Annonse

Med NJFF til Sørøya

Storfiskens øyrike

En av dem som har fisket fleste ganger på Sørøya er Geir Sivertzen, fiskeekspert og BFAS’ samarbeidspartner. Her poserer han med en røslig kveite på nesten 90 kg. Fisken ble tatt på sirkelkrok agnet med sei. Kveita fikk friheten tilbake etter å ha blitt fotografert.

Havfiske i verdensklasse og 1000 fristende fjellvann. Bli med til Sørøya.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Sørøya er en fiskedestinasjon av det grove kaliberet. Øyas største og mest kjente fiskecamp, Big Fish Adventure, er ny samarbeidspartner for Norges Jeger- og Fiskerforbund og tilbyr medlemmene opplevelsesrikt fiske i havfiskeparadiset.

Den røslige øya er viden kjent og har i tiår blitt saumfart av fiskere på jakt etter stor torsk og sprek sei. Idet kveitefisket etter millenniumsskiftet tok en brå vending, i form av nye redskaper og økte fangster, fikk øya og resten av Nord-Norge et fiskerush av dimensjoner.

Tross de enorme flatfiskene, trekker øya fortsatt flest fiskere på jakt etter skrei og storsei som mat- og sportsfisk. Spesielt er utenlandske fiskere interessert i å ta med seg de pelagiske fiskeartene hjem i filetformat. Kveiter har heldigvis mange begynt å sette tilbake igjen.

I nyere tid har også artsfiskere lagt sin elsk på øyas mangfold, idet de har oppdaget potensialet for store eksemplarer av for eksempel brosme, uer og steinbit.

Men glem ikke at øyas om lag 1000 fiskevann også rommer mye storfisk, og gir fjellfiskere med flue eller sluk tilgang til et tilnærmet jomfruelig ørretfiske i toppklasse.

Sørøyas flotte natur er i seg selv verdt et besøk.

Fiskecamper og turister
Selv om fisket er stort på øya, bikker folketallet bare så vidt 1000. I høysesongen sørger imidlertid turistene for å mangedoble antallet. Det driftes om lag 12–15 fiskecamper av ulikt format på øya.

NJFF har inngått et samarbeid med den største og kanskje mest kjente av dem, Big Fish Adventure. Campen ligger i Hasvik, og driftes gjennom Hasvik Hotel & Housing. I tillegg til et enormt anlegg med flere titalls aluminiumsbåter og utleiehus, drifter de et postkontor og en fiskeutstyrsbutikk.

Steinbiten er ettertraktet, og mange kommer til Sørøya for å fiske etter den grå delikatessen. Både flekk- og gråsteinbit er tilgjengelig.

The Big Five
Kveita er kanskje alles drøm, men vår-skreien er minst like populær. På Sørøya kan den nå kolossale størrelser på mellom 40 og 50 kg før rogna slippes, og ny verdensrekord er alltid innen rekkevidde.

Fiske etter storsei opp mot 20 kilo er også populært, samtidig som uer- og steinbitfiske også lokker mange til Finnmarks-øya.

The Big Five er en kulinarisk kvintett, og det som gjør Sørøya unik, er at man får så jevne og stabile fangster av alle de fem artene – og iblant klarer man å ta samtlige på én tur.

Øyvind Høier har sammen med fiskekameraten Kim-Erik Johansen gjort seg bemerket for sine fangster i Nord. Med Tromsø som hjemby og fiskemekka reiser de overalt der fisket er best etter forholdene. De er ofte på Sørøya, og spesielt er det stor uer, som denne på 8,3 kg, som er på ønskelista.

Når bør du fiske hva?

Kveite: Høysesong for store kveiter er fra juli til september. Fisk opp til 30–40 kg kan fiskes stabilt fra mars til oktober.

Skrei og kysttorsk: Kysttorsk kan fiskes hele året. Høysesong for skreien er fra februar til april. Absolutt best i er fisket i månedsskiftet mars/april.

Sei: Høysesong for storsei er fra august til september. Fisket er også bra i oktober og november, men ustabile værforhold gjør at få satser i dette tidsrommet.

Uer: Sesong hele året, men styres ofte av værforhold da man er avhengig av å komme seg ut til de riktige plassene. Vår og sommer er derfor sikrest.

Steinbit: Sesongen er klart best fra april til juni, men det tas jevnlig fangster sommeren igjennom.

Morten Martiniussen poserer stolt med ei kveite på båtripa før den måles og settes ut igjen. Den var over 80 cm og var derfor en tellende fisk i Big Fish Adventure Challenge. All kveite skulle settes tilbake.

Big Fish Adventure Challenge 2018

Big Fish Adventure Challenge (BFAC) er en sær, men artig konkurranse for sportsfiskeskribenter fra et utvalg deltakerland. Dagens fangst blir kveldens middag, og turens bilder deles broderlig. I år deltok Jakt & Fiske som representant for fedrelandet.

Sørøya som fiskedestinasjon er ikke ukjent utenfor landegrensene, og fisket har stadig økende popularitet. Totalt deltok åtte nasjoner på årets BFAC, og de fleste stilte med to eller tre fiskere. Russland stilte sågar med et helt filmteam, som dekket konkurransen for et nasjonalt tv-selskap. Uansett hvor mange fiskere hvert lag stilte med, kunne kun to fiskere delta i selve konkurransen. For Norge stilte fiskeentusiast Morten Martinussen fra Skjeberg OJFF og en av Langesunds mest erfarne havfiskere, Thore Grefstad.

Konkurransen
Konkurransen var satt opp med en dags testfiske, to dager med The Big Five konkurranse og to dager med fang og slipp kveitefiske. Alt ble avgjort ved lengde og fotobevis, og i år endte Nederland med en overlegen seier. Det som var spesielt artig, var at de valgte å fiske rett på utsiden av havna i Hasvik, hvilket altså viste seg å være et smart trekk. Ellers kom Danmark på 2. plass og Norge på en godkjent 3. plass.

Medlemstilbud

Thore Grefstad kjører ei kveite fra den norske båten. Gutta havnet til slutt på en respektabel 3. plass i den uhøytidelige konkurransen.

Medlemmer i NJFF kan nå få oppleve eventyrlig fiske og et minnerikt opphold på Sørøya til fordelaktige priser i tre perioder i 2019.

Pakkene hos Big Fish Adventure inkluderer prima fiske, overnatting og god mat i tre femdagersperioder i hhv. mars, juli og september 2019. Hvor og hva folk fisker etter, er fritt. Tilbudet vil inkludere guide en dag, i tillegg vil alle få en sekstimers tur i en stor fiskeskøyte (forutsetter minimum seks pers.) med skipper på jakt etter torsk, uer og sei på havet. Ønsker du å ta med fisk hjem, fryses fangsten ned på stedet.

Man kan komme som gruppe eller enkeltperson. Overnatting på hotell eller i hus/leilighet.

Priser og mer detaljer om tilbudet finner du på www.njff.no

Bestilling

Big Fish Adventure: Tlf. 78 45 12 07 eller booking@bigfishadventure.no

Hjemmeside: www.bigfishadventure.no

Artikkelen er laget i samarbeid med NJFFs nye samarbeidspartner, Big Fish Adventure.

Tyskland var hele tiden med i tet under Big Fish Adventure Challenge, men manglet noen centimeter fra å få pallplassering. Derrik Figge er en kjent fiskejournalist i Tyskland. Han fikk flere fisk av solid størrelse, deriblant denne torsken.
Powered by Labrador CMS