Fotostory || Pukkellaks
Kjemper for finnmarkselvene
Rundt 30 elveløp i Finnmark er i sommer blitt sperret av for å for å stanse en uønsket inntrenger.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Villaksen må håndtere mange menneskeskapte utfordringer på sin vei opp i elvene. Som oppdrettsnæringens mange bieffekter, vannkraft og lakseungedreperen Gyrodactylus salaris – og nå også en konkurrerende og fremmed art: pukkellaksen.
I perioden 1958-1989 ble det satt ut flere hundre millioner pukkellaksegg i elver på Kolahalvøya i Russland. De siste utsettingene skjedde så seint som i 1999. Arten begynte raskt å spre seg, og i dag fanges det pukkellaks i hele Norge.
Men som nærmeste nabo til Russland, er det i Finnmark de merker pukkellaksen mest. Her bekjempes den med alle midler. I forrige pukkellaks-år (2021) ble det fanget 112 000 pukkellaks i norske elver. 110 000 av dem ble fanget i Finnmark.
Tusenvis av dugnadstimer tok nær knekken på mange ildsjeler og deres desperate kamp for å redde den norske villaksen.
I år har endelig myndighetene kommet på banen. 35 millioner kroner til feller, lønn og utstyr hjelper. Feller i aluminium sperrer et trettitalls elveløp. Dette er en kamp som ikke er over med det første. Den vil antakelig vare i mange år.
Årets invasjon var forventet å bli langt mer omfattende enn for to år siden. Men fram til slutten av juli, var ikke det totale innsiget så dramatisk som fryktet.
Arbeidet med å luke ut pukkellaks kan likevel virke håpløst. Men Øystein Hansen, i Sør-Varanger Jeger- og Fiskerforening, velger å være optimist.
– Jeg må jo ha trua. Vi trodde aldri at vi skulle klare å fiske ut silda, og uten god forvaltning hadde vi fisket ut torsken. Jeg har tro på at vi har teknologi til å fiske ut pukkellaksen, eller i det minste holde den i sjakk, sier han.
I 2021 tok foreningen alene ut 20 000 pukkellaks i hjemmelagde feller, det meste ble gjort på dugnad.
– Dette er ikke først og fremst en kamp mot pukkellaksen, men kamp for å berge atlanterhavslaksen, sier Øystein Hansen.