begrensninger.  Problemet, slik Lakselv Jeger- og Fiskeforening (LJFF) ser det, er at det ikke finnes noen begrensning for hvor mye den enkelt kan fange av fisk.

I dag finnes det regler for hvor mye saltvannsfisk en turist i Norge kan ta med seg ut av landet. Dette er hjemlet i egen forskrift som trådde kraft i 2006. Forskriften regulerer utførsel både for utlendinger og nordmenn av fisk og fiskevarer fra sportsfiske. 

Begrensningen er 18 kg fisk, som er fisket i regi av en registrert turistfiskevirksomhet. I tillegg setter også forskriften noen begrensninger på hva som inngår i kvoten og hvor ofte du kan føre ut fisk. Underlig nok gjelder ikke dette ferskvannsfisk, hvor det er gitt unntak i nevnte forskrift.

Logisk sett synes det mer naturlig å sette en begrensning på utførsel av edelfisk som laks, sjøørret, røye og ørret – da dette er en ressurs som er knappere og mer sårbar enn eksempelvis torsk og sei. 

I Finnmark forvaltes de fleste fiskevannene og vassdragene av Finnmarkseiendommen (FeFo), som utsteder fiskekort og administrer/regulerer fisket.

Det er ingen tvil om at betydelige mengder ferskvannsfisk føres ut av Norge hvert år. Noen turistfiskere tar åpenbart med seg mer enn hva man kan anse som rimelig.

Fiskemulighetene er unike i vårt fylke, og av den grunn er det svært attraktivt å fiske her. Mange utlendinger ser sitt snitt å hente ut edelfisk fra Finnmark i stor målestokk. Særlig gjelder dette altså turister fra vårt naboland Finland. 

Fisketrykket har vært til tider så stort, at FeFo har sett seg nødt til å regulere dette fisket og tilgjengeligheten. 

Seinest er det innført en begrensning i fisket mellom 15. mars og 15. juni, hvor kun fiskere bosatt i Norge kan fiske på FeFos grunn. Det kan gis dispensasjoner under visse forutsetninger.

Det er ingen tvil om at betydelige mengder ferskvannsfisk føres ut av Norge hvert år. Noen turistfiskere tar åpenbart med seg mer enn hva man kan anse som rimelig. Den eneste begrensningen er at verdien ikke må overstige 5000 kroner, da må overskytende del deklareres. Kontakt med Tolletaten bekrefter også dette.

Mange lokale jeger- og fiskeforeninger, inkludert LJFF, bruker mye tid og ressurser på å forvalte, kultivere og gjøre fiskevannene attraktive. Den innsatsen som legges ned i et slikt arbeid, er verdifull og viktig. 

LJFF har igjennom mange år kultivert og satt ut ørret i vann som er blitt svært attraktive, spesielt for finske turistfiskere. Tilbakemeldinger på fangst av ørret i områder hvor LJFF arbeider, tyder på at uttaket er betydelig. 

Det virker derfor urimelig at den ressursen som omfatter noe av det mest sårbare vi har av fisk i dette landet, ikke blir omfattet av en regulering hva gjelder utenlandske turisters fangst og utførsel. Lakselv Jeger- og fiskerforening mener det nå er på høy tid at dette kommer på plass.

Har du sterke meninger?

Jakt & Fiske ser det som sin oppgave å være en arena for debatt og meningsutveksling om forvaltning, jakt, sportsfiske, forskning, naturtap og andre temaer som berører jegere, fiskere og friluftsfolk.

Vi tar imot leserinnlegg og kronikk til vurdering på redaksjon@njff.no.

Redaksjonen forbeholder seg retten til å redigere og avvise innsendte bidrag. Bidrag kan også publiseres i bladet Jakt & Fiske.

Omfang

Kronikk: 4500 tegn

Leserinnlegg, halvside: 1300 tegn

Leserinnlegg, helside: 2500 tegn

Powered by Labrador CMS