Fiskertips
Her biter kveita!
Tidligere var det nærmest flaks å få kveite på fisketur. Drar du til en av våre utvalgte destinasjoner, kan du forvente kveiterøsk i stanga og fileter i bagasjen på vei hjem.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Det er med andre ord fullt mulig å prikke seg ut en kveitedestinasjon med tilnærmet fangstgaranti, i hvert fall om du er villig til å krysse den sekstitredje breddegrad i høysesongen. Vår tur starter på Frøya og ender nær Nordkapp, nærmere bestemt Havøysund.
Områdene vi har plukket ut, er gode og tidvis legendariske. Men om du vet hvor kveitene oppholder seg til alle årstider, er det kveite å få fra Sognefjorden i vest til Kirkenes i nord.
Vi starter likevel vår reise på Frøya, rett og slett fordi fangstene her begynner å bli så stabile at de fleste vil ha gode muligheter for et saftig kveiterøsk eller to.
Gode utgangspunkt
Et nettsøk etter gode kveitedestinasjoner, gir ofte treff på fiskecamper. De profesjonelle aktørene på markedet har ofte plassert seg på de optimale utgangspunktene for å fiske stor fisk med båt innen en halvtimes radius fra brygga. Dorg i full fart!
Innenfor vår reiserute finnes det flere titalls dedikerte fiskecamper. Her kan du leie både båt, tak over hodet og en proff guide som gir deg snarveien til den sagnomsuste dronninga i havet.
Særlig førstegangsreisende anbefales å leie guide, både for økt suksessrate, og for å lære å teknikken som trengs for å få kveita på kroken. Ekstra muskler for å få «flaket» over båtripa er heller ikke feil.
Husk bare at særlig stor kveite ikke er god matfisk og er viktig for bestanden. Den bør derfor beundres varsomt og slippes fri. Husk maksmål og minstemål på hhv. 200 cm og 84 cm.
Når bør du dra?
Å fly en gjeng ut til kysten for ei uke i kveiteparadis, er alt annet enn billig. Prislappen øker om du leier en leilighet på kaia, en duganes båt og har noen dager med guide ombord. Derfor kan det være kroner å spare ved å legge turen til høsten framfor midt i fellesferien.
Sommer og tidlig høst er manges favoritt. Glem natt og dag, og planlegg heller fisket etter eget energinivå og tidevannet. Sistnevnte påvirker nemlig fangstene på kveite i stor grad!
Lite tips om årstider!
Våren: Fra april har du jevnt over godt fiske. Bra bifangst av stor torsk/skrei og sei.
Sommeren: Varierende fiske, men ofte veldig bra. Mindre bifangst av store torsk og sei.
Høsten: Høsten må deles i to. Tidlig høst er heftig bra, og byr også på godt med torsk og sei. Seinhøsten har virkelig godt med torsk og seifiske, og kan gi mange av de største kveitene. Fisket er likevel varierende.
Vinteren: Kveiter på 30 – 40 kilo søker gjerne dypere på denne årstiden. Du kan likevel få mengder av bitevillige «småkveiter» fra 84 cm (minstemål) og opp til 20 kg. God bifangst av torsk og sei.
10 perfekte kveiteperler
1: Frøya i Trøndelag, 63°N
Den store øya i Nord-Vest er viden kjent for sitt eventyrlige havfiske. I takt med økt interesse for kveitefiske, har også denne destinasjonen bevist at den er verdt en tur.
Øya rundt byr på gode forhold, og for mange som bor i Nord-Vest og i Trøndelag, er dette korteste vei til selvfisket kveitemiddag. Supert å kombinere med dypvannsfiske, fjellfiske og familieferie.
Flyplass: Trondheim lufthavn Værnes
Camp-tips: Frøya Havfiskecamp & Sula Rorbuer & Havhotell
2: Vikna i Trøndelag, 64°N
Helt nord i Trøndelag, og rett ut mot åpent hav, danner 6000 øyer øysamfunnet Vikna. Det er rimelig enkelt å lokalisere kveiteplassene her. Trenger du en guide, er det flere erfarne tilgjengelig. Lander du tidlig på Namsos flyplass og har ordnet en leiebil, er du på vannet før lunsj.
Flyplass: Rørvik flyplass
Camp-tips: Leka Campingplass & Andvika Havfiske
3: Vega i Nordland, 65°N
Vega er et ekstravagant reisemål, og har langt mer enn «bare» kveitefiske å by på. Her blir fisketuren en del av reisen, og både kulturog naturelskere får i pose og sekk. Skal du kombinere
familie og fisketur, er det fint å vurdere Vega. Det er lett å finne spektakulær overnatting, guider og gode fiskecamper.
Flyplass: Brønnøysund Lufthavn
To camp-tips: Vega Opplevelses ferie & Vega Kystferie
4: Saltstraumen i Nordland, 67°N
Den mektige malstrømmen gir kveitene alt de drømmer om; uendelige mengder mat, som sild og småsei, og viltre tidevannsstrømmer. Alle fjordsystemene knyttet til strømmen byr på godt med kveite.
Det er lett å komme fram med fly og leiebil. Fisket er ekstremt godt, og du kan fiske her uansett årstid eller værfor- hold. Velg hotell for familie- tur, og lei båt hos Salt- straumen Fiskecamp. For en mer hardcore fisketur, bor du du like så greit på campen. Vurder guide for enda heftigere opplevelser
Flyplass: Bodø Lufthavn
Camp-tips: Saltstraumen Fiskecamp & Saltstraumen Hotell
5: Røst i Nordland, 67°N
Det mest ekstreme reiseforslaget vårt er det værharde øyriket Røst, ti mil ut i havet fra fastlandet. Dette er endestasjonen for Lofotens øygrupper, og har egen flyplass, fergeleie og et forrykende fiske – om du kommer deg ut.
For her er alt ekstremt, både været, naturen og fangstene. Med ferge reiser du fra Bodø eller Moskenes i Lofoten.
Flyplass: Røst Lufthavn
Camp-tips: Røst Havfiske & Kaikanten Rorbuhotell
6: Steigen i Nordland, 67°N
Her er det høyst overkommelig for alle å finne og kroke kveite. Grunn og flat bunn, slik kveita liker det, finner du «over alt». Dorg med stor wobbler og tunge jigger, eller sats på drifting og agnfiske uten at du risikerer å henge deg fast.
Det er mange overnattingsmuligheter, om ikke absolutt alt skal handle om fiske. Børge Ouslands Manshausen og Randi Skaugs Naustad Adventure Island er populære øycamper.
Flyplass: Bodø Lufthavn + leiebil eller ferge til Nordskot
Camp-tips: Nordskot Brygge & Steigen Brygge
7: Lofoten i Nordland, 67-69°N
Lofoten trenger ingen introduksjon. Det fiskes på det meste under 50 meters dyp. Området har også annet å by på utenom fiske. Legg gjerne familieferien hit.
Liker du god sjømat og godt fiske, har du kommet i rett havn. Lofoten har en rekke gode camper og overnattingsmuligheter. Hørte vi kveitegaranti ...?
Flyplasser: Leknes & Helle Lufthavn
Camp-tips: Nordic Sea Angling Å & Hemmingodden Lodge
8: Kvaløya i Troms, 69°N
Kvaløya er et av de beste fiskeeldoradoene i og rundt Tromsø. Øya ble også utvalgt i ørretoversikten vår, og det med god grunn. Områder har et spektakulært havfiske og en natur som kan ta pusten fra hvem som helst.
Kveitefisket holder et skyhøyt nivå. Alt er lett tilgjengelig med fly til Tromsø.
Flyplass: Tromsø Lufthavn
Camp-tips: Lauklines Kystferie & Maribell Sjøbuer
9: Sørøya i Finnmark, 70°N
Sørøya i Finnmark er en av de mest besøkte havfiskedestinasjonene i Norge. Den mest kjente er utvilsomt Big Fish Adventure i Hasvik, som nå drives av sangfuglen og Finnmarkspatrioten Bilal Saab. Han er også en av ambassadørene til Norges Jeger- og Fiskerforbund.
Men det er mange gode fiskecamper å velge i, og alle tilbyr leie av båt, husrom og et kveiteog havfiske få kan matche. Dette er stedet for deg som elsker vill natur, røffe fiskeforhold og gedigen fisk.
Flyplass: Alta Lufthavn eller Hasvik Lufthavn. Båt fra Alta.
Camp-tips: Big Fish Adventure & Sørvær Gjestehus
10: Havøysund i Finnmark, 70°N
Også Havøysund må kunne kalles en legendarisk havfiskedestinasjon, og er anerkjent som en av landets sikreste «låvedørdestinasjoner». Siden kveitefisket begynte å bli populært, har campene her levert enorme kveiter i fleng, og både fisk og campdriften holder skyhøyt nivå.
Er det fullbooket, som det ofte er, ligger det mange andre spennende fiskeområder og camper i nærheter, slik som i Gjesvær og Honningsvåg.
Flyplass: Lakselv Lufthavn
Camp-tips: Nordic Sea Angling Havøysund & Norway Guide Fishing.